Bezár

SZTEhírek

Erasmus+ Say NO to Hate Speech! projekt a lengyelországi Pińczów-ban

Erasmus+ ifjúsági csereprogramon az SZTE diákjai

Erasmus+ ifjúsági csereprogramon az SZTE diákjai

2022. december 01.
3 perc

Az Európai Unió által támogatott Erasmus+ mobilitási projektek egyike zajlott nemrég a lengyelországi Pińczów-ban. A kisvárosban Lengyelországból, Portugáliából, Romániából, Spanyolországból és Magyarországról érkezett fiatalok gyűltek össze, hogy együtt töltsenek egy hetet. A magyar csapat két tagja az SZTE hallgatója volt. Fülöp Kata nemzetközi tanulmányok hallgató beszámolója a programról.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A projekt a Say NO to Hate!, azaz „Mondj nemet a gyűlöletre!” nevet viselte; célja a gyűlöletbeszéd jellemzőinek, okainak és következményeinek megértése volt, miközben a programokban a résztvevők kritikus gondolkodásának és tudatosságának fejlesztésére is figyeltek.

A Szegedi Tudományegyetem ápolás és betegellátás szakos hallgatója, Farooq Muhammad Umar így számolt be a Lengyelországban töltött napokról: – Óriási feltöltődés volt ez az egy hét számomra. Megtanultam, hogyan tudok küzdeni a gyűlöletbeszéd ellen és hogyan járulhatok hozzá, hogy a világ jobb hely legyen.


Arra a kérdésre, hogy mit ajánl a többi fiatalnak, Farooq Muhammad Umar így válaszolt: – A lehető legtöbb ifjúsági projektben vegyetek részt, hiszen ez életre szóló tapasztalat lesz. A komfortzónátokból kilépve nemcsak saját magatokat ismeritek meg jobban, de számos veletek egykorúval találkoztok majd egész Európából. Vegyetek részt aktívan, hiszen ti vagytok azok, akik legjobban tudjátok képviselni az országotokat!

Erasmus+ ifjúsági csereprogramon az SZTE diákjai

Farooq Muhammad Umar és Fülöp Kata SZTE-hallgatók beszámolója az Erasmus+ hallgatók fotóján

Ahogyan a többi hasonló projekt, ez is az informális oktatás keretein belül valósult meg, ösztönözve a fiatalokat a közös ötletelésre, csapatmunkára és workshopok szervezésére. Országonként tartottunk beszámolót hazánk helyzetéről, így első kézből hallhatta a többi résztvevő, milyen nálunk élni. Ezáltal egy kis ideig mi is más szemszögből tekintettünk Magyarországra, hiszen nekünk kellett az ország nagykövetének lenni. Az így izgalmassá váló tanulást az esténként megrendezett interkulturális estek még jobban feldobták. Ezeket az estéket az tette különlegessé, hogy az egyes országok képviselői megpróbálták saját kultúrájukat kreatívan bemutatni a többieknek. Kahoot tesztek, prezentációk, magyar néptánc vagy éppen egy lengyel esküvő megelevenítése segített az ottlévőknek közelebb kerülni társaik életéhez.

Erasmus+ ifjúsági csereprogramon az SZTE diákjaiWorkshop a lengyelországi ifjúsági Erasmus+ programban

A workshopok és játékok multinacionális csoportokban történt levezénylése arra késztetett minket, hogy minél több társunkkal beszélgessünk, ismerkedjünk; ne zárkózzunk be. Senki nem érezte kitaszítottnak magát és mindnyájan új kapcsolatokkal távoztunk.

Természetesen nem csak kötött tanulásból és programokból állt a hét. A résztvevők esténként elmentek a kisvárosban található karaoke bárba, ahol kultúrától függetlenül megtalálták a közös nyelvet – a zenét. A hét szabadnapján pedig sokan kirándultak Pińczówba, vagy a környező településekre, tovább bővítve tudásukat a helyi kultúráról.

Erasmus+ ifjúsági csereprogramon az SZTE diákjai

Üzenetek a csereprogram "barátság-falán"

Szoros barátságok, hihetetlen emlékek, csodás kapcsolatok a világ minden tájáról – a szakmai tudás mellett ilyen szuveníreket hoztunk magunkkal. A „barátság-falra” a hét végén keserédes üzeneteket hagytunk egymásnak.

Mindent egybevetve hasznos, informatív és szórakoztató hét részesei lehettek a szegedi diákok, mely során nemcsak kultúrákon átívelő ismeretségeket kötöttek, de elindultak egy empatikusabb, elfogadóbb jövő felé és megtanulták, hogyan mondjanak nemet a gyűlöletre. Biztatunk mindenkit, hogy kövessék példájukat!

Fülöp Kata

Borítókép: Ismerkedő játék a Pińczów-i Erasmus+ csereprogramban

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek