Bezár

Sajtószoba

fognyit

Fül-orr-gégészeti és koponyaalapi sebészeti kurzus, nemzetközi résztvevőkkel, világhírű előadókkal a Szegedi Tudományegyetemen

Fül-orr-gégészeti és koponyaalapi sebészeti kurzus, nemzetközi résztvevőkkel, világhírű előadókkal a Szegedi Tudományegyetemen

2022. május 19.
6 perc

Saját szakterületükön a világon a legjobbak közé tartoznak azok a kutatók, akik kulcsszerepet vállaltak a 10. SZERINA-n, az SZTE nemzetközi orr, fül és koponyaalapi sebészeti kurzusán. Prof. Prepageran Narayanan és Prof. Yves Brand előadásait és útmutatásait az SZTE orvosai, oktatói mellett hazai és nemzetközi résztvevők is hallhatták. A képzés kapcsán tovább erősödhet a Szegedi Tudományegyetem kapcsolati hálója az ázsiai és az európai egyetemekkel is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem országos szinten vezető szerepet tölt be a fül-orr-gégészeti és az idegsebészeti ellátás és innováció területén is. Hazánkban elsőként Szegeden alkalmazták 2007-ben az endoszkópos technikát agyalapi mirigy műtéteknél, melyet azóta a rosszindulatú orr- és orrmelléküregi valamint koponyaalapi műtéteknél is rutinszerűen alkalmaznak (Prof. Dr. Barzó Pál, az SZTE Idegsebészeti Klinika tanszékvezető egyetemi tanára és Dr. Bella Zsolt, az SZTE SZAOK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa).

Ezzel párhuzamosan az Egyetemen a fülsebészet és a cochlearis implantáció területén is közép-kelet-európai centrum alakult ki, Prof. Dr. Jóri József, az SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika egyetemi tanára és Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, az SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója vezetésével. Mindezen szakmai fejlődés kulcsa az infrastruktúra folyamatos fejlődése, melyet az idegsebészeti hibrid műtő és az új fül-orr-gégészeti műtéti szárny kialakítása tett lehetővé. A fejlődés másik tényezője a folyamatos továbbképzés, melyet a hazai szakmák és klinikai centrumok közötti együttműködés tesz lehetővé. A szegedi idegsebészeti és fül-orr-gégészeti együttműködésnek Bodosi és Czigner professzorok óta (1986) hagyománya van. A közös kurzusok, 2011-ben indultak, a mostani a 10. a sorban, immár nemzetközi résztvevőkkel és előadókkal.

05

- Az elmúlt évtizedben sokat fejlődött az endoszkópos sebészi technológia és az orvosi képalkotás. Az endoszkópos módszerrel a melléküregben található gyulladásos és daganatos megbetegedések mellett mára a koponyaalapot érintő sebészi beavatkozásokat a hagyományosnál lényegesen kisebb feltárásból, kisebb esztétikai és funkcionális deficittel tudjuk megoldani. A klasszikus műtéti eljárások továbbfejlesztése mellett a legújabbak bevezetése és az új technológiák meghonosítása lehetővé teszik, hogy a sebészi team mindig a beteg számára optimális metódust válassza. A közös tréningek és a műtéti tapasztalatok tették lehetővé, hogy speciális esetekben a két team egy időben akár két oldalról képes a daganatot feltárni. Az idegsebész a koponyán át mikroszkóppal, míg a fül-orr-gégész  az orron át endoszkóppal dolgozik. Ilyen módon az általánosan 6-8 órás műtéti idő akár a felére csökkenthető, mely jelentősen csökkenti a beteg megterhelését és így javítja a gyógyulás esélyeit.  Ezt a szimultán multiportál feltárást, melyet ma már rendszeresen alkalmazunk, világviszonylatban is az elsők között sikerült Szegeden elvégezni 2013-ban - tudtuk meg Dr. Bella Zsolttól, az SZTE SZAOK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának adjunktusától.

03

Magyarországon az SZTE orvosai végeztek elsőként endoszkópos beavatkozást a koponyaalapon, majd ezt követően Pécsett és a fővárosban is dolgozni kezdtek hasonló  technikával.  A többi hazai centrum számára is motiváló volt a kezdeti eredményesség, mára már több hasonló team tevékenykedik az országban. A szegedihez hasonló személyi és infrastrukturális adottságok azonban csak kevés helyen adottak egy ilyen centrum kialakításához. A közös műtéti tevékenységet nagyon nehéz szimulálni. Ehhez speciális közös training, felszereltség, helyszín és speciális anatómiai készítmények szükségesek, melyet a szponzorok és az SZTE Anatómiai Intézete biztosított.

04

- Olyan ez, mint a repülőgép-szimulátor a pilótáknak, csak az orvostudományban. Nem tudjuk és nem is akarjuk levenni a betegek arcát egy-egy műtét során, ezért elengedhetetlen, hogy a lehető legjobban felkészüljünk a beavatkozásra, amihez három dolog szükséges: megfelelő tudással rendelkező szakemberek, magas szintű képalkotó technika és a cadaver készítmények, vagyis azok a humán anatómiai testrészek, amelyek felajánlás alapján kutatási, oktatási céllal kerültek az intézményhez. Ezek adják vissza legélethűbben, hogy mit találunk majd az élő betegeknél a műtét során. Mindhárom adott a Szegedi Tudományegyetemen. A világ kicsi, mindannyian egy család részei vagyunk, akik ugyanazt a nyelvet beszélik, az anatómiáét. Az általunk megszerzett tudást tovább kell adnunk, különben elveszik. Ezért nagyon fontosak ezek a kurzusok – mondta el a terület világhírű szaktekintélye, Prof. Prepageran Narayanan, akit a Magyar Fül-Orr-Gégészek és Fej-Nyaksebészek Egyesületének (MFOE) elnöksége tiszteletbeli tagnak jelölt a hazai fül-orr-gégészet fejlesztésért és aki a főelőadója és instruktora volt a szegedi kurzusnak.

Prof. Narayanan-t az egyesület főtitkára, Dr. Bella Zsolt külföldi kongresszusokról és kurzusokról ismeri. Azzal a céllal invitálta hazánkba, hogy mint a világ legjobb 5 koponyaalapi sebészének egyikét bevonja a magyar kollégák képzésébe. Az általa Kuala Lumpurban meghonosított, a maga nemében páratlan kurzus napi 7 órás bonctermi gyakorlattal az elülső koponyaalap és a középfül, valamint az oldalsó koponyaalapi műtéti technikák elsajátítását szolgálja. Ezt a kurzust hozták Magyarországra.

- A mostani kurzuson is nagy sikert aratott az a 3 dimenziós anatómiai atlasz, amelynek alapját Intézetünk biztosította és a Mozaik kiadóval közösen fejlesztettük. A világon is egyre kevesebb lehetőség van ilyen jellegű gyakorlásra és ismeretek szerzésére, ezért szívesen jönnek hozzánk külföldről is a téma iránt érdeklődők. Ilyenkor olyan barátságok alakulhatnak ki, amelyek a későbbi – akár egyetemi szintű – együttműködéseket is megalapozzák. Az első hasonló képzést már a pandémia előtt szerveztük közösen, most jött el a lehetőség a folytatásra, nemzetközi szinten – mondta el Prof. Dr. Nógrádi Antal, az SZTE SZAOK Anatómiai Szövet- és Fejlődéstani Intézetének vezetője.

A másik külföldi előadó, szintén nemzetközi szaktekintély, Prof. Yves Brand volt.

ybw

- Én magam egy évig tanultam Malajziában Prepagenan professzortól és csapatától. Nagyon fontosnak tartom, hogy Európában is meghonosítsuk a legmodernebb eljárásokat és ehhez nagyon jó eszköz az együttműködés a Szegedi Tudományegyetemmel és a kollégákkal. A megfelelő tudás nélkül azonban a legmodernebb technika sem ér sokat, ezért elengedhetetlenek az ilyen képzések, mint a mostani, elsősorban a betegek szempontjából. Az, hogy tumorokat tudunk eltávolítani az arc felvágása nélkül és egyidőben csökkenteni tudjuk a beteget ért traumát, amit a műtét okoz, nagyon fontos és az is, hogy erről tudjanak a világon mindenhol. Ebben segít az SZTE, a kurzus megszervezésével, lebonyolításával - hangsúlyozta a svájci Chur-ból érkezett, a baseli egyetemen is dolgozó, kutató, Prof. Yves Brand.


02


–A Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinikáján komoly hagyományai vannak a világ vezető egyetemeivel való együttműködésnek. Nem lehet kevesebb az elvárásunk, mint hogy a betegellátásunk is a legmagasabb színvonalon történjen. Lépéseket teszünk annak érdekében, hogy a lehető legtöbb területen a legfejlettebb műszerezettséget vezessük be. Ennek egyik példája, a néhány hónapon belül elkészülő Egészségügyi Képzési Tömb is, amely az ország és a tágabb értelemben vett régió számára is biztosítani fogja a szakmai kompetenciának megfelelő, ekvivalens hátteret - emelte ki Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora.

Prepageran professzorral és az általa képviselt University of Malaya-val, valamint az érintett orvostechnológiai cégekkel (Carl Zeiss Technika Kft., Karl Storz Ltd, Medtronic Ltd, Konsens Kft, Replant Med Kft, Ready Kft.) való együttműködést a jövőben még szorosabbra kívánja fűzni az SZTE, melynek részeként a közeljövőben újabb közös tréningek, orvos-kutató cserék jöhetnek létre, továbbá évente vendégül szeretnék látni Szegeden a koponyaalapi sebészet iránt érdeklődő fül-orr-gégészeket és idegsebészeket. Ez az együttműködés a biztosítéka annak, hogy a fül-orr-gégészeti és koponyaalapi sebészeti kurzusa a Közép-Kelet európai régió meghatározó rendezvényévé váljon és számos külföldi vendéget vonzzon a Szegedi Tudományegyetemre.

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: Bobkó Anna



Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek