SZTE Info

konyvtar

Könyvtárhasználat otthonról

A könyvtárak bezárásáról szóló kormányrendelet értelmében március 12-e óta zárva van az SZTE Klebelsberg Könyvtár, de az olvasóknak mégsem kell nélkülözniük a könyvtár szolgáltatásait. Az egyetemi hallgatók és az oktatók is számíthatnak a könyvtárra a távoktatáshoz vagy akár szakdolgozatíráshoz szükséges szakirodalmak beszerzésében. Azaz az elmúlt két hónapban a bibliotéka munkatársai tényleg „nem engedték el az olvasók kezét.”

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár mintegy 95 ezer e-folyóirattal, több százezer e-könyvvel és több, mint 200 adatbázis-előfizetéssel rendelkezett a járványhelyzet kialakulása idején. Az olvasók által távolról is elérhető tartalmak így az SZTE-n folyó egyetemi oktatás minden területére kiterjedően ki tudták elégíteni az oktatók és a hallgatók igényeit.

A könyvtári tartalmak otthonról való eléréséhez egy virtuális kapun kell belépniük a könyvtári olvasóknak. Ezen a kapun (proxy) csak áprilisban mintegy 12.000 belépést regisztráltak. Az alábbi grafikon azt is jól illusztrálja, hogyan nőtt meg, szinte ugrásszerűen a távoli könyvtárhasználat a vészhelyzet kihirdetését követően.

SZTEKK_proxy

A meglevőkön túl az elmúlt két hónapban azonban rengeteg új e-tartalommal is bővült a könyvtár elektronikus állománya: némelyik adatbázis ideiglenesen, némelyek hosszabb távú előfizetések keretében. Ezeket az információkat a könyvtárosok folyamatosan közvetítették a hallgatók és az oktatók felé.

A virtuális forgalom erőteljes növekedése érzékelhető a repozitóriumok használatában is:

SZTEKK_repozitoriumok

A bezárás ideje alatt természetesen nem álltak le a saját digitalizálási munkálatok sem, és a digitális oktatásra való átállás jelentősen megnövelte az SZTE Elektronikus Tananyagarchívumba feltöltött dokumentumok mennyiségét is: már 2000 fölött van az elérhető tananyagok száma. Ez az oldal láthatóan be is tölti a funkcióját, hiszen áprilisban megközelítőleg 50.000 letöltést regisztráltak rajta, ami például a február havinak a duplája.


A könyvtár által működtetett, SZTE-oktatóknak szóló Szerzői eszköztár című oldalon a nyílt hozzáférésű publikációk pályázatainak és az angol nyelvű cikkek lektorálásra való befogadása is zavartalanul működött, s ezalatt az oldal forgalma mintegy egyharmadával nőtt, a korábbiakhoz képest. Az olvasók tájékozódását megkönnyítendő új menüpont alatt voltak elérhetők az aktuális információk a könyvtár honlapján, amit egyébként közel 30 ezren kerestek fel csak áprilisban. A könyvtár nyilvános elérhetőségein is nagyon sokan kértek segítséget: voltak, olyan egyetemi polgárok, akik márciusban még könyvtári beiratkozással sem rendelkeztek, de a távoli hozzáférések miatt szükségessé vált számukra. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár erre is talált megoldást: a hallgatók, oktatók egyaránt be tudtak iratkozni online is, ezzel a lehetőséggel több mint ezer egyetemi polgár élt.


A különféle témákban felmerült olvasói kérdések száma is jóval meghaladja már az ezret: a könyvtárosoktól telefonon, emailben és élő cset-üzenetben is lehetett kérdezni. A beérkezett kérdésekből az látszik, hogy a hallgatók, oktatók folyamatosan számítanak a segítségükre, hiszen az általános kérdésektől a szakdolgozatírás közben felmerült problémákon át, egészen a szakirodalmak felkutatásáig mindenféle ügyben érkeztek olvasói kérdések az info@ek.szte.hu címre. Talán a legközvetlenebb kapcsolattartás a közösségi médiában zajlott: a könyvtári Facebook és az Instagram oldal is remek lehetőséget kínált arra, hogy a szoros kapcsolat megmaradhasson az SZTE Klebelsberg Könyvtár és olvasói között.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.