Bezár

SZTEhírek

b1

SZTE hallgató is indul a különleges kerékpáros világbajnokságon

SZTE hallgató is indul a különleges kerékpáros világbajnokságon

2022. június 30.
3 perc

Csonka Barnabás a kerékpárok iránti szeretetből jelentkezett a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karára. A jelenleg harmadéves Gépészmérnök BSc hallgató egyike annak a négy versenyzőnek, akik Magyarországot képviselhetik a fix hajtású, országúti kerékpárosok világbajnokságán Berlinben, július 3-án.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Csonka Barnabás gyerekkora óta szenvedélyes kerékpáros. A biciklizésben nem csak a sebesség, de a technikai megoldások, a szerelés is érdekelte. A továbbtanulásnál is olyan helyet keresett, ahol még komolyabban foglalkozhat a hobbijával, ezért jelentkezett a Szegedi Tudományegyetem mérnökképzésére, ahol már harmadik éve folytatja gépészmérnöki tanulmányait. A „fixizéssel”,  - mint kerékpáros stílussal  - 2015 tavaszán ismerkedett, majd ezt követően hamar beszerzett egy sajátot a különleges járművekből. Akkor vált komolyabbá a kedvtelés, amikor 2020 nyarán megismerkedett az SCFG, azaz a Sun City Fixed Gear szegedi bringás közösséggel.

- Milyen út vezetett a világbajnokságig?

- 2020 nyarán vettem részt az első Alleycat versenyemen Hódmezővásárhelyen, ahol 2. helyezést sikerült elérnem. Ezt követően a Sziget Rush sprintverseny sorozat #11 állomásán, Budapesten közel 50 indulóból 4. helyen végeztem. Ezen felül számos versenyen indultam, azonban ez a kettő a legkiemelkedőbb. A FXD 42-re, a világbajnokságra Magyarországról 4-en utazunk: 2 budapesti és 2 szegedi bringás. A versenyen minimum 35 km/h átlagot kell produkálni, a táv 42 kilométer.

 csbw

- Mi volt a felkészülés menete?

-Decemberben kezdtem a felkészülést, azóta folyamatosan heti 5 edzést tartok lényegében magamnak, mivel az adott sportágra nincsen egyesület specializálódva Magyarországon. Emellett kerékpáros sportolói tanácsokat szívesen fogadok és "országútis" csoportokkal is edzettem közösen. Motivációs szempont volt az edzések során, hogy a Strava (sportolói mobil alkalmazás) felületén mind saját, mind sporttársaim eredményeit felülmúltam. A tanulással tökéletes harmóniát teremtve edzettem, javult az időbeosztásom és kipihentem testedzéssel a mentális fáradtságot. Az edzések nem mentek a tanulás rovására. Különösképpen büszke vagyok, hogy szegedi társammal együtt edzhettünk Ficsór Kornél, magyar BMX freestyle országos bajnokkal is, akitől hatalmas motivációt kaptam végig az edzéseim során.

- Mi várható a világbajnokságon?

- Nem tudom, mire számítsak. Nem volt még lehetőségem ilyen nagy volumenű versenyen részt venni. Jelenleg 450 induló regisztrált, ami hatalmas élmény számomra, hogy egy ekkora mezőnyben indulhatok. A verseny egy lezárt autópálya szakaszon zajlik, majd Berlin szívébe érkezik a mezőny. A verseny során féket nem használhatunk, fix hajtással kell teljesítenünk a távot, ez azt jelenti, hogy egyetlen sebességünk van és a kerék mindig arra forog, amerre a hajtókarokat hajtja a lábunk, tehát a pihenés nem opció. Kulacsot sem vihetünk magunkkal, biztonsági okokból. A versenyen talán nem is a hatalmas tempó lesz az érdekes, amit diktál majd a mezőny, hanem, hogy végig figyelnünk kell minden pillanatban.

RR-FXD42-201859von88

- Mi a program a világbajnokság előtti napokban?

- Hétfőn és kedden megtettük az utolsó két verseny előtti laza edzést. Csütörtökön, azaz ma bepakoljuk a kerékpárokat és minden egyebet amire szükségünk lesz az út vagy a verseny során. Pénteken hajnalban indulunk autóval, remélhetőleg aznap még nem túl későn megérkezünk. Szombaton lehetőségünk van bejárni a pályát, utána megkapjuk a rajtcsomagjainkat. Remélhetőleg ide még egy városnézés is belefér. Vasárnap pedig a nagy nap, 9 órakor rajtol a férfi mezőny. Előtte fél órával a helyszínre kell érnünk, hogy be tudjunk melegíteni.

Rad-Race_fxd42_2018_Steinweg_124

További részletek a világbajnokság hivatalos oldalán.

 

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: Csonka Barnabás, Rad Race, Facebook

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek