Bezár

SZTEhírek

SZTE

Egyetemvárossá lett Szeged – riportműsor az SZTE jeles helyeiről és professzorairól

Egyetemvárossá lett Szeged – riportműsor az SZTE jeles helyeiről és professzorairól

2022. november 03.
2 perc

József Attila koptatta lépcsőkön járunk… A tavalyi Nobel-díj szegedi előzményeiről beszélgetünk Jancsó Miklós emléktáblája előtt… Bekukkantunk az ’56-os MEFESZ-nagygyűlésre… Hogyan? A HELY segítségével. A Kossuth Rádió népszerű magazinjának stábja a Szegedi Tudományegyetem néhány ikonikus épületében járt, kivételes professzorokról és jeles diákokról beszélgetett néhány (mai) egyetemi polgárral. Az összeállítást két részben, 2022. november 3-án és 10-én tűzi műsorra a Kossuth adó.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Menekült vagy száműzetett Kolozsvárról 1919-ben a Magyar Királyi Tudományegyetem? Ki és mit tett azért Szegeden, hogy 1921-ben otthonra találjon a Szamos-parti kincses városból kiebrudalt professzori kar és diákság? Melyik épület szolgálja legrégebben a Szegedi Tudományegyetem polgárait? A centenáriumát ünneplő Szegedi Tudományegyetem milyen hagyományokra építi jövőjét? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kap A HELY című riportműsor 2022. november 3-i és 10-i adásának hallgatója.

Minden hétköznap 11:07 és 11:30 között hallható a Kossuth adón A HELY című műsor, amely önmagát azzal ajánlja a hallgató figyelmébe, hogy „a szórakoztatva ismeretterjesztő” műsorban „emberekről, terekről és tárgyakról beszélgetünk derűsen”.

A_Hely_stabja_Zakar_rektorhelyettesnel

A Szegedi Tudományegyetem születéséről Zakar Péter történész professzort, nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettest kérdezte Bak Anita. A műsorvezető szétnézett abban a Dugonics téri épületben is, amely 101 éve ad otthont a rektori hivatalnak. Az impozáns lépcsőházban az egyetemtörténettel is foglalkozó újságíróval, Újszászi Ilonával együtt sétált és beszélgetett. Az alapítása 440. és szegedi létének centenáriumát ünneplő tudományegyetem jelenlegi eredményeit Szabó Gábor fizikus és akadémikus, a Szegei Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke vette sorra a szerkesztő, Beslin Anita kérdéseire válaszolva.

Ez a műsor 2022. november 3-án 11 óra 7 perctől hallható a Kossuth Rádióban.

„Élénk, barátságos légkörben, különleges helyszíneken készül” A HELY.

Az első szegedi egyetemi klinikaépület kapcsán a gyermekgyógyászat nagyszerűségéről is mesélt a professzor emerita Katona Márta. Férje, a kutatóorvos Jancsó Gábor professzor emeritus elárulta, miért emlegette édesapját, Jancsó Miklós farmakológus professzort a tavalyi orvosi-élettani Nobel-díjas. Az SZTE ikonikus helyei közül az Auditórium Maximumban, a MEFESZ bölcsőhelyén, a történelmi emlékhelyen, az SZTE BTK előadótermében Jancsák Csaba ifjúságkutatótól megtudtuk: itteni előadásai előtt miért nem irat jelenléti ívet.

Ezt a műsort 2022. november 10-én 11 óra 7 perckor hallgathatják meg az érdeklődők. A HELY riportsorozat Szegedi Tudományegyetemet köszöntő második részében is Bak Anita a kérdező, Beslin Anita a szerkesztő.

A HELY elhangzott összeállításai 60 napig visszahallgathatók a mediaklikk.hu oldalon.

SZTEinfo

Fotó: Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek