Bezár

Sajtószoba

fuszer_borito

Egyre több hallgatót vonz az SZTE MGK Gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzése

Egyre több hallgatót vonz az SZTE MGK Gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzése

2021. augusztus 12.
3 perc

Kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, levendula, citromfű, menta – kevés gondoskodást igénylő, régióta ismert és jól bevált gyógy- és fűszernövények, amelyeket saját felhasználásra ma már egyre többen termesztenek otthonukban is. Nem hiába vonz újra és újra több tucat hallgatót az SZTE MGK Gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzése (FOSZ), ahol az ősi, napjainkban mégis újra fénykorát élő mesterségek sokasága kap főszerepet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Örömmel vettük, hogy 2021-ben is nagy népszerűségnek örvendett a mindössze néhány évvel ezelőtt útjára indított, Gyógy- és fűszernövények néven futó felsőoktatási szakképzés. A növekvő érdeklődés kétségkívül az elmúlt években egyre inkább divatossá vált egészséges életmódnak, a változatos és minőségi alapanyagokra épülő gasztronómiának, nem utolsó sorban a természetes gyógymódok iránt való keresletnek köszönhető. Ennek tudatában a Kar az idei tanévben is igyekszik olyan elméleti és gyakorlati oktatást biztosítani a felvételt nyert hallgatók számára, amelyek kielégítik tudásvágyukat, és gazdag ismeretekkel látják el őket a meghatározott területen” – mondta Dr. habil. Jakab Péter, általános dékánhelyettes, egyetemi docens, aki több tantárgyat is oktat a szakon.


A három elméleti, illetve egy gyakorlati félévből álló felsőoktatási szakképzés fiatalokat és időseket egyaránt vonz.


„A képzés többnyire még mindig a nők körében közkedvelt, de az ősszel induló csoportban minden bizonnyal akadnak majd férfiak is. Legtöbben a már meglévő, mezőgazdaságra épülő tevékenységüket szeretnék kiegészíteni egy új ágazattal. Ám mindig van olyan hallgató, aki egyéni vállalkozó, alvállalkozó szeretne lenni, vagy épp a hobbiját szeretné magasabb szintre emelni azzal, hogy elvégzi ezt a képzést. Éppen ezért a Mezőgazdasági Kar nagy hangsúlyt fektet a gyakorlati oktatásra, amely sok esetben egy-egy környékbeli, gyógy- és fűszernövényt termesztő és/vagy feldolgozóüzemben zajlik. Mindennek több előnye is van, az egyik ilyen, hogy az ott dolgozó specialisták különböző információkkal, tudnivalókkal és tapasztalatokkal látják el a hallgatókat. Ők pedig ezáltal testközelből ismerhetik meg azt, hogy hivatásuk, illetve szabadidős tevékenységük milyen feladatokat követel majd meg tőlük. Ilyen gyakorlatra alkalmas helyszín például a Hódmezővásárhely mellett elterülő, székkutasi Herbária Gyógynövényfeldolgozó Zrt. vagy az algyői Ezerjófű Egyesület” – hangsúlyozta az oktató.


Kiemelte: a végzett hallgatók kertészeti ismeretekkel rendelkező szakemberként részt vehetnek a mezőgazdasági termelési folyamatban, közreműködhetnek a kertészeti termelést végző kis- és középüzemek munkájában, megőrizhetik és megoszthatják a magyar gyógy- és fűszernövénytermesztés eredményeit, hagyományát. Emellett szakmai segítséget nyújthatnak a hazai és nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező vállalatok termékfeldolgozásában is.


A megszerzett diplomával a diákok elhelyezkedhetnek gyógy- és fűszernövénytermesztő kertészetekben, gazdaságokban, fitotékákban. Munkát vállalhatnak növényalapú étrendkiegészítő, ételízesítő termékek előállításával, gyártásával foglalkozó üzemekben. Dolgozhatnak bizonyos gyógyszerkutatási alapanyagok termesztésével foglalkozó gazdaságokban, gyógy- és fűszernövények feldolgozásával és forgalmazásával foglalkozó vállalkozásoknál, valamint lehetnek egyéni vagy családi vállalkozók, alvállalkozók is.


Ehhez olyan kurzusok járulnak hozzá, mint a gyógynövény- és drogismeret, gyógynövénytermesztés, fűszernövénytermesztés, vadon termő gyógynövények és gyűjtésük, gyógy- és fűszernövények feldolgozása, minősítése, gyógy- és fűszernövények forgalmazása, agrármarketing.

Azok, akik hobbijukat, illetve szabadidős tevékenységüket szeretnék a képzés elvégzése által magasabb szintre emelni, szintén jól járnak, hiszen nem csak mezőgazdasági ismeretekre tesznek szert, hanem megismerik az egyik legősibb mesterség, a gyógy- és fűszernövényekkel történő gyógyítás fortélyait is. Emellett tudástáruk a gasztronómia, illetve az egészséges életmód területén is bővül. Azok a gyógy- és fűszernövények ugyanis, amelyekkel az órákon megismerkednek, nem csak gyógyszerként hatnak kiválóan, de ételeink ízesítésére is szolgálhatnak.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek