Bezár

SZTEhírek

Nyito_BBVA_dijatadon_R._Langer_D._Weissman_es_Kariko_Katalin

Átvette Karikó Katalin és két amerikai kutatótársa a BBVA Alapítvány „A Tudás Határai Díját”

Átvette Karikó Katalin és két amerikai kutatótársa a BBVA Alapítvány „A Tudás Határai Díját”

2022. június 17.
3 perc

„Frontiers Awards azoknak, akik megváltoztatták a világot”. E mottó jegyében adták át 2022. június 16-án a spanyolországi Bilbaóban a BBVA Alapítvány kitüntetését az SZTE kutatóprofesszorának, Karikó Katalinnak és két tudós kollégájának. A Frontiers of Knowledge Awards gálán összesen 14 nyertest köszöntöttek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„A tudás határainak az elmozdításához a legkiemelkedőbb módon hozzájáruló” három tudós, köztük a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora, Karikó Katalin kapja a spanyol „Frontiers of Knowledge Award” elismerést a Biológia és biomedicina kategóriában. „A Tudás Határai Díj” kitüntetettjeit is bemutattuk 2022 januárjában az SZTE Hírportálon megjelent „Karikó Katalin és két amerikai kutató kapja a spanyol Frontiers-díjat” című beharangozóban.

posado-concierto-xiv-fronteras-euskalduna

A spanyolországi Bilbaóban 2022. június 16-án este tartották a BBVA Alapítvány díjátadó gáláját.

A „szigorú és hiteles tudás” népszerűsítése az egyik célja a 15 évvel ezelőtt indult Frontiers of Knowledge Awards program-sorozatnak. „A Covid-19 elleni oltások megmutatták, hogy az emberiség előtti nagy kihívásokra nemzetközi összefogással lehet sikeresen válaszolni” – hangsúlyozta Carlos Torres Vila. A BBVA Alapítvány elnöke és Rosa Menéndez, a Spanyol Nemzeti Kutatási Tanács elnöke együtt adta át a kitüntetést a 14 díjazottnak. A ceremóniát élőben közvetítették a BBVA Alapítvány honlapján.

Frontiers-dijatadon_beszel_Kariko_Katalin_mogotte_D._Weissman_R._Langer

A Biológia és orvostudomány kategóriában a koronavírus elleni vakcinák létrehozásában kulcsszerepű kutatókat díjazták. A 400.000 eurós díjon Karikó Katalin, Drew Weissman és Robert Langer osztozik. „Karikó és Weissman felfedezte, hogyan lehet mRNS-molekulákat módosítani oly módon, hogy alkalmassá váljanak terápiás szerként; Langer pedig kitalálta a vivőanyagot, a kapszulázási technológiát, amely lehetővé tette az mRNS-t a szervezetbe juttatni” – összegezhető az áttörés lényege. Az előrelépést a döntésről beszámoló BBVA Alapítvány honlaphíre is részletezte.

Kariko_K._D._Weissman_es_R._Langer_a_BBVA_dijatadon

A Frontiers of Knowledge Awards díjátadó gálán a három tudós közül elsőként lépett a mikrofonhoz a nanorészecskék létrehozója, a Moderna társalapítója, Robert Langer. Elmondta: sok tudós lehetetlennek minősítette a megoldását. A Pennsylvaniai Egyetem két együttműködő kutatója – Drew Weissman és Karikó Katalin – a hírvivő RNS alkalmazásában óriási potenciált lát, hiszen az hozzájárulhat a rák és az autoimmun betegségek gyógyításához, az oltástechnológia széleskörű alkalmazásához.

D._Weissman_es_Kariko_katalin_a_BBVA_dijatadon

A járványnak véget vető mRNS-alapú vakcina létrehozásában szerepet játszó Drew Weissman szerint az orvosbiológiai forradalom kezdetén járunk. Szerinte a következő hat-hét évben létrehoznak egy hatékony HIV elleni vakcinát.

Kariko_Katalin_a_BBVA_dijatadon_mogotte_D._Weissman_es_E._Langer

A spanyolok által ünnepelt, Asztúria hercegnője-díjas Karikó Katalin itteni előadásain, interjúiban többször utalt az egyik gyógyszergyártó cég egykori levelére, amelyben elutasították, amikor 10 ezer dollárt kért kutatásai finanszírozására. A BBVA Alapítvány gáláján a magyar kutató beszédében felidézte elődeit. Karikó Katalint a „kitartás jelképeként”, a tudós nő ikonikus alakjaként ünnepelték Bilbaóban, ahol tudománynépszerűsítő előadásokat tartott, interjúkat is adott.

Kariko_Katalin_beszedet_tart_a_BBVA_dijatadon

A spanyolországi díjátadó az mRNS-kutatók diadalútjának egyik állomása. Életútjuk, felfedezéseik példája is arról tanúskodik, hogy milyen nehéz megjósolni: mi fog működni a biológiában, vagyis hány és hány áttörést söpörtek félre, mert nem merték vállalni a kockázatot a kutatások finanszírozói.

BBVA_dijatado_kozonsege

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: BBVA Alapítvány, képernyőkép

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek