Bezár

Sajtószoba

SZTE_MK_Dualis_Borze

Releváns munkatapasztalat az egyetemi évek alatt? A szegedi egyetemen lehetséges!

Releváns munkatapasztalat az egyetemi évek alatt? A szegedi egyetemen lehetséges!

2022. november 08.
5 perc

Rekordszámú érdeklődő és partnercég vett részt az idei SZTE Duális és Kooperatív Börzén. A leginnovatívabb oktatási formák kerültek terítékre 2022. november 8-án a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán. Bemutatkoztak azok a vállalatok, amelyek lehetőséget nyújtanak a hallgatóknak, hogy már tanulmányaik alatt komoly munkatapasztalatra tegyenek szert és később esetleg ott találjanak munkalehetőséget is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A munkaerőpicon legkeresettebbek azok a jól képzett szakemberek, akik már munkatapasztalattal is rendelkeznek. Ha ráadásul az adott területen belül, egy meghatározó cégnél töltöttek el hosszabb-rövideb időt, a munkakereső esélyeik már egészen kiválónak nevezhetők. Ennek esélyét teremti meg a duális és a kooperatív képzés a Szegedi Tudományegyetemen, amelyben az egyik legaktívabb, az idén 60 éves SZTE Mérnöki Kar, amely 2022. november 8-án, kedden, 19 partnercég részvételével szervezett börzét.

SZTE_Mernoki_kar

Az SZTE Mérnöki Kar

- Folyamatosan fejlesztjük a partnerhálózatunkat, jelenleg 67 cégnél vannak duális képzésen hallgatóink, de közel 200 olyan céggel állunk kapcsolatban, amelyek részt vesznek a képzéseinkben, valamilyen módon. Már a kezdetekkor, 2015-ben is tudtuk, hogy ez egy jó irány, mára pedig elképzelhetetlen a sikeres mérnökképzés a vállalatok nélkül. Amit elméletben oktatunk, azt a tanulók rögtön megtapasztalják a gyakorlatban és ez az oda-vissza hatás minden szereplő számára pozitívumokat eredményez - mondta el Prof. Dr. Bíró István, az SZTE Mérnöki Kar dékánja.

 Dr._Biro_Istvan

Prof. Dr. Bíró István

A duális jellegű képzési forma bevezetésével a felsőoktatás és a munkaerőpiac igényei közelebb kerülnek egymáshoz. A duális képzésben részt vevő hallgatóknak amellett, hogy felsőoktatási tanulmányaik során magas szintű elméleti tudást sajátíthatnak el, lehetőségük nyílik arra, hogy ismereteiket a gyakorlatban is alkalmazhassák, így szerezve versenyképes tudást az egyetemi évek alatt. A képzés nemcsak a duális hallgatók gyakorlati tudását gyarapítja, egyben kapcsolati tőkével is szolgálhat számukra. A kiterjedt hálózattal egy speciális esemény kapcsán ismerkedhettek meg a hallgatók.

 Dualis_Borze

- Idén minden eddiginél több érdeklődő cég és kétszázötvennél is több hallgató érkezett a börzére, kicsit ki is nőttük a helyszínt, ami jól mutatja a rendezvény létjogosultságát és sikerét. Ez az esemény nemcsak bemutatkozás a cégek részéről, hanem egyfajta „állásbörze” is. A hallgatók nemcsak a duális és a kooperatív képzésekre jelentkezhetnek a cégeknél, hanem akár szakdolgozati témát is találhatnak, szakmai kapcsolataikat is bővíthetik. A járvány után az érdeklődés még inkább fokozódott és a mai napon is több hallgatói szerződéskötés jött létre – tudtuk meg Dr. Péter Szabó Istvántól, az SZTE MK duális és kooperatív képzésért felelős dékáni megbízottjától.

Peter_Szabo_Istvan

Dr. Péter Szabó István

Miért érdemes a Szegedi Tudományegyetem duális képzési formáját választania a hallgatóknak?

-saját területükön piacvezető vállalatoknál vezető szakemberektől lehet megtanulni az elméleti tudás gyakorlati alkalmazását,

-hallgatóként viszonylag jelentős munkabér jár, ami segít az önálló élet megkezdésében, a család anyagi terheinek csökkentésében,

-a duális hallgató vállalati környezetben tehet szert közvetlen hasznosítható gyakorlati tapasztalatokra, ismeretekre, amely előnyösen hat vissza az elméleti ismeretek elsajátítására,

-duális hallgatóként, vállalati tapasztalatok birtokában jóval könnyebben tervezhető a mérnöki életpálya,

-biztos elhelyezkedés, nemzetközi munkaerő-piaci lehetőségek.

 Eletkep

Nagy érdeklődés az SZTE Duális és Kooperatív Börzén

Az SZTE Mérnöki Karán minden évben indul kooperatív képzés is, alap- és mesterszakos hallgatóknak. Alapszakok: élelmiszermérnök, gépészmérnök, mechatronikai mérnök, mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök, műszaki menedzser, ipari termék- és formatervező szak. Mesterszakok: okleveles élelmiszermérnök, élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök, gépészmérnök, műszaki menedzser, mechatronikai mérnök.

- Már a képzés kezdetén olyan tudással látjuk el a hallgatókat, amelyet később már nem kell megtanítanunk. Nálunk bepillanthatnak a legmodernebb technológiák gyakorlati használatába. Mi elektromos hajtásrendszereket gyártunk és szerelünk, forradalmian új technológiákat használunk, amelyet a régiónkban csak nálunk ismerhetnek meg. Ha a képzés során mindkét fél elégedett, akkor olyan új kollégával gazdagodunk, akit nem kell betanítani, mi is jól ismerjük a képességeit. Sok olyan munkavállalónk van, akik így kerültek hozzánk, idén is hét hallgatóval bővült a duális csapatunk, amelyben összesen 22 fő vesz részt a duális képzésünkben - sorolta a cégek szempontjából is fontos előnyöket, Nagy József, a Linamar Hungary Zrt. tervező és gyártó központjának vezetője.

A hallgatók a kooperatív képzéssel érintett félévekben egyidejűleg kötelesek teljesíteni a felsőoktatási intézményben előírt tanulmányi és vizsga követelményeket és a kooperatív partnernél végzendő gyakorlati munkát.


SZTE_MK_Dualis_Borze_2022_11_08

Képgaléria az eseményről

- Az első három félévben megismertem a teljes cég működését, a negyedik félévben választhattam területet és kaptam egy mentort is. Jelenleg a gyakorlataimat az Oros divízióban töltöm. A műszaki osztályon projektmérnököktől tanulhattam, egy sokszínű segítőkész csapatba kerültem. Nagy előnye ennek a képzési formának, hogy olyan helyen tölthetem a gyakorlatot, ahol a későbbiekben szeretnék majd dolgozni – osztotta meg tapasztalatait Verasztó Rajmund, az SZTE MK negyedéves gépészmérnök, duális képzésben résztvevő hallgatója.

A börze résztvevői közül többel ápol évek óta jó kapcsolatot a Szegedi Tudományegyetem, más területeken is. A Mérnöki Kar Pneumobil és Shell Eco-maraton versenycsapatait támogatja például a Linamar Hungary Zrt., a Hirschmann Car Communication Kft., a Moltech AH anyagmozgatás és Hajtástechnikai Kft, a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt pedig a Givaudan Hungary Kft.

A börzén megjelent cégek: Altherm Kft., Bonafarm Csoport, Bonduelle Central Europe Kft., Cleano Tisztítástechnikai Kft., ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft., ContiTech Rubber Industrial Kft., FORNETTI Kft., Gabonakutató Nonprofit Kft., Gallicoop Zrt., Givaudan Hungary Kft., Henkel Magyarország Kft., Hirschmann Car Communication Kft., Kall Ingredients Kft., Linamar Hungary Zrt., Moltech AH anyagmozgatás és Hajtástechnikai Kft., PMT Szerszámgép Kereskedelmi és Szerviz Kft., Profigram System Zrt., Viresol Kft.

További információ: SZTE Mérnöki Kar Duális Képzési Központ, Információ: pszi@mk.u-szeged.hu

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek