Bezár

Sajtószoba

IMG_0794

Felavatták az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar megújult főépületét

Felavatták az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar megújult főépületét

2022. október 28.
5 perc

XXI. századi tantermek, modern belső és külső terek, fénylő kupola - szalagátvágással ünnepelték 2022. október 28-án az Állam- és Jogtudományi Kar főépületének felújítását Szegeden. Az eseményen az egyetem vezetői és a kar dékánja mellett köszöntőt mondott Dr. Lázár János, az Építészeti és Beruházási Minisztérium építési és beruházási minisztere is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar főépületének nagy horderejű felújítása 2021 júniusa és 2022 júliusa között valósult meg. A szegedi Ferroép Kft. végezte a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zártkörűen Működő Részvénytársaság (BMSK) felügyelete alatt. Az épület műszaki fejlesztése, a belső tér szerkezeti, műemléki-történeti felújítása csaknem kétmilliárd forint állami támogatásból valósult meg.

 IMG_0809

– A jogi kar 150. évében hazatértünk! A jövőt tervezve az Állam- és Jogtudományi Karon a 150 év büszkeségre okot adó örökségével kell tisztában lennünk. A „tudomány gyülpontjaként” erős jövőképpel, és hiteles álmokkal kell bizonyítanunk, hogy elődeink küzdelmei és áldozatai méltó örökösöket segítenek a boldogulásban. Tudnunk kell, hogy a jövőnk egy erős közösség jövője, ahol hallgatók, oktatók, munkatársak egyaránt részt vállalnak felelősségből, kötelességből, és részesülnek a sikerekből. Hiszem, hogy ez az épület hordozza közösségünk üzenetét és immár erős tetőt biztosít a fejünk felett. Főépületünk, - amit kezdettől iskolának szántak az árvíz után újjáépülő Szegeden - közvetíti hitvallásunkat. Elegáns homlokzatával, visszafogott, letisztult eleganciájával és izgalmas belső tereivel azt mutatja, hogy az oktatás, ami száz éve a legnagyobb közösségformáló erő Szegeden, képes a múlt örökségével és tiszteletével a jelen elvárásaival összhangban készülni a jövőre. Ezt a jogi kart ugyanis már a jövő felsőoktatásának építettük, azoknak a hallgatóknak, akik a következő évtizedekben készülnek fel a társadalom szolgálatára. Olyan funkciókat, és szolgáltatásokat látunk ezekben a falakban, ahol magabiztos, a múltjukra büszke és jövőképet megfogalmazni kész szegedi hallgatókat képeznek. Mert ennek a helynek szellemisége van, melyet hosszú időn át alakítottak példaképeink. Itt a kar oktatói, dolgozói és hallgatói közösséget alkotnak, amelyben partnerként tekintenek a másikra. Közös a múltunk, a jelenünk, s egy irányba tekintünk. Köszönöm a kar valamennyi polgárának elkötelezett munkáját, elhivatottságát és bizalmát. Az elmúlt évek bebizonyították, nem közhelyként tekintünk arra az állításra, miszerint a közösség több mint az azt alkotó egyének összessége – emelte ki Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja.

 IMG_0810

Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora elmondta: hamarosan véget érnek a Szegedi Tudományegyetem centenáriumi eseményei, amelyekkel egy teljes éven keresztül ünnepelte az intézmény kettős, kerek jubileumát. Egyrészt megemlékezett arról, hogy Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király 440 esztendeje megalapította eszmetörténeti elődjét, a kolozsvári jezsuita kollégiumot. Másfelől pedig tisztelgett a szegedi felsőoktatás elindulásának századik évfordulója előtt, hiszen az első világháború után Erdélyből elüldözött egyetem 1921-ben a városban talált befogadó otthonra.

 IMG_0852

– Az Állam- és Jogtudományi Kar idén nem kettős, hanem hármas kerek jubileumot ünnepel. Annak a rendkívül erős hálózatnak, amely a szegedi tudomány erejét alkotja, legerősebb elemét pont ez, a hazai és nemzetközi szinteken is elismert kar képezi, úgy, hogy közben meghatározza az egyetem jövőjét is, amelyben biztosíthatok mindenkit, a vezetőség továbbra is partner lesz – emelte ki a rektor.

 IMG_0873

Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja hangsúlyozta: a jogi kar felújítása emblematikus példája az egyetem működésének.

– Az intézmény megújulása egyrészt azt bizonyítja, hogy sosem adjuk fel, másrészt, hogy az egyetem minden kara és területe egy egész egységet alkot, és olyan szellemiséget képvisel, amely amellett, hogy tiszteli a hagyományokat és az elődöket, képes haladni a korral. A fejlesztések, amelyeken a Szegedi Tudományegyetem dolgozik, mind azt a célt szolgálják, hogy jobbá tegyék az országot, a régiót. Mindezt az ÁJTK-n véghezvitt beruházás is bizonyítja – mondta el a kancellár.

 IMG_0880

Prof. Dr. Trócsányi László, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja felidézte egyetemista éveit, a kar akkori kinézetét, és azokat a pillanatokat, amelyek során, mint igazságügyi miniszter hozzá tudott járulni a szegedi jogi kar mai formájához. Kiemelte a tehetséggondozás, az ösztöndíj-programok, és a tudományos munka támogatásának fontosságát is.

– A falak azok falak, de mégis ezek azok, amelyek tulajdonképpen a testet képezik. A hallgatók pedig a lelket. Hiszek a test és lélek egységében, hiszek abban, hogy csak akkor lehet valaki egészséges, ha a teste és a lelki is rendben van. Azt gondolom a szegedi jogi karnak a teste, és a lelke is rendben van – fogalmazott a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja.

 IMG_0915

Lázár János építési és beruházási miniszter elmondta: Szeged nagyon fontos részét képezi az országnak kulturális és tudományos szempontból is, itt az egyetemnek van városa és nem a városnak egyeteme. Kiemelte, hogy az ő életében milyen fontos szerepet játszott a szegedi jogi kar, ahol maga is tanult. Beszélt a gyorsan változó világról és világnézetekről, a jelenlegi politikai és gazdasági helyzetről. Visszaemlékezett, milyen volt 2014-ben egykori tanárával, Prof. Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszterrel, miniszterként együtt dolgozni. Végezetül a modellváltás előnyeiről is szólt és ígéretet tett további fejlesztésekre.

 

AJTK_Foepulet_atado_galeria
Az eseményen készült fotók a galériára kattintva tekinthetők meg.

– Magam is a szegedi jogi kar hallgatója lehettem és immár húsz éve annak, hogy - remélem - azok számát gyarapítom a kormányzatban, akik jogi tudásukkal építik az ország jelenét és jövőjét. Szeretnék ezzel a tudással hozzájárulni a kar fejlődéséhez is és a további felújításban szeretném támogatni az egyetem vezetőségének munkáját – mondta az építési és beruházási miniszter.

 IMG_0957

Az esemény végén kitüntetéseket és kitüntető címeket adtak át. Az SZTE ÁJTK Menyhárt Gáspár-díjat adományozott Dr. Homoki Nagy Máriának; Civis Academicus Honoris Causa kitüntető címet Dr. Kemenes Istvánnak; Pro Facultate Emlékplakettel tüntette ki Dr. Rúzs Molnár Krisztinát; Pro Facultatate kitüntetésben részesítette Dr. Juhász Krisztinát; Nívódíj Monográfia-díjat adományozott Dr. Merkovity Norbertnek és Pro Dissertatione-díj kitüntetésben részesítette Dr. Lukács Adriennt. 

SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek