Bezár

SZTEhírek

KM_nyito

Az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika professzora, dr. Katona Márta átvette díszpolgári kitüntetését

Az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika professzora, dr. Katona Márta átvette díszpolgári kitüntetését

2020. október 30.
1 perc

Az 1956-os forradalom emlékére rendezett, október 23-ai ünnepi közgyűlésen vehette át Szeged város idei díszpolgári címét dr. Katona Márta, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Schoepf-Merei-, és Batthyány-Srattmann László-díjas professzora, csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekkardiológus.

Dr. Katona Márta 1976-ban végezte el a Szegedi Orvostudományi Egyetemet, majd ezt követően a Gyermekgyógyászati Klinikán kezdett el dolgozni. Az intézményben – megszakítás nélkül - 44 éve gyógyítja a gyermekeket, pályája legnehezebb és legcsodálatosabb időszaka az a két évtized volt, amikor az újszülött intenzív osztályt vezette.


SZTE_Sajto-2


A díszpolgári elismerés apropóján márciusban készült interjúnkban így fogalmazott: „Elmondhatatlanul boldog vagyok és köszönöm! Szeged számomra nagyon sokat jelent. Minden ehhez a városhoz köt, ennek a városnak a szellemisége, kultúrája és az egész légköre meghatározó. Az egyetemi tanulmányaim, a férjem, a családom, a gyerekeim jó iskolái, a munkahelyem és most ez az óriási megbecsülés. Nehéz megfelelő szavakat találni, hogy mindez milyen örömet és megtiszteltetést jelent nekem.”


SZTE_Sajto-3


Az ünnepi közgyűlésen a díszpolgári cím mellett Pro Urbe díjat vehetett át még két egyetemi oktató: dr. Géczi József Alajos nyugalmazott címzetes egyetemi docens, az SZTE Állam és Jogtudományi Kar Politológiai Tanszékének oktatója, valamint Prof. dr. Pál József irodalomtörténész, egyetemi tanár, a Szegedi Olasz Kulturális Központ és az SZTE Olasz tanszékének volt vezetője.

 

Katona Mártával márciusban készült interjúnk az alábbi linken érhető el:

https://u-szeged.hu/sztemagazin/2020/szeged-idei-diszpolgara

 

SZTEinfo

Fotó: Sahin-Tóth István

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek