Bezár

SZTEhírek

Nyito_19._Tablakepfesteszeti_Biennale_-_Foto_Szabo_Luca_DSC_5677

Augusztus 28-ig tart nyitva, szabadtéris belépővel ingyen megtekinthető a táblaképek tárlata

Augusztus 28-ig tart nyitva, szabadtéris belépővel ingyen megtekinthető a táblaképek tárlata

2022. július 27.
2 perc

A Táblaképfestészeti Biennálé a hazai képzőművészet egyik legjelentősebb visszatérő eseménye. Meghosszabbította a XIX. Táblaképfestészeti Biennálé időtartamát a szegedi REÖK. Hazánk egyik legrangosabb képzőművészeti seregszemléjén 120 alkotást – köztük az SZTE néhány jeles alumnusa és oktatója műveit – tekinthetik meg az érdeklődők 2022. augusztus 28-ig.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Minden páros évben óriási az érdeklődés a Táblaképfestészeti Biennálé iránt. Több, mint hatszáz jelentkező nyújtott be alkotást a tizenkilencedik seregszemlére.

19._Tablakepfesteszeti_Biennale_-_Foto_SzL_DSC_5689

„A szín az élet, ahogyan Goethe is mondotta, a színek eredője a fény. Ezért alkalmasak arra, hogy velük a látható valóságon túlra mutassak" – fogalmaz Aknay János festőművész, aki Emlék című művével van jelen a szegedi REÖK palotában, a XIX. Táblaképfestészeti Biennálén.

Sinko_Janos_SZTE_-_Foto_SzL_DSC_5663

A pályázó művészek mellett meghívott alkotók is hozzájárultak műveikkel a nagyszabású képzőművészeti találkozó színvonalához. A hazai festészet olyan neves képviselői, mint például Váli Dezső, Vojnich Erzsébet, Ázbej Kristóf, Serényi H. Zsigmond, Verebics Katalin; mellett szegedi alkotók, például Darázs József és Sejben Lajos, vagy a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar egykori oktatója, Nagy Gábor, vagy a csongrádi születésű, az SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténeti Tanszékének docense, Sinkó János; továbbá XVIII. Biennálé fődíját elnyert Czene Márta egy-egy művét ismét testközelből tekinthetik meg az érdeklődők a REÖK-ben.

Natyi_Robert_SZTE_-_Foto_SzL_DSC_5660

A zsűritagok – dr. Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK vezető kurátora, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja, Aknay János Kossuth-díjas festőművész, a Nemzet Művésze és Sárkány Győző grafikus, Ferenczy Noémi díjas, érdemes művész – döntése alapján beválogatott művek listája elolvasható a kiállítóhely weboldalán.

19._Tablakepfesteszeti_Biennale_-_Foto_SzL_DSC_5694

A kiállított művek a palota mind a két emeletét elfoglalják majd a tárlat ideje alatt, lenyűgöző látnivalót kínálva minden művészetkedvelőnek.

DSC_5665_Foto_SzL

A XIX. Táblaképfestészeti Biennálé, a mintegy 120 alkotás kiállításával átfogó keresztmetszetet nyújt a táblaképfestészet kortárs irányairól. A Biennálé eredetileg július végéig lett volna látogatható, ám a szervezők a helyi művészetkedvelők és a Szegedre látogatók kiemelt érdeklődésére való tekintettel a tárlat meghosszabbítása mellett döntöttek. Így 2022. augusztus 28-áig meg lehet majd tekinteni a lenyűgöző festményeket. Sőt: a kortárs képzőművészeti találkozó képeit akár ingyenesen is megtekinthetik azok, akik jegyet váltanak a Szegedi Szabadtéri Játékok valamely előadására. Nem kell mást tenniük, mint magukkal hozni és a jegypénztárban felmutatni szabadtéris belépőiket, hogy térítésmentesen nézelődhessenek a kiállítás tágas tereiben.

19.Tablakepfesteszeti_Biennale_-_Foto_SzL_DSC_5599

A meghosszabbított nyitva tartásnak köszönhetően a Szabadtéri Játékok utolsó hónapjában Szegedre érkező nézőknek is alkalma nyílik ellátogatni a csaknem 600 jelentkező pályaműveinek válogatásával és országos elismertségnek örvendő képzőművészek meghívásával összeállított tárlatra, és változatos kultúrprogramokkal tölteni a szegedi nyarat.

SZTEinfo

Forrás, fotó: REÖK/Szabó Luca

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek