Bezár

Sajtószoba

RRF_nyito

Digitális modellváltás az SZTE-n

Digitális modellváltás az SZTE-n

2022. november 14.
6 perc

Kezdetét vette a „Komplex Digitális Modellváltás – intelligens fokozatváltás” című projekt megvalósítása a Szegedi Tudományegyetemen. A projekt nyitórendezvényére 2022.11.10-én került sor, a részletekről az egyetem vezetői és a projektért felelős szakemberek számoltak be. A fejlesztés nemcsak az SZTE oktatóit és hallgatóit, hanem minden polgárát érinti és a modern, gyorsan változó világhoz kíván alkalmazkodni, eszközpark növeléssel, különböző gyakorlati képzésekkel és egy nagy horderejű, épületfelújítással is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Bátran állítom, ez a projekt - az elmúlt évekre visszatekintve - az egyik legfontosabb projekt a Szegedi Tudományegyetemen. Összetétele annyira komplex, hogy talán nem is fed le minden olyan pontot, amelyet pozitív értelemben érint, és ezzel együtt innovál is majd az egyetem falain belül az elkövetkezendő években. A meghatározott célok kétségkívül még több lehetőséget biztosítanak az SZTE-nek a további fejlődésre, amely ezt követően immár nemcsak a legjobb magyar egyetemként titulálható, hanem nemzetközi szinten is kiemelkedő szereppel bír a felsőoktatási intézmények körében. Már a pályázati elemek összerakása is egy magas szintű, szakmai tudásról tesz tanúbizonyságok a kollégák körében. A digitalizáció értelmezése ugyanis sokoldalú, ebben a projektben meghatározott célok azonban körvonalazzák, hogyan tudjuk mindezt a rendelkezésre álló lehetőségeinkkel a felsőoktatásban, és a nemzetközi együttműködéseinkben kamatoztatni – emelte ki köszöntőjében Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja.


IMG_2257

 

CÉLOK, AMELYEKRE A PROJEKT ÉPÜL

 

– A célok ismertetését egy kicsit távolabbról kell indítanom, ugyanis nekünk, mint felsőoktatási intézménynek a társadalom szolgálatában van egy olyan kötelezettségünk és felelősségvállalásunk is, ami abban mutatkozik meg, hogy kiváló és naprakész tudással rendelkező szakembereket kell kibocsátanunk a munkaerőpiacra. Emellett az is nagyon fontos, hogy a nálunk tanulókat kulcskompetenciákkal lássuk el. Ennek megfelelően építettük fel ezt a komplex készségfejlesztő programot is, amit az adott projekt keretében szeretnénk megvalósítani. Ilyen kulcskompetencia, amit fejleszteni szeretnénk a digitális kompetencia – ezt szeretnénk, ha minden egyetemi polgár a lehető leghatékonyabban elsajátítaná. A vezetői készségek, képességek fejlesztése, az üzleti és stratégiai érzékek fejlesztése, hogy tisztában legyenek a vállalkozói hálózat legfontosabb elemeivel, de a transzverzális készségek fejlesztése is nagyon fontos úgy az oktatóink, mint a kutatóink és hallgatóink körében. Ehhez azonban megfelelő eszközökre van szükség, éppen ezért a projekt keretében több ilyen eszköz beszerzésére is sor kerül majd – emelte ki Prof. Dr. Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese, aki elmondta: az RRF-2.1.2-21-2022-00012 azonosító számú pályázat keretében megvalósuló projekt mindemellett a gyakorlati képzésekre, a képzésfejlesztés, az intelligens szakosodásra, az ügyfélélmény növelésre, az agilis munkaerőpiaci illeszkedésre, a nemzetköziesítést és a kiszolgáló infrastruktúra energiahatékonyságát segítő, digitális fejlesztések megvalósítására is hangsúlyt fektet.


IMG_2268

 

ELŐSZOBA

 

– A jelen pályázat címe, már magában hordozza annak jelzését, hogy bármilyen kiváló is legyen egy tudományegyetem, nyughatatlan innovatív szakemberei mindig keresik az újabb és újabb fokozatok elérésének lehetőségét. Eme újabb fokozatoknak mindig van olyan ugródeszkája, amely a hatékony elrugaszkodást szolgálja. A Szegedi Tudományegyetem életében ilyen volt a 2022. február 28-án lezárult EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosítószámú pályázat, „A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerő-piaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében” címmel. E pályázat keretében történt fejlesztések eredményeire és infrastruktúrájára támaszkodva indítjuk most útjára modellváltó egyetemünk nemcsak fenntartói, hanem a szolgáltatásai minőségében bekövetkező modellváltását is – mondta Dr. habil Tarkó Klára, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatási és innovációs dékánhelyettese, aki egyben a projekt kiemelt szakmai szakértője is, és, aki összefoglalta a EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosítószámú pályázat eredményeit és azok gyakorlatban való hasznosítását.


RRF_galeria
Az eseményen készült fotók a galériára kattintva tekinthetők meg.

 

Példaként említette az Elektronikus Tananyag Archívumot, az oktatásmódszertani fejlesztéseket, az egyetem polgárainak idegennyelvi készségeinek fejlesztését, az oktatási, tananyagfejlesztési együttműködéseket az Európai Unió és a Kárpát-medencei oktatási térség egyetemei között, vagy a karok munkatársai számára kínált pályatervezési és munkaerőpiaci képzéseket. Elmondta: az oktatók módszertani felkészültsége mellett kiemelt hangsúlyt fektettek a hallgatók tanulásmódszertani felkészültségére is, egy egyedülálló tanulásmódszertani modell kidolgozásával, amely a legszélesebb hallgatói kört elérő érzékenyítéstől, a mobil applikáción át, a szakspecifikus tematikájú koncentrált tréningekig biztosítja hallgatóink sikerességét.


IMG_2383

 

TÖBB MINT ÖT MILLIÁRD

Az RRF-2.1.2-21-2022-00012 azonosító számú pályázat, „Komplex Digitális Modellváltás – intelligens fokozatváltás” című projekt több mint öt milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból, 2022.07.01 és 2026.04.30 között valósul meg, osztotta meg Dr. habil Jancsó Katalin, a projekt szakmai vezetője, aki kiemelte, hogy az elmúlt négy hónapban már intenzív, és erőteljes volt a munka, útjára indították ugyanis a pályázat keretében megfogalmazott új képzéseket, amelyeken az SZTE munkavállalói vehettek részt annak érdekében, hogy az informatikai tudásukat bővítsék, és a digitális eszközök biztonságos használatát elsajátítsák. Mint elmondta, a projekt célja az is, hogy ne csak a felsőoktatási intézmény falai mögött részesüljenek az oktatók és munkavállalók ilyen és ehhez hasonló képzésekben, hanem az egyetem általános és középiskoláikban oktatók és dolgozók is megfelelő ismeretekhez jussanak. Zárásként ismertette, hogy a megvalósított célokat többféle kommunikációs platformon is szeretnék majd megosztani, ilyen a Facebook, az Instagram és a most készülő weboldal is, amely még fejlesztés alatt áll. Emellett felhívta a figyelmet egy hírlevélre is, amelyre hamarosan bármelyik egyetemi polgár feliratkozhat.



IMG_2390

 

ÚJ WIFI PONTOK, FELÚJÍTOTT BÖLCSÉSZET- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR

Ezt követően Fekete Csaba, a Szegedi Tudományegyetem informatikai és szolgáltatási igazgatója úgy fogalmazott, hogy egy olyan intézményi kiválóság, mint a Szegedi Tudományegyetem, nem működhet megfelelő és modern IT szolgáltatások nélkül - és ezt jól bizonyítja az elmúlt két év is. Az olyan változásokat, mint amelyet a koronavírus-járvány vagy a gazdasági válság generál, csak és kizárólag akkor lehet jól kezelni, ha megvannak hozzá az adott intézménynek a megfelelő technikai felszereltségei. Véleménye szerint, ha lépést akarunk tartani a világgal, ahhoz megfelelő digitális eszközökre van szükség. Majd összegezte azt a négy fókuszterületet, amelyre a pályázaton belül az SZTE Informatikai és Szolgáltatási Igazgatóság koncentrál. Ez a hallgatói élmény és sikeresség elérése; a tanulás és tanítás támogatása; a kutatás támogatása; és a digitális egyetem létrehozása. Ezt már többek között a nemrégiben megálmodott egyetemi mobil applikáció is segíti, amely a hallgatóknak és a dolgozóknak is utat mutat majd az eligazodásban, minden területen. Emellett kiemelte, hogy a pályázatban elnyert összeg egy jelentős részét az egyetem infrastrukturális fejlesztésekre fordítja. Ilyen fejlesztés lesz például az a wifi hálózat fejlesztése is, amely közel 1400 csatlakozási pont kiépítését jelenti, az egyetem negyven épületében. Ezzel, a hallgatók által intenzíven használt intézmények mindegyike egységes szolgáltatással bír majd.


IMG_9102

 

AZ ENERGIAHATÉKONYSÁG JEGYÉBEN

A projekt a környezettudatosság jegyében tartalmazza a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Petőfi Sándor sugárúti épületének energiahatékonyságot fokozó épületinfrastruktúra-megújítását is. A részleteket Csóti Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem műszaki igazgatója mutatta be. Kiemelte: a felújtás 865 millió forintból valósul majd meg, és többek között kicserélik az ajtókat és ablakokat, szigetelik a falakat és a lapostetőt, a kazánokat kondenzációs kazánokra cserélik, VRF hűtő-fűtő rendszer kerül kialakításra.

IMG_9092

MILYEN LESZ A JÖVŐ EGYETEME?

 

Többek között erre a kérdésre is megpróbált választ adni Szakál Péter, a Szegedi Tudományegyetem oktatási igazgatója, aki egy mesterséges intelligencia szoftvert hívott segítségül annak érdekében, hogy néhány jövőbeni képet felvázoljon a hallgatóságnak. Majd ismertette az alprojekteket és kiemelte, hogy azon dolgoznak, hogy ezeket összehangolják és segítségével az egyetemet elhelyezzék új piacokon, ezzel is még több hazai és külföldi hallgatónak kedvet csinálva az SZTE-hez. Előadását egy Szent-Györgyi Albert idézettel zárta: „Olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája.”


SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek