Bezár

SZTEhírek

20220707_101750

Újra együtt: EUGLOH Nyári Egyetemek az SZTE-n

Újra együtt: EUGLOH Nyári Egyetemek az SZTE-n

2022. július 18.
2 perc

A világjárvány után újra utazhatnak a EUGLOH egyetemek (a Szegedi Tudományegyetem, a francia Paris-Saclay Egyetem, a portugál Portói Egyetem, a svéd Lundi Egyetem, illetve a müncheni Ludwig Maximillian Egyetem) hallgatói, hogy az öt egyetem közös programjain vegyenek részt. A nyár eleje különösen gazdag volt eseményekben, Párizs nyári egyetemmel és innovációs napokkal fogadta a résztvevőket, a Szegedi Tudományegyetem pedig két nyári egyetemet hirdetett meg július első felében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2022. július 4-8. között zajlott a Biomedical Data Processing and Artificial Intelligence (BEATRICE) nyári egyetem, amelyen 28 hallgató személyen, 63 pedig online vehetett részt. A EUGLOH szövetség fontos értéke, az inkluzivitás jegyében a nyári egyetemhez csatlakozók különböző tudományterületek hallgatói közül kerültek ki; az egészségügyi és informatikai képzések képviselői mellett érkeztek hallgatók például a társadalomtudományok és a mérnöki tudományok területéről is. A nyári egyetem 50 órányi foglalkozásait az öt EUGLOH egyetem oktatói tartották, ahogyan a hetet záró vizsgát is ők állították össze. „Nagyon nagyra értékeltem a motiváló környezetet! Igazán emlékezetes esemény lett számomra ez a nyári egyetem a szakmai és a csapatépítő programokkal” – írta az egyik hallgató.

A szintén szegedi szervezésű, ám teljesen online nyári egyetem, a Lasers in Medicine and Life Sciences (LAMELIS) már harmadik alkalommal várta a EUGLOH hallgatókat július 11. és 15 között a CooSpace felületen. A lézeres nagyberendezésekkel, a lézerek alkalmazhatóságával foglalkozó program igazi szakmai különlegesség, hiszen a EUGLOH egyetemek kutatói mellett előadnak az ELI-ALPS, a Szegedi Biológiai Kutatóintézet, a National University of Ireland, a Friedrich-Schiller-Universität, a University of Kent és a Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf kutatói is. A 80 hallgató tehát átfogó képet kaphatott a téma európai feldolgozásáról, a jó hangulatról pedig online társasági programok is gondoskodtak, például társasjáték-est és fotóverseny My week with LAMELIS címmel.

A EUGLOH szövetség programjai között a nyári egyetemek fontos szerepet töltenek be hallgatók százait megmozgatva olyan témák kapcsán, amelyek interdiszciplináris feldolgozása összehozza a különböző tudományterületek kutatóit és hallgatóit. Az európai egyetemek közös oktatásfejlesztési tevékenységének eredményeként a résztvevők a tapasztalat mellett kreditet is szerezhetnek, nem beszélve az európai tudományos élet együttműködésének átéléséről. A nyári egyetemek ugyanakkor nemcsak leendő kutatóknak és tudósokak szólnak, hanem mindenkinek, aki képzésétől függetlenül többet szeretne tudni a globális egészség jelentőségéről és különböző megközelítési módjairól. Látva a népszerűségüket, a hallgatók és oktatók nyitottságát egymás és az egyetemek megismerésére, a EUGLOH jelmondata „5 Universities, 1 Goal: Building Europe’s Campus for Global Health” jól fémjelzi a szövetség törekvéseit.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek