Bezár

SZTEhírek

AJTK_2

Honnan ered Ásotthalom „királyi” intézményeinek elnevezése?

Honnan ered Ásotthalom „királyi” intézményeinek elnevezése?

2022. november 14.
2 perc

Az elmúlt hónapban Ásotthalom adott otthont a Europe Direct Szeged szakmai programjának, amely a „Küzdelem a klímaváltozással – erdészet a 21. században” címet viselte. Az eseményen harminc fő vett részt, a Szekeres Ildikó vezette csoportot a szegedi iroda jelenlegi és korábbi munkatársai, középiskolás tanulók és tanáraik, valamint az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának hallgatói és oktatói alkották. A programon képviseltette magát a Nemzetközi és Uniós Környezetjogi Kutatócsoport is, amely az SZTE ÁJTK környezetjogi kutatásokat folytató hallgatóit tömöríti.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A csapatot az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium látta vendégül. Andrésiné Dr. Ambrus Ildikó, az intézmény igazgatója tartotta a nap első előadását, amely az erdészeti oktatást helyezte középpontba. Ezt követően Andrési Pál, az iskolai múzeumban kalauzolta végig a hallgatóságot, bemutatva az iskola történetét és az erdész szakma múltját. Utóbbihoz kötődően a résztvevők megismerhették az erdészeti oktatásban és az erdészeti szakmában régóta alkalmazott módszereket és eszközöket - például a motoros fűrészekből gazdag kiállítás várta az érdeklődőket.


AJTK_1

 

Ásotthalom története tekintetében Andrési Pál a királylátogatásról is szót ejtett. A települést a nagy árvíz után újjáépülő Szegedet meglátogató, Ferenc József is megtekintette. A királylátogatásra 1883. október 16-án került sor, amely emlékére a külső-ásotthalmi iskolát királyhalmi iskolának, az Ásotthalom tanyai kapitányságot Királyhalom kapitányságnak nevezték el.


AJTK_3

 

A terepi program előtt Andrésiné Dr. Ambrus Ildikó újabb előadását hallgatta meg a közönség, aki a klímaváltozás kérdését helyezte a középpontba.


AJTK_4


Zárásként a szegedi csapatot Bánhidy Zoltán, az iskola egyik nevelőtanára vezette végig az iskola kezelésében lévő tanulmányi erdőben, ahol a csapat mintegy másfél órás, néhány kilométeres gyalogutat tett meg. Az erdei séta a helytörténeti nevezetességnek számító úgynevezett „Rúzsafától” kezdődött, amelyre a hagyomány szerint Rózsa Sándor mászott fel a pandúrok elől menekülve. A csoport megcsodálhatta az erdő legöregebb fenyőjét is. Bánhidy tanár úr részletesen bemutatta az alföldi erdőség jellegzetes növényeit, felhívva a figyelmet a szárazság hatásaira. A program zárásaként erdei fajok hangja alapján kellett azonosítani azokat, amelyben a tájékozott középiskolás tanulók remekeltek. A Bedőben töltött nap közös ebéddel zárult.

 

Forrás: SZTE ÁJTK

Fotó: Europe Direct Szeged hivatalos Facebook oldala

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek