Bezár

Sajtószoba

Nyito_Bemutatjuk_akademikusokat

Bemutatjuk a Magyar Tudományos Akadémia szegedi egyetemhez kötődő új tagjait és kiváló műhelyeit

Bemutatjuk a Magyar Tudományos Akadémia szegedi egyetemhez kötődő új tagjait és kiváló műhelyeit

2022. május 03.
4 perc

Karikó Katalin, Kovács Zoltán, M. Tóthné Farsang Andrea, Németh T. Enikő immár akadémikusként erősíti a Szegedi Tudományegyetem közösségét. Velük együtt 9 új akadémikus kötődik a Tisza-parti városhoz. Összesen 110 jelölt közül választotta meg legújabb tagjait a Magyar Tudományos Akadémia 195. közgyűlése. Döntöttek: az SZTE 4 karának 9 intézete nyerte el az „MTA Kiváló Kutatóhely” minősítést.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetemet több olyan döntés is érinti, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia 2022. május 2. és 4. közötti közgyűlésén határoztak.

 Akademikusok_2

Arról az SZTE Hírportálján már beszámoltunk, hogy az MTA 195. közgyűlésén a közös akadémiai jelöltlistára felkerült 110 kutató közül választotta meg az Akadémikusok Gyűlése a tudós testület új – rendes, levelező, külső és tiszteleti – tagjait. 2022. május 3-án kiderült: a Szegedi Tudományegyetem 20 akadémikusa mellé 4 új tagot választott az MTA.

AZ MTA TISZTELETI TAGJA

Az Akadémia közgyűlésén bemutatták az új tagokat, akiknek tudományos életrajzát közzétette az mta.hu. E körbe került a Szegedi Tudományegyetem polgárai közül Karikó Katalin.

Kariko_Katalin

Az SZTE kutatóprofesszora, a BioNTech RNA Pharmaceuticals (Mainz, Németország) alelnöke, a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvostudományi Karának (University of Pennsylvania, Perelman School of Medicine) oktatója (adjunct professor) az MTA tiszteleti tagja.

Laudációja szerint Karikó Katalin szűkebb szakterülete a biokémia, a molekuláris biológia, a hírvivő-RNS-kutatás és az mRNS humán terápiás célú alkalmazásai.

Akademikusok_KK_laudcioval

Rekordernek számít Karikó Katalin az új akadémiai tagok között ajánlói számával. A Szegedi Tudományegyetemről indult, első munkahelyének a Szegedi Biológiai Központot választó, a Covid-19 járvány idején világhíressé lett mRNS-kutatót a magyar tudósok legelőkelőbb testületébe ajánlotta: Alföldi Lajos, Balla György, Csiba László, Dobozy Attila, Dóczi Tamás Péter, Dudits Dénes, Hangody László, Helyes Zsuzsanna, Hunyady László, Karádi István, Kemény Lajos, Keserű György Miklós, Keszthelyi Lajos, Kondorosi Éva, Lapis Károly, Mandl József, Muszbek László, Nagy Ferenc, Oláh Edit, Ormos Pál, Palkovits Miklós, Perczel András, Petrányi Győző, Poór Gyula, Schaff Zsuzsa, Sótonyi Péter, Spät András, Sperlágh Beáta, Tigyi Gábor, Venetianer Pál, Vécsei László, Vigh László, Vizi E. Szilveszter.

Akademikusok_KL_NL_DD

AKADÉMIKUSI FOKOZATOK

Az MTA levelező tagjai közül az MTA rendes tagja lett Kovács Zoltán, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Földrajzi és Földtudományi Intézet Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszékének kutatóprofesszora, tanszékvezető egyetemi tanár. Szűkebb szakterülete a társadalomföldrajz.

Kovacs_Zoltan

E körbe került a szegedi egyetem korábbi oktatói közül: Kenesei István.

Az Akadémia levelező tagjai közé került:

Németh T. Enikő, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Általános Nyelvészeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. Szakterülete a magyar nyelv pragmatikája és az elméleti nyelvészet.

Nemeth_T._Eniko

M. Tóthné Farsang Andrea, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék egyetemi tanára. Szűkebb szakterülete a természetföldrajz.

M._Tothne_Farsang_Andrea

A szegedi tudósok közösségébe tartozó kutatók közül ugyancsak az Akadémia levelező tagja az SZBK kötelékébe tartozó Deli Mária Anna és Pál Csaba.

Az Akadémia külső tagja lett a Szegedi Tudományegyetemen diplomázott kutatók közül: Szendrei Ágnes, a Coloradói Egyetem (University of Colorado Boulder) professzora. Hasonlóképpen a Szegeden született Tari Gábor, az OMV (Ausztria) főgeológusa.

AZ SZTE KIVÁLÓ MŰHELYEI

Az Akadémia megkerülhetetlen minőségbiztosító bázisa a hazai kutatói közösségnek.

95 magyarországi tudományos műhelynek és intézménynek – kiemelkedően magas színvonalú tudományos munkája elismeréseként – az MTA által Kiválónak Elismert Kutatóhely minősítést adományozott – tette közzé a listát 2022. május 3-án az Akadémia.

A rangos elismerést elnyerte a Szegedi Tudományegyetem 9 intézete nyerte el.

 bolyai_vegleges_580x268

Kiváló kutatói műhely az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar 3 intézete, azaz az SZTE SZAOK Biokémiai Intézet, az SZTE SZAOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika, az SZTE SZAOK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet.

Az MTA minősítése méltó elismerés az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar számára; valamint az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Neveléstudományi Intézetében végzett munkának.

A hazai tudomány kiválóságai közé tartozik a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar 4 intézete, azaz: az SZTE TTIK Biológia Intézet, az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet, az SZTE TTIK Informatikai Intézet, az SZTE TTIK Kémiai Intézet.

Hasonló értékelést kapott a Szegedi Biológiai Kutatóközpont is.

 Akademikusok_SZBK

Az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés öt évig érvényes, és az Akadémia által kiírt kutatástámogatási pályázatok elbírálása során előnyt jelent a minősítés birtoklása.

Az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés megszerzését igazoló oklevelek ünnepélyes átadását 2022. május 4-én 15.00 órától közvetítik az MTA YouTube-csatornáján.

 

 

SZTEinfo -Ú. I.

Forrás, fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek