SZTE Info

Junior_Akademia_eloadas

Az SZTE Junior Akadémiai Előadások bemutatja: Két Duda egy járványban

Mennyire veszélyeztetett a középiskolás, egyetemista korosztály a koronavírus járványban? Mennyire következetesek az intézkedések az iskolákban? Szünetben vagy órán terjed jobban a vírus? Többek között ezekre a kérdésekre válaszol Duda Ernő virológus professzor, és fia, ifj. Duda Ernő, a Solvo biotechnológiai vállalat vezetője. A válaszok kiderülnek 2020. szeptember 16-án, 18 órakor az SZTE Junior Akadémia Facebook oldalán közzétett műsorban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A legújabb SZTE Junior Akadémiai Előadás aligha foglalkozhatna aktuálisabb témával az iskolakezdés idején, mint a koronavírus járvány – amely miatt ezúttal nem a közönség, hanem a kamerák előtt zajlott a beszélgetés.

 

A Két Duda egy járványban című műsor vendége a nemzetközileg is elismert Duda Ernő biológus, immunológus, genetikus szakember és fia, ifj. Duda Ernő a Solvo Biotechnológiai Zrt. alapítója és vezérigazgatója, akikkel Badó Attila, az SZTE Junior Akadémia elnöke beszélgetett a Kiskőrössy Halászcsárdában – például arról, hogy a középiskolás vagy az egyetemista korosztály a veszélyeztetettebb, vagy hogy mikor számíthatunk védőoltásra. Egyáltalán, miben ért egyet, és min vitatkozik össze a két Duda a vasárnapi húsleves fölött?

 

A válaszok kiderülnek 2020. szeptember 16-án, 18 órakor az SZTE Junior Akadémia Facebook oldalán közzétett műsorban.


SZTEinfo

Fotó: Borbola Lilla

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. szeptember 26.

Szte_Rovatfejek_konyv_B-BT_20200923

Egy írói életmű rejtett titkaira, az irodalomtörténész nyomozáshoz hasonló kutatási módszereire is fény derült a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvény-sorozatának egyik csúcspontján. A „Ha nem volnátok ti – Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei” című kötet szerzőjével, Bíró-Balogh Tamással, a Szegedi Tudományegyetemen oktató irodalomtörténésszel Újszászi Ilona újságíró beszélgetett „az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.