Bezár

Sajtószoba

Nyito_j_Kariko_Katalin_Helmholtz-eremmel_a_Leibnitz_napon_IMG_2750

Berlinben járt Karikó Katalin: az SZTE kutatóprofesszora átvette a Helmholtz-érmet

Berlinben járt Karikó Katalin: az SZTE kutatóprofesszora átvette a Helmholtz-érmet

2022. június 06.
5 perc

Karikó Katalin, az mRNS-alapú orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó kutató a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia (BBWA) Helmholtz-érmét 2022. június 4-én, a Leibniz-napon vette át. Az ünnepséget követően Angela Merkel fogadta otthonában. A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora és kutatóprofesszora, a Covid-19 pandémia idején világhírűvé lett biokémikus június 7-én már előadást tart New Yorkban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A harmadik éve tartó „világjárvány” és a „szabadság” jegyében rendezte meg 2022. június 4-én a Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften (BBWA) a Leibniz-napot. Ez a Leibniztag, amely – hagyományosan – egy-egy téma köré szerveződő díjátadó ceremónia.

Christoph_Markschies__Kariko_Leibniztag_2022_j

A BBWA KITÜNTETETTJEI

A felvilágosodás izgalmas világába invitálta a tudomány és a társadalom kérdései iránt érdeklődőket a BBWA. A Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia múltjának legismertebb alakja, a polihisztor Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716) tiszteletére rendezett – személyes jelenléti, de online is közvetített – ünnepségen adták át a szervezet díjait.

Kariko_Katalin_Leibniztag_2022_j

Németországban 2021. december 17-én hozták nyilvánosságra: a „Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia 2022-es Helmholtz-érmét Karikó Katalin magyar biokémikus kapja úttörő biokémiai munkájáért. Kutatásaival megteremtette a hatékony mRNS-alapú terápiák s vakcinák alapját” – adtuk hírül.

Kariko_es_Markschies_2_Leibniztag_2022_j

A legrangosabb BBWA-kitüntetés névadója Hermann Ludwig von Helmholtz (1821-1894). A német orvos és fizikus több tudományterületen is maradandót alkotott. Többek között a termodinamika mechanikai megalapozása, továbbá a látás és a hallás kutatása, a szemfenéktükör feltalálása fűződik Helmholtz nevéhez. Mindezt elismerve 150 évvel ezelőtt, 1872-ben a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagjává választották. A minapi berlini ceremónia érdekessége lehetett volna, ha megemlítik a jubileumot, hiszen Karikó Katalin idén lett az MTA tiszteleti tagja, s 2022. június 4-én vette át a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia Helmholtz-érmét.

Christoph_Markschies_Leibnitz_nap_a_Konzerthaus_Berlin_am_Gendarmenmarktban___IMG_2719_j

A BBWA elnöke, Christoph Markschies a laudációban részletesen ismertette Karikó Katalin kiemelkedő biokémikusi életútját. A Szegedi Tudományegyetemen szerzett biológus oklevél és biokémikus doktori cím jelentette az alapját annak az életműnek, ami elvezetett a hatékony mRNS-alapú terápiák és vakcinák kifejlesztéséhez. A kutatónőt bemutatva kitért a buktatókra, például a finanszírozási nehézségekre, a visszhangtalanul maradt publikációra, a mindezek ellenére kitartóan folytatott laboratóriumi munkára. „A Pennsylvaniai Egyetem nem nevezte ki professzori állásra, ezért lépett a németországi BioNTech kötelékébe, ahol ma senior alelnök” – indokolta Karikó Katalin németországi kapcsolata kifejlődését a BBWA elnöke.

„A Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia ösztönzi mindazokat, akik kitartással végzik a trendektől távolinak tűnő kreatív alapkutatást” – fogalmazott Christoph Markschies. Az Akadémia elnöke kiemelte: Karikó Katalin munkásságával arra irányította a világ figyelmét, hogy a tudományban és a kutatásban is fontos a nők szerepe.

A Helmholtz-érmes Karikó Katalin meghatódottan vette át, köszönte meg az oklevelet és az értékes plakettet. Elmondta: bár 2013 óta gyakran tartózkodik Németországban, a BioNTech laboratóriumaiban, ezért ért, de még nem beszél jól németül.

A Helmholtz-érmet az MTA tiszteleti tagjai közül – Karikó Katalinon kívül – 2020-ban elnyerte a vegyészmérnök Somorjai Gábor is. A Kaliforniai Egyetem (Berkeley) professzora, illetve az SZTE kutatóprofesszora egyaránt tagja a National Academy of Sciences szervezetnek is. A Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia rangos kitüntetését a kémikusok közül két Nobel-díjas – Manfred Eigen (1994) és a magyar származású John Charles Polanyi (2012) – is megkapta.

Kariko_es_Markschies_Leibnitz_napon_2_20220604_IMG_2725_j

LEIBNIZ-NAP A SZABADSÁGRÓL

Gazdag tudományos múltra tekinthet vissza a Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenchaften (BBWA), vagyis az 1992-ben alapított Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia. Története visszanyúlik az 1700-ban született Királyi Porosz Tudományos Akadémiáig, amelyben a német felvilágosodás alapítójának számító Gottfried Wilhelm Leibniz is aktív szerepet vállalt. A Királyi Porosz Tudományos Akadémia a II. világháborút követően, a szovjet katonai megszállás következtében előbb Német Tudományos Akadémia, majd az „NDK Tudományos Akadémiája” néven dolgozott.

Kariko_Katalin_Helmholtz-erem_ceremonian_a_Leibnitz_napon_IMG_2751_j

Kariko_Katalin_beszed__Helmholtz-erem_ceremonian_a_Leibnitz_napon_IMG_2741_j

A berlini-potsdami központú közintézmény eddigi története során, rendes tagjai között, 79 Nobel-díjast tart számon.

A Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia jelenlegi elnöke, Christoph Markschies a háborús idők tudományáról beszélve ismertette a szervezet éves jelentését. A folyamatban lévő SARS-CoV-2 –járvány, valamint a „szabadság” állt a 2022. június 4-i ünnepi ülés középpontjában.

„Aligha van fontosabb téma ma a szabadságnál” – vélekedett videóüzenetében Jens Brandenburg. A német szövetségi oktatási és kutatási minisztérium parlamenti államtitkára szerint a szabadságot gyakran természetesnek vesszük, de az elmúlt hónapokban fájdalmasan tudatosult bennünk, hogy a szabadságot újra és újra meg kell védenünk.

A Konzerthaus Berlin am Gendarmenmarktban tartott, zenei betétekkel tagolt rendezvény záró szakaszában a BBWA két tagja – Barbara Stollberg-Rilinger és Wilhelm Krull – beszélgetett a lengyel Magdalena Waligórskával (berlini Humbold Egyetem) és a magyar Miklós Tamással (budapesti ELTE Bölcsészettudományi Kar Filozófiai Intézet, egyetemi tanár) a kelet-európai akadémiai szabadságról.

Kariko_Helmholtz-erme_IMG_2770_j

KAPOCS AZ SZTE DÍSZTALÁRJA IS

A BBWA ünnepségét követően Karikó Katalint Angela Merkel fogadta otthonában.

„Nagyon élveztem a beszélgetésünket: olyan volt, mintha már régóta ismernénk egymást” – érzékeltette Karikó Katalin, hogyan érezte magát vendégként. Igaz, a két világhírű nőt több szál is összefűzi, és 2022. június 4-én nem először találkoztak. A fizikus, de kvantumkémiai témában írt doktori disszertációját 1986-ban sikerrel megvédő Angela Merkel fogadta otthonában a vele egyidős Karikó Katalint, akit 1983-ban avattak biokémikus doktorrá.

A két tudóst kitüntetések is összekötik. Mindkét világhíres asszony szerepelt a Time magazinban: „az év embere” listájának élén állt Angela Merkel 2014-ben és 2015-ben is; Karikó Katalin 2021-ben került a tekintélyes lapban a világ 100 legbefolyásosabb embere közé.

Angela_MerkelSőt: mindketten magukra ölthették a Szegedi Tudományegyetem dísztalárját. Angela Merkel 2015. február 2-án, majd egyetemistákkal is találkozott.

Rovo_rektor_es_Kariko_diszdoktor_DB_j

Az SZTE díszdoktori oklevelét Karikó Katalin 2021. szeptember 4-én vette át, és alma materében kutatóprofesszorként indított tehetséggondozást is szolgáló programokat.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Dusha Béla, K.K.; képernyőkép, fotó: Ú. I.

 

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek