Bezár

SZTEhírek

Legényesezz otthon!

Legényesezz otthon!

2020. március 27.
1 perc

A kihívást a Magyar Nemzeti Táncegyüttes kezdeményezésére Sánta Gergő Harangozó-díjas táncművész indította el az interneten, és már több ezer legény és férfi táncolta el telefonjának kamerája előtt a saját legényesét itthon és a határokon túl.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A táncosoknak 6 szabadon választott kalotaszegi legényes pontot kell bemutatniuk, és meg kell nevezniük három embert, akiknek szintén teljesíteniük kell a kihívást.


A kalotaszegi legényes a néptáncban a táncok királya, Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója, Zsuráfszky Zoltán szerint egy adrenalinbomba, mert másodpercek alatt kell kitalálni a következő lépést, és közben fokozni a táncot, amelyet nagy ugrásokkal kell zárni. Azért is nagyon nehéz, mert a táncosoknak hatalmas tánctudással és jó dramaturgiai érzékkel kell rendelkezni hozzá, hogy a pillanat hevében a maximumot hozzák ki az improvizációkból.


A mostani kihívást hat ponttal indították el. A néptánc alapelemei az úgynevezett pontok, minden pont az adott zenei periódusnak megfelelő hosszú, az egyes táncszakaszokat lezáró formulákkal fejezik be.


A mozgalmat indító Sánta Gergő legényese itt tekinthető meg. A Facebookon talált többi produkció közül pedig itt van nagy kedvencünk, Chifor Lénárd elképesztően dinamikus tánca.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek