Bezár

SZTEhírek

IMG_0311-2

Hatalmas falfestménnyel hívják fel a figyelmet a környezetvédelemre

Hatalmas falfestménnyel hívják fel a figyelmet a környezetvédelemre

2020. május 29.
3 perc

Molnárfecskéket és füstifecskéket festett a Felsőváros II-es számú fűtőműre a Szegedi Tudományegyetem két alumnusa a Mondolo Egyesület ötlete nyomán. Az alkotás célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelemre.

- 192 munkaóra, 200 liter festék, 800 négyzetméter falfelület - jellemezték számokban legutóbbi munkájukat Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó a május 28-i sajtótájékoztatón, a Városmetamorfózis című projekt első sajtónyilvános eseményén. A Szegedi Tudományegyetemen végzett rajz szakos hallgatók, a Mondolo Egyesület ötlete nyomán, a Szetáv Kft. megbízásából festettek fecskéket a Molnár utcai hőközpont falaira. (Az alkotópárossal készült korábbi interjúnk itt olvasható. ) A szárnyaló fecskéknek azonban csupán harmada került realisztikusan ábrázolva a hatalmas "vászonra", a madarak nagyobb részben csak árnyékként, megfestetlenül,sziluettjüket mutatva köszönnek vissza a szemlélőre - így emlékeztetve valós hiányukra. Az utóbbi 20 évben mindennapjainkból és a természeti környezetből is eltűntek. Hathatós beavatkozás nélkül egyes előrejelzések szerint hamarosan teljes mértékben hiányozni fognak a magyarországi ökoszisztémából.


IMG_0287


- A Szegedi Távfűtő Kft. elkötelezett a természeti környezet védelmében. Igyekszik korszerű technológiák segítségével a károsanyag-kibocsátást csökkenteni, amivel párhuzamosan egy élhetőbb környezet kialakítására is törekszik - hangsúlyozta a sajtótájékoztatón dr. Kóbor Balázs. A Szetáv Kft. ügyvezető igazgatójától, az SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport, Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékének tudományos főmunkatársától megtudtuk: a projekt a Mondolo Egyesület kezdeményezésére indult el, az ötletgazda pedig az egyesület vezetője, Ézsiás Tamás, a Szegedi Tudományegyetem volt földtudományi szakos hallgatója.


IMG_0280


- A Városmetamorfózis város rehabilitációs programa hazai környezeti nevelés egyik olyan zászlóshajója, mely a környezetvédelem mindhárom alappillérét tartalmazza: a problémára való felhívást, az offline és online ismeretterjesztést és a probléma orvoslásának gyakorlati bemutatását. Mindezt úgy, hogy az utcai művészet segítségével színesebbé és élhetőbbé formáltuk az emberi lakókörnyezetet - hallottuk Ézsiás Tamástól. Megtudtuk: a Mondolo Egyesület fiatal civil szervezetként hatalmas energiákat mozgat meg, hogy céljait megvalósítsa és hasson környezetére: Mondolo Club néven rendszeresen tartanak ismeretterjesztő előadásokat Szegeden és Budapesten. Szemétszedő akciókat indítanak és más helyi civil szervezetek munkáját segítik.


IMG_0309


Bálint Dénestől, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársától megtudtuk: próbálják legalább lassítani a fecskék eltűnésének folyamatát, ezért fészkeket és úgynevezett sárgyűjtő helyet is kialakítottak a madaraknak a Molnár utcában. Ha ugyanis saját maguk szeretnének fészket építeni, sár és szalma szükséges hozzá, amelyekhez ebben a kis mélyedésben hozzájutnak.A fészkek kialakításában a bordányi óvodások is segítettek.


IMG_0300


Ézsiás Tamás a Molnár utca környéki lakókhoz is szólt és arra kérte őket, ne hagyják kiszáradni a fecskéknek kihelyezett sárgyűjtő helyet, figyeljék a kihelyezett fészkeket és értesítsék az egyesületet, ha beköltöző fecskéket látnak.

Az óriási falfestmény magában is nagyon izgalmas és szemet gyönyörködtető látvány, de az alkotók még egy kis játékra is hívják a nézelődőt: a festményben valahol egy szívecskét is elrejtettek. Keresésre fel!

Fotó és szöveg: Bobkó Anna

 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek