Bezár

SZTEhírek

A_Hely_stabja_Aud_max-ban_IMG_20221020_113743

Miért lett történelmi emlékhely az AudMax? – riportműsor az SZTE jeles helyeiről és professzorairól

Miért lett történelmi emlékhely az AudMax? – riportműsor az SZTE jeles helyeiről és professzorairól

2022. november 09.
2 perc

Klebelsberg Kuno kedvenc klinikáján járunk… A tavalyi Nobel-díj szegedi előzményeiről beszélgetünk Jancsó Miklós emléktáblája előtt… Bekukkantunk az ’56-os MEFESZ-nagygyűlésre… Hogyan? A HELY segítségével. A Kossuth Rádió népszerű magazinjának stábja a Szegedi Tudományegyetem néhány ikonikus épületében járt, kivételes professzorokról és jeles diákokról beszélgetett néhány (mai) egyetemi polgárral. Az összeállítás második részét 2022. november 10-én tűzi műsorra a Kossuth adó.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Melyik az első szegedi klinikaépület? 1956 októberében hol mondták ki először, hogy „Vonják ki a szovjet csapatokat!”, amiből megszületett a „Ruszkik haza!” ikonikus követelés? Az erőspaprika hogyan termett Nobel-díjat? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kap A HELY című riportműsor 2022. november 10-i adásának hallgatója.

A HELY című, „szórakoztatva ismeretterjesztő” műsor szereplői „emberekről, terekről és tárgyakról” beszélgetnek, hangsúlyozottan „derűsen”.

A centenáriumát ünneplő Szegedi Tudományegyetemet bemutató riportműsor első részének helyszínéről, az SZTE Dugonics téri épületéből a bölcsészkarra, az egyetemtörténettel is foglalkozó újságíróval, Újszászi Ilonával együtt sétált át a műsorvezető Bak Anita.

Jancsak_Csaba_es_Bak_Anita_j_IMG_20221020_115401

Az SZTE ikonikus helyei közül az Auditórium Maximumban, a MEFESZ bölcsőhelyén, a történelmi emlékhelyen Jancsák Csaba ifjúságkutatótól azt is megtudjuk: itteni előadásai előtt miért nem irat jelenléti ívet.

Bak_Anita_es_Jancso_Gabor_beszelget_Jancso_Miklos_emlektablanal_j_IMG_20221020_122123

A Dóm téren a kutatóorvos Jancsó Gábor professzor emeritus elárulja, miért emlegette édesapját, Jancsó Miklós farmakológus professzort és az erőspaprikát a tavalyi orvosi-élettani Nobel-díjas.

Katona_Martat_kerdezi_Bak_Anita_j_IMG_20221020_123631

Az első szegedi egyetemi klinikaépület kapcsán a gyermekgyógyászat nagyszerűségéről is mesél a professzor emerita Katona Márta.

A HELY riportsorozat Szegedi Tudományegyetemet köszöntő két műsorát Beslin Anita szerkesztette. A második részt 2022. november 10-én 11 óra 7 perckor hallgathatják meg az érdeklődők a Kossuth adón.

A HELY elhangzott összeállításai 60 napig visszahallgathatók a mediaklikk.hu oldalon.

SZTEinfo

Fotó: Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek