Bezár

SZTEhírek

Szinyei_Merse_Pal_-_Picnic_in_May_-_Google_Art_Project

Múzeumi séták a fotelből – több mint 500 kiállítóhely világszerte

Múzeumi séták a fotelből – több mint 500 kiállítóhely világszerte

2020. április 07.
2 perc

Több mint 500 múzeumban tehetünk virtuális sétát a Google Arts & Culture programjának köszönhetően. Ellátogathatunk a világ legjelentősebb képtáraiba, a gyűjtemények megtekintése mellett érdekességeket is megtudhatunk, például azt, hogy mit olvasott Van Gogh.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Google Arts & Cultura több mint 500 múzeumot és galériát listáz, amelyekben ingyenesen tehetünk virtuális sétát. A lista alapvetően népszerűség alapján rangsorol, de ABC sorrendbe állítva rákereshetünk azokra a múzeumokra, amelyekbe mindig is szerettünk volna ellátogatni.


A legnépszerűbbek a New York-i MoMA, az amszterdami Van Gogh Múzeum, és a firenzei Uffisi Képtár. Az elsők között szerepel még a párizsi Musee D’Orsay, a Met (New York), a londoni Tate, a Georgia O’Keeffe Museum (Santa Fe), az edinburgh-i Scottish National Galery és a londoni British Museum.


A magyar intézmények közül listázzák többek között a Petőfi Irodalmi Múzeumot, a Nemzeti Galériát, a Szépművészeti Múzeumot, emellett virtuális sétát tehetünk az Országos Széchenyi Könyvtárban és az Operaházban is. A lista itt található.


A látogatások során az állandó kiállítások megtekintésén túl érdekességeket is megtudhatunk, az amszterdami Van Gogh Múzeumban például azt is, hogy milyen volt a festő szerelmi élete, valamint, hogy milyen könyveket olvasott. Kedvenc írói voltak Charles Dickens, Jules Michelet, Émile Zola and Alphonse Daude. Olvasmányélményei nagy hatással voltak festészetére is.


A mexikói Frida Kahlo múzeumba ellátogatva megnézhetjük a művészettörténet egyik legkülöncebb festőjének ruháit, különleges, hímzett mintás, magas talpú, magas szárú cipőit, és persze a stúdióját is, ahol alkotott. Szétnézhetünk Frida Kahlo sárga-kék konyhájában, és megismerhetjük élettörténetét, műveit.


Korábban írtuk:

Virtuális képzőművészeti séták képtárakban, múzeumokban és otthonunkban

Virtuális kiállítások az otthonmaradás idejére

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek