Bezár

SZTEhírek

nyito_vedekezes_eszkozok

840 millió forint értékben kapott és kap védekezéshez szükséges eszközöket az SZTE

840 millió forint értékben kapott és kap védekezéshez szükséges eszközöket az SZTE

2020. május 25.
1 perc

Altatógépeket, ultrahang berendezéseket, mobil CT-t, nukleinsav izoláló automata készülékeket és endoszkópot is kapott az elmúlt időszakban a járványügyi védekezéshez a Szegedi Tudományegyetem. A mintegy 840 millió forint értékű eszközöket szükség esetén a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ járványügyi egységeiben és az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet területén kialakított járványügyi ellátó központban alkalmazzák.

57 millió forint értékben mobil CT bérlés, 34 millió forint értékű vákuumos nukleinsav izoláló automata készülék és 275 millió forint értékben altatógépek is szerepelnek azon berendezések között, amelyeket a Szegedi Tudományegyetem a járványügyi védekezés során használhat. Az eszközöket a tesztelés, a diagnosztika és az intenzív ellátás során is alkalmazzák.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a Szegedi Tudományegyetem jelentős belső kapacitás átcsoportosítással és fejlesztéssel március végén a Kálvária sugárúti II-es kórházban kialakította járványügyi ellátó központját, ami szükség esetén 240 lélegeztetésre alkalmas ággyal szolgálja a betegellátást. A Szegedi Tudományegyetem, mint Dél-Magyarország legmagasabb szintű és elsődleges betegellátó intézménye a legrosszabb helyzetre felkészülve az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet területén is kialakított egy ellátóhelyet. A központ speciális szűrőberendezésekkel felszerelt csarnokaiban szükség esetén a kritikus állapotú betegek ellátása történne, 118 lélegeztetésre alkalmas ágyon.

A járványügyi védekezésről Prof. Dr. Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke nyilatkozott. Az interjú itt megtekinthető:
SZTEinfo


Korábban írtuk a témában:

Több mint 100 új ágyat alakítottak ki a koronavírusos betegek ellátására az SZTE-n

Elkészült a járványügyi ellátó központ

Újabb védőeszközök érkeztek a szegedi klinikákra

A járvány idején szükséges védőeszközök érkeztek az SZTE-re

Kialakították az SZTE járványügyi ellátó központját

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek