Bezár

SZTEhírek

nyito

SZTE Informatikai Nyári Egyetem Summer School on Image Processing (SSIP)

SZTE Informatikai Nyári Egyetem Summer School on Image Processing (SSIP)

2022. július 11.
3 perc

2022. július 7-én, csütörtökön kezdődött az SZTE Nemzetközi Képfeldolgozó Nyári Iskola. A rendezvényt az SZTE TTIK Informatikai Intézet oktatási kabinetében tartják. A Summer School on Image Processing-et (SSIP) már a 30. alkalommal rendezik meg, aminek helyszíne a Szegedi Tudományegyetem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az első Summer School on Image Processing (SSIP) nyári iskolát 1993-ban rendezték a portugál Aveiro-ban, egy Tempus pályázat részeként. Később a Szegedi Tudományegyetem lett a rendezvénysorozat helyszíne. Az SZTE TTIK Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék kiterjedt kapcsolatrendszerének köszönhetően új szint vitt a nyári iskola szervezésébe azzal, hogy a tanszék partnerei is otthont adnak az eseménynek.

IMG_8659

Az SSIP-t 30. alkalommal rendezték meg, a 10 napig tartó nyári egyetemen 12 ország – többek között Ausztria, Irán, Svájc, Románia, Szerbia és Montenegro – 23 diákja vesz részt, a legmesszebbről Zhe Wang Franciaországból, a University of Orléansról érkezett.

Dr. Nagy Antal, egyetemi docens az SZTE Informatikai Intézet intézetvezető helyettese elmondta, hogy a képzés hibrid formában zajlik, négy hallgató online vesz részt a programokon. A diákok minden délelőtt 3 előadást hallgatnak meg, ezt követően pedig csoportmunkában dolgozva oldják meg a kitűzött feladatokat. A délutáni projektmunkák célja az összhang megteremtése, és az eltérő szakmai és kulturális hátterük ellenére közösen, egy csapatként jussanak megoldásra.

Az előadások kitérnek az orvosi képfeldolgozásra az oktatásban és a klinikai gyakorlatban, a kulturális örökségmentésre 3D technológiával, de a térbeli robotlátással is foglalkozhatnak. A diákok kilenc témakörből választhatnak, mint például a mosoly- vagy arcfelismerés, kártyalapok felismerése, ebből kell megjelölniük a 4 legkedvesebbet és ennek megfelelően kerülnek csapatokba.

IMG_8655

Dr. Nyúl László, egyetemi docens az SZTE Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék vezetője mesélt az esemény történelméről. A nyári iskola megálmodója Prof. Dr. Andrew Todd-Pokropek, aki a University College London professzora. Kezdetben hazánkat öt hallgató képviselte, ezután az SZTE jogelőd tanszéke vált a rendezvénysorozat otthonává több éven keresztül, ekkor alakult ki a ma is működő rendszer.

A megnyitó rendezvényen az elmúlt 30 év meghatározó alakjai is bejelentkeztek, köztük Prof. Dr. Erich Sorantin, a Grazi Orvosi Egyetem radiológusa. Véleménye szerint fontos, hogy folyamatosan képezzék magukat a szakemberek és a kollégák. Hozzá tette azt is, hogy számára ezek a nyári egyetemek mindig a nyitott gondolkodásról és azokról a nézőpontokról szólnak, amik bárhonnan érkezhetnek, a probléma megoldása érdekében.

IMG_8661

Az online bejelentkezések során Prof. Dr. Andrew Todd-Pokropek, a Londoni University College professzora is bekapcsolódott, aki meghatódva konstatálta, hogy a megálmodott iskola már a harmadik évtizede működik.

A nyári egyetem zárásaként a nemzetközi diákcsapatok bemutatják az elkészített projekt feladatukat, amelyet a szakmai zsűri értékel. Több résztvevő hallgató is hangsúlyozta, hogy nagyon várták már, hogy megérkezzenek Szegedre, mert olyan dologgal szeretnének foglalkozni, ami használható és segít az embereknek.


Galeria

Az eseményről készült galériát a képre kattintva tekintheti meg

A résztvevők a program végén tesztet írnak, amit a Szegedi Tudományegyetem kreditpontokkal ismer el, és a nyári iskolán való részvételről és a sikeres vizsgáról bizonyítványt állít ki az intézmény.

- A szakmában a képfeldolgozás nem egyszerű dolog és a nagyszámú érdeklődő arra enged következtetni, hogy vannak olyan tanárok, mentorok, akik ehhez kellő motivációt tudnak közvetíteni a hallgatók számára, amire büszkék vagyunk – zárta gondolatait Dr. Nagy Antal, egyetemi docens az SZTE Informatikai Intézet intézetvezető helyettese.

A nyári iskola egyik fő támogatója a Tempus Közalapítvány CEEPUS programja, amely csereprogram célja, hogy a felsőoktatás területén együttműködő partner intézmények között lehetővé tegye hallgatói és oktatói mobilitások lebonyolítását, speciális kurzusok, valamint hallgatói kirándulások szervezését, támogassa hosszú távú szakmai együttműködések kialakulását a térségben, ezzel elősegítve Közép-Európa stratégiai szerepének erősödését.

A rendezvénnyel kapcsolatos bővebb információ itt érhető el.

SZTEinfo – Kovács-Jerney Ádám

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek