SZTE Info

Urhatnam_polgar_nyito

„Aranykapu, amin keresztül be lehet lépni az arisztokráciába” – Úrhatnám polgár a szegedi szabadtérin

A Szegedi Tudományegyetem két oktatója is színre lép Moliére Úrhatnám polgár című komédiájában. A 2020. augusztus 7-én és 8-án a Szegedi Szabadtéri Játékok újszegedi színpadán látható produkció érdekessége, hogy azt dalszerzőként jegyzi a világzene különös művésze, az SZTE alumnusa: Szirtes Edina Mókus; míg a rendező, Herczeg T. Tamás az SZTE címzetes főiskolai docense lett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Don Juan, Tartuffe, Úrhatnám polgár. Már három Moliére darabot vitt színre Herczeg T. Tamás rendező, az SZTE címzetes főiskolai docense.

 

A szöveg ereje


– A Don Juan volt az egyetlen, ami nem Parti Nagy Lajos szövegével került színre. Tapasztalataim alapján azt gondolom, hogy az én alkatomhoz és készségeimhez jól áll Parti Nagy stílusa. Nagyon szeretem – nyilatkozott a rendező azon a találkozón, amelyen a Szegedi Szabadtéri Játékok „Parti Nagy Lajos: Moliére Úrhatnám polgár” című komédiájának alkotói mutatkoztak be a közönségnek.

A szegedi nyári színház újszegedi színpadán 2020. augusztus 7-én és 8-án Balog József, az SZTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék oktatója Jourdainként; Kosztolányi József, az SZTE TTIK Analízis Tanszékének egyetemi docense Covielleként lép színre.

– Újra olvastam a szöveget és végig arra gondoltam, hogy „úristen, hogy lehet ezt megjegyezni”? – kérdezte az SZTE oktatója, a színikritikus Jászay Tamás, az Úrhatnám polgár alkotói és a közönség találkozójának moderátora a színészektől.

– A szövegtanulásnak sokféle módja van. Személyiségfüggő, hogy ki az, aki leül otthon a konyhában vagy az erkélyen vagy a teraszon – bárhol –, és elkezdi bebiflázni a szöveget. Ezt én is művelem, és a próbák is nagyon sokat segítenek, mert úgy sokkal könnyebb megtanulni egy előadott szöveget, ha egy bizonyos fajta cselekvéshez kötjük. Ez Hamlet nagymonológja óta tudható: ahogyan alakul az előadás szövege, illetve maga a cselekmény és a játék, úgy a szöveg is könnyebben kapcsolódik hozzá – mesélt szövegtanulási szokásairól a darabban Cléontét / a Zenetanárt alakító Barnák László, aki „civilként” a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója. – Parti Nagy estében még háromszor annyiszor meg kell rágni a szöveget, mert abban olyan kacifántos kifejezések vannak, amiket a hétköznapjainkban nem használunk.

– Nagyon szeretem. Ez az egyik legmegdolgozottabb és legszebb szövegkönyvem. Én mindegyiket megtartom, mert mindegyikben van valami olyan, amiről csak én tudom, hogy miért került be ebbe a szövegkönyvbe – mesélt kötődéséről Jourdain – Balogh József.


IMG_4461_h

 

Stilizált világ a szegedi utcán


A Moliére- darab, a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évadában is műsorra tűzött komédia szereplői Szeged utcáit járták. Az erről készült videót is bemutatták a 2020. augusztus 4-i közönségtalálkozón:
– Nem volt túl könnyű, de nehéz sem összehangolni ezt a szöveget a jelmezekkel, – nyilatkozta a darab koreográfusa, Barta Viktória az álarcokra, a táncra, a kosztümökre utalva. – A mozgás a produkció hangulatához ad hozzá sokat, úgy gondolom. Humort igényel a hagyományoknak búcsút intő előadás.

– Igazán furcsa szerzemények tűnnek föl az előadásban. Eleve az egész világa stilizált, szélsőséges formai világ, ami kiegészíti ezt a Parti Nagy-féle szellemi csapongást, tehát biztos, hogy nem egyfajta hagyományosnak tekinthető előadásra számíthatnak a nézők, és a mi színészi munkánkban is meghatározó, hogy miként nézünk ki – mondta Barnák László. – A karakterjegyeket, amelyekkel a szereplőket felruházta a rendező, nem lehet naturalista vagy realista módon értelmezni.


Urhatnam_polgar_2020
Képgaléria a rendezvényről.
 

 

A polgár, aki megvásárolná a múltat


– Vajon sikerül bekerülnie Jourdainnak az elit közé? Az a legfőbb mozgatórugója, hogy mindenáron „származzon valahonnan, valamilyen nemes gyökérből”? Mit akar ő ebben az egész komédiában? – kérdezte a moderátor a főszereplőt.

– Ezek a polgárok szerettek volna hasonlítani az arisztokratákra, és mivel pénzük volt, ezért megpróbáltak valami ősi származást kreálni maguknak. Jourdain keresi a múltat. Szívesen megvásárolná – fogalmazott Balog József.

– Szerintem az az őrületesen izgalmas ebben a figurában, hogy e hatalmas energiát használja mindenkivel szemben. Ő nem állhat meg, nem bukhat le, meg kell szereznie a grófnőt, mert azt gondolja, hogy az az aranykapu, amin keresztül be lehet lépni az arisztokráciába – árulta el a darab főszereplőjéről a rendező. – Megpróbál felnőni a problémához. Olyan, mint egy csecsemő. Gyermekkorában kimaradt, most pedig szívni akar magába, tanulni, felülre vágyódik és megpróbál megfelelni és beilleszkedni abba a társadalmi helyzetbe, amibe került.

– A feleség átlátja az egész helyzetet, hogy Jourdaint kihasználják. Szerintem mindkét karakternek vannak igazságai – véli a Jourdain feleségét megformáló Sebők Maya. – A férj azzal jön, hogy mi a probléma azzal, hogyha valaki többre vágyik, Jourdainné pedig az eseményeket, körülményeket vizsgálva próbálja jó útra téríteni férjét.


SZTEinfo – Szöveg és fotó: Újvári Gréta


Korábban írtuk:

 

A Szegedi Szabadtéri Játékok 2020 nyári produkcióiról:

„Nagyon erős a pillanatnak a hatalma…” – interjú Balog Józseffel

„Az emberiség nehézségei csak a szellem erejével győzhetők le” - interjú Herczeg Tamással

Hatalomról és szerelemről szól, a pandémiáról is üzen az Agrippina

*

Moliere-komédia a pénzről és tudásról – a Szabadtéri kisszínpadán az SZTE két oktatója

A Szabadtéri Moliere-darabjában játszik az SZTE két oktatója

 

*

További információ – A Szegedi Szabadtéri Játékokok 2020-as műsora:

Augusztus 7., 8. – Moliére: Úrhatnám polgár (komédia) – Újszeged, Erzsébet-ligat.

Augusztus 15. – Ajándékkoncert (szimfonikus koncert) – Szeged, Dóm tér.

Augusztus 21., 22. Kocsák Tibor – ifj. Harangozó Gyula: Hófehérke és a hét törpe (családi mesebalett) – Újszeged, Erzsébet-liget.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.