Bezár

SZTEhírek

Nyito_Traviata_proba_SzL_DSC_8381

Elkezdődött a próbafolyamat – La Traviata a Szegedi Szabadtérin

Elkezdődött a próbafolyamat – La Traviata a Szegedi Szabadtérin

2022. július 05.
3 perc

Káprázatos látványvilággal kel életre Verdi egyik legnépszerűbb operája a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A La Traviata legújabb szegedi előadását, Juronics Tamás rendezésében, 2022. július 29-én és 30-án mutatják be a Dóm téren. A Szegedi Tudományegyetem egykori diákjai, a közelmúlt és a jelen jeles énekművészei erősítik a szereplőgárdát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Több, mint 150 éve töretlen népszerűségű opera, Verdi La Traviatája érkezik 2022 július végén a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri színpadára. Az első próbán jártunk.

 Traviata_Elso_proba_SzL_DSC_8281

A Verdi-mű katartikus hatása

Az ifjabb Alexandre Dumas A kaméliás hölgy című regénye alapján íródott zenemű Violetta Valéry, a nemes lelkű kurtizán történetét mutatja be, amelynek középpontjában a szerelem – legyen éppen felemelő, kicsinyes, felszínes vagy örökké tartó –, a társadalmi konvenciók, az előítéletek, a talmi és a valódi értékek ellentéte áll.

Traviata_elso_proban_JT_BIJ_TK_BL_LB_KK_Foto_UI__IMG_9021_j

A szívszorító operát a Kossuth-díjas koreográfus, zenés előadások rendezője, Juronics Tamás viszi színre a Szegedi Szabadtéri önálló produkciójaként. A szereplők közül többen is a Szegedi Tudományegyetemről indultak…

A nagyszabású előadás népes kórusa, valamint főszereplői és szólistái – a Liszt- és Kossuth-díjas Kolonits Klára, a világhírű Alexandru Agache, a szegediek kedvence, László Boldizsár és a Dömötör-életműdíjjal frissen kitüntetett Vajda Júlia, továbbá Horák Renáta, Réti Attila, Tötös Roland, Bagdi Zoltán és Kiss András vettek részt az első rendelkezőpróbán.

Traviata_elso_proba_Juronics_Tamas_rendezo_Foto_SzL_DSC_8352_j

A rendező elárulta, örökérvényű műről van szó, nem áll szándékában túlságosan meghökkentő elemekkel, külsődleges jelentésrétegekkel felruházni az előadást: „A Traviata cselekménye, benne a karakterek drámai útja, mindez Verdi csodálatos zenei alkotásában annyira szenvedélyes és magával ragadó, hogy rendezőnek nincs más feladata, mint ezt hitelesen megmutatni a nézőknek, és akkor katartikus hatás bizonyosan átjárja a nézők lelkét. Ez a cél vezet, amikor e gyönyörű opera színpadra állításán dolgozom a fantasztikus szereplőgárdával és alkotótársaimmal.”

 Traviata_Elso_proba_rendezo_JT_es_diszlettervezo_TK_Foto_UI_IMG_9020_j

Időtálló témához rendelt tér és jelmez

A rendezői koncepciónak megfelelően a díszlet- és jelmezterv is azt hangsúlyozza, a helyszín és az idő változhat, az opera témája, cselekménye időtálló: akár napjainkban is megeshetne az ármány, féltékenység és a sors fintora miatt tragédiába fúló szerelmi történet.

Traviata_Jelmeztervezo_BIJ_Foto_UI__IMG_9030_j

Az elegáns párizsi társaság tagjai korunk elitjének kifinomult öltözékében pompáznak, a csillámló partidresszek és öltönyök mögött a hétköznapi viseletek is alig maradnak el fényűzés tekintetében. Izgalmas megoldásokból és látványos jelmezekből nem lesz hiány, ám az alkotók fenntarthatóság szempontjáról sem feledkeztek meg, amely különösen fontos egy hasonlóan nagylétszámú kórussal operáló, grandiózus előadás esetében. Az ötletgazdag jelmeztervért és stylingért Bianca Imelda Jeremias Dömötör-díjas látványtervező felel, akinek keze munkáját legutóbb a 2021-es, újszegedi Scapin furfangjaiban csodálhatták meg a Szabadtéri nézői.

Traviata_diszletterv_DSC_8314

A szemkápráztatóan öltözött szereplők nem kevésbé látványos környezetét Tóth Kázmér díszletei biztosítják. A La Traviata előadásának első részeiben a csillámló, aranyos hatás dominál majd, amelyhez vöröset, monokromatikát társítva egészen különféle hangulatok felidézésére lesz képes a hatásos díszlet. A pompás helyszínekkel éles kontrasztot alkot a későbbi jelenetek kevésbé fényűző, ám sokkal inkább természetközeli közege, amelynek megalkotásában Provence-i hatás inspirálta az alkotókat.

 Traviata_Elso_proba_rendezo_JT_es_diszlettervezo_TK_Foto_UI_IMG_9020_j

Szimbólumok a színpadon

Juronics Tamás rendezésében erőteljes képi szimbólum is kíséri majd a cselekményfolyamot: egy lenyűgöző kialakítású, többfunkciós díszletelem formájában. Ráadásul némi mozgásszínházi jelenlét is gazdagítja majd az előadást egy meglepetés-szereplőnek köszönhetően.

Traviata_elso_proban_Foto_SzL_DSC_8329_1

A prózai és musicalelőadások rendezése mellett több operát is színpadra állított már Juronics Tamás.

A La Traviata 2022. július 29-én debütál a Dóm téren. A nagyszabású produkciót még egy estén, július 30-án láthatja a Szegedi Szabadtéri Játékok közönsége. Az előadásra jegyek még kaphatók a szegedi Fesztiál Jegyirodában vagy akár online, további részletek és az opera szereposztása a Szabadtéri érhetők el.


SZTEinfo – Forrás: szegediszabadteri.hu

Fotó: Szabó Luca, Ú. I.

További információ:

Violetta, a lázadó – a Kossuth-díjas Kolonits Klára először a Dóm téren, utoljára kedves szerepében

Flora szerepében Vajda Júlia: „Mai mű a La Traviata, mert emberi érzelmekről szól”

Opera a levegőben – a Dóm téren próbál a La Traviata csapata


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek