Bezár

SZTEhírek

Nyito__Erdelyi_kirandulason_Kolozsvarott_IMG_20220531_115050

Határtalanul – nemzeti irodalmunk erdélyi nagyjai nyomában

Határtalanul – nemzeti irodalmunk erdélyi nagyjai nyomában

2022. július 05.
3 perc

12 irodalmi alakhoz és 2 népi mondához köthető helyszínen jártak a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája 8. osztályosai. Az öt napon át tartó erdélyi túrát az EMMI Határtalanul Programja támogatta.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2022 tavaszán, a pandémiát követően, újra kinyílt a világ a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai számára is. Rendhagyó módon – az előző évi elmaradt pályázatot pótolva –, a 8. évfolyam tanulóinak is lehetőségük nyílt barangolni – az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Határtanul 19-01-0151 pályázatban foglaltak alapján – Erdélynek a magyar kultúrához köthető emlékei között.

Nagyvaradon_IMG_20220530_140111_j

– Öt napos utunkon a magyar irodalomhoz, pontosabban 13 személy és 2 népi mondához kapcsolódó helyszínre látogattunk el – számszerűsítette a programot Tóth Edit. Az SZTE gyakorló iskola történelem szakos tanára kiemelte: a tematikus útvonal részeként Nagyszalontán Arany János, míg Nagyváradon Ady Endre életének legfőbb momentumaival ismerkedhettek meg. A tanulmányi kirándulásukat történelmi látnivalók, néprajzi és népzenei hagyományok megismerésével színesítették.

Erdelyi_kirandulas_IMG_20220601_203830

Természeti értékeket is felfedeztek a kirándulók. A Tordai hasadék gyalogtúrája, a Kis-Cohard meghódítása, a Békás-szoros, a Gyilkos-tó, a parajdi sóbánya vagy Torockó magasba nyúló sziklái került fel a szegediek „erdélyi kedvenc helyeim” listájára. Ide sorolható még a bánffyhunyadi templom kazettás mennyezete, a korondi fazekasmester bemutatója, Farkaslakán Tamási Áron síremléke vagy Székelyudvarhely, „a legmagyarabb város”.

Erdelyi_kirandulas_Bekas_szoros_IMG_20220602_125329

– Megcsodáltuk a gyönyörű kalotaszegi népviseletet. Lelkesen vettünk részt a helyi tánc lépéseinek a megtanulásában. Kolozsvárott, mielőtt meglátogattuk Mátyás király szülőházát, az utunkat a Házsongárdi temető „nagyjainak” sírjához, majd a Református Kollégium irányába vettük, ahol a helyi diákok szeretettel fogadtak bennünket. Ezt követően a Farkas utcai templomot csodálhattuk meg, ahol többek között Varga Ákos kollégánk orgonajátékában is gyönyörködhettünk – sorolta a pedagógus az élményeket.

erdelyi_kirandulas_IMG_20220531_153018_j

A szegedi diákcsapat tíz csíkrákosi gyereket is befogadott, majd együtt kirándultak a Gyilkos-tó partjára.

Nagyszalonta_IMG_20220530_100736

– Csíkrákoson élvezhettük a helyiek szívélyes vendégszeretetét. Az ottani általános iskola diákjaival közösen emlékeztünk meg a nemzeti összetartozás napjáról. Az online világnak köszönhetően, a műsor előzetes egyeztetéssel jött létre. Korábbi közös próba nélkül, a lelkünket melengető előadással sikerült méltóan emlékeznünk – hangsúlyozta a pedagógus, aki minden szereplőre büszke.

Az SZTE Juhász Gyula gyakorló iskola 7. osztályos tanulói korábban a szovátai gyermekotthon lakói számára vittek adományokat. Ezért, Böjte Csaba testvérrel egyeztetve, a szegedi iskola nyolcadikosai a csíksomlyói otthont keresték fel, ami az akkor közelgő pünkösdi búcsú miatt még érdekesebbé tette útjukat. A szegediek ellátogattak a búcsú helyszínére, valamint többször találkoztak a Csíksomlyóra tartó zarándokokkal is.

Erdelyi_kirandulas_Csiksomlyo_IMG_20220601_203729

– Hazafelé, a várak útján, ellátogattunk Fehéregyházára, ahol megtekintettük a Petőfi Múzeum interaktív kiállítását. Tiszteletünket tettük Segesváron, Gyulafehérváron, illetve megmásztuk Magos Déva várát – zárta élménybeszámolóját Tóth Edit.

Az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola 8. osztályosait kísérő 8 tanár közül 3 pedagógus először vett részt ilyen programban. Az erdélyi „Határtalanul…” kirándulás szervezését a tanároknak – Beke Ferencnek, Gyuris Editnek, Katona Martinának és Lakatos Ferencnek – külön is köszönik az azóta a szegedi egyetemi gyakorló iskolából elballagott diákok.

SZTEinfo

Fotó: T. E.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek