SZTE Info

Virtuális képzőművészeti séták képtárakban, múzeumokban és otthonunkban

A képzőművészettel nemcsak a galériákban, múzeumokban, hanem otthonainkban is találkozhatunk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az  Uffizi Képtár "bedigitalizálta" az egész épületét, ahol a Google térkép alkalmazása segítségével sétálhatunk. E firenzei múzeumon kívül további 25 VILÁGHÍRŰ KÉPTÁR ÉS GALÉRIA – közte a Magyar Nemzeti Galéria Változatok a realizmusra tárlat – elérhetőségét gyűjtötte össze a mome.hu. De részt vehetünk a Műcsarnok virtuális sétáin is.

 

Egészen friss hazai tárlatokra is „beugorhatunk” a net segítségével. Például? Hímzett naplók címmel állította össze fonállal rajzolt és növényi festékekkel színezett képeit Richter Sára. A MANK Galéria kiállítását a karantén miatt most nem is nézhetjük meg, csak virtuális sétán, illetve a kultúra.hu segítségével is "bejárhatjuk".

 

Nemzetközi és hazai GYŰJTEMÉNYEK anyagában is böngészhetünk. Például: „A világ legnagyobb kottagyűjteményét, a Guggenheim Museum 200 könyvét is szabadon hozzáférhetővé tette online, de 1880 és 1918 közötti poszterek, például Mucha és Toulouse-Lautrec-plakátok is letölthetőek a netről. Sőt, ha valaki szeretné, egy program segítségével kipróbálhatja A sikoly festőjének ecseteit” – olvastuk a fidelio.hu-n.

 

A Hungaricana folyamatosan bővülő Képcsarnok szolgáltatása jelenleg 18 intézmény sok százezer képi dokumentumát adja közre, amelyek között a képeslapok és archív fotók mellett metszetek, sőt gigapixel felbontású festmények, falikárpitok is nagy számban megtalálhatóak.

 

Sőt: az otthoni gyűjteményeinket is megmutathatjuk másoknak. A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. az #otthonunkműtárgya hashtag alatt futó kezdeményezésével arra kéri kortárs közönségét, hogy mutassák meg, milyen festményekkel, szobrokkal, műalkotásokkal veszik körbe magukat az otthonaikban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.