Bezár

Sajtószoba

Szabaduloszoba

Szabadulószobával készül az EFOTT-ra és a SZIN-re a Szegedi Tudományegyetem

Szabadulószobával készül az EFOTT-ra és a SZIN-re a Szegedi Tudományegyetem

2022. július 11.
2 perc

"Utazz velünk az időben és segíts Szent-Györgyi Albertnek feltalálni a C-vitamint" – ezzel a mottóval indítja útjára Szabadulószobáját a Szegedi Tudományegyetem. A játékot először az EFOTT Fesztiválon, majd a Szegedi Ifjúsági Napokon (SZIN) próbálhatják ki az érdeklődők.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Oktatás, kultúra, sport – minden egy helyen az SZTE futurisztikus sátrában az EFOTT-on és a SZIN-en. A Szegedi Tudományegyetem idén minden eddiginél izgalmasabb ismeretterjesztő és szórakoztató programokkal várja a fesztiválozókat, de egy igazán nagy durranással is készül, amely bizonyára minden fiatal fantáziáját megmozgatja majd: egy szabadulószoba, amely Szent-Györgyi Albertre és a C-vitamin feltalálására épül.

Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin feltalálásért Nobel-díjjal kitüntetett egykori rektor szerepének jelentősége a Szegedi Tudományegyetem életében megkérdőjelezhetetlen. A szabadulószobával emléke, illetve a szegedi egyetem alapításának 440. és a kolozsvári magyar tudományegyetem szegedi befogadásának 100. évfordulója előtt tisztelegnek a szervezők.

A Szabadulószobában négy helyiségen keresztül kell átjutniuk azoknak, akik úgy döntenek: „segítenek” Szent-Györgyi Albertnek a C-vitamin feltalálásában. Közben számos akadállyal kell megbirkózniuk.

Az első állomás egy tanterem lesz, ahol maga Szent-Györgyi Albert is megalapozta a tudását ahhoz, hogy beírja magát a történelembe. Az elméleti oktatás után ezt a tudást a gyakorlatban is kamatoztatta: egy kert állt rendelkezésére ahhoz, hogy a C-vitamin alkotóelemeit azonosítsa. Az SZTE Szabadulószobájában felállított kertben a kutatáshoz szükséges alapanyagokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Ezt követően Szent-Györgyi Albert dolgozószobájába vezet az út, hiszen bármennyire is hihetetlen, még ő sem volt képes megjegyezni mindent, ezért gondolatait, kutatási eredményeit, majd későbbi felfedezéseit minden alkalommal feljegyezte ebben a bizonyos szobában. Ezeket az eredményeket a játékban az SZTE munkatársai nem közérthető formában vetették papírra, hanem titkosított írást használtak, amelynek megfejtése ugyancsak közelebb visz a C-vitamin felfedezéséhez.

Köztudott: Szent-Györgyi Albert életében kulcsfontosságú szerepe volt a labornak, amelyet most a játékban résztvevők is megnézhetnek. A Szabadulószoba utolsó állomása ugyanis egy olyan helyszín, ami kísértetiesen hasonlít egy valódi laborhoz: kémcsövek, petricsészék, érdekes kísérletek, rejtvények várják benne a játékosokat, akik, ha sikerrel járnak a dicsőség és az ajándékok mellett azt is elmondhatják, hogy így vagy úgy, de „részt vettek” a C-vitamin feltalálásában.

SZTEinfo

Fotó: Gór-Nagy Gábor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek