Bezár

SZTEhírek

TandFOA

Ingyen publikálhatnak az SZTE-s szerzők a brit Taylor & Francis kiadó folyóirataiban

Ingyen publikálhatnak az SZTE-s szerzők a brit Taylor & Francis kiadó folyóirataiban

2018. március 20.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem szerzői ingyenesen publikálhatnak nyílt hozzáférésű cikkeket a Taylor & Francis kiadó folyóirataiban. Az előfizetői megállapodásnak köszönhetően az orvos és egészségügyi területen kutatók mellett a bölcsészet- és társadalomtudománnyal foglalkozó SZTE-s szakemberek nemzetközi láthatósága is növekedhet.

Előfizetői megállapodást kötött a Taylor & Francis Online Library elektronikus folyóiratcsomaghoz való hozzáférésről a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ szervezetében működő Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (MTA-EISZ) és a brit Taylor & Francis kiadói csoport. A megállapodás lényege, hogy azok a kutatók, akik affiliációval rendelkeznek az EISZ előfizetői között szereplő magyar felsőoktatási intézményeknél, nyílt hozzáférésű, azaz open access cikkeket jelentethetnek meg a brit Taylor & Francis kiadói csoport folyóirataiban. A kutatók mentesülnek a közzétételi költségek megfizetése alól a Taylor & Francis, Taylor & Francis Open és Cogent OA folyóiratokban – írja az mta.hu.


A konzorcium hat tagja – a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a Közép-európai Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem – a változatlan előfizetési összeg mellett évi 70 publikálási lehetőséget kapott ingyenesen – tudtuk meg Hoczopán Szabolcstól, az SZTE Klebelsberg Könyvtár Tartalomszolgáltatási Osztályának vezetőjétől. A Szegedi Tudományegyetem szerzői 2017-ben 22, elsősorban orvosi témájú publikációt tettek közzé a Taylor & Francis kiadó folyóirataiban. Egy közlemény körülbelül 250 ezer forint kiadást jelent, így a Szegedi Tudományegyetem akár évi 5 millió forint közzétételi költségtől mentesülhet. A könyvtár munkatársa kiemelte: a kiadó gondozásában olyan multidiszciplináris, társadalom-, és bölcsészettudományi folyóiratok is megjelennek, melyek a szegedi egyetem bölcsészettudományi területtel foglalkozó szakembereinek kínál lehetőséget arra, hogy nemzetközi szinten is láthatóvá váljanak tudományos munkájukkal. Az SZTE-s szerzők, olyan neves folyóiratokban tehetik közzé cikkeiket, mint a Law and Literature, a Local Government Studies, a Regional & Federal Studies, vagy a European Journal of the History of Economic Thought Experimental Mathematics Journal of the American Statistical Association – tette hozzá.


Az egyetemi könyvtár révén a Szegedi Tudományegyetem oktatói és kutatói jelenleg hét kiadónál publikálhatnak közzétételi költségektől mentesen, a kör a jövőben az MTA-EISZ konzorciumnak köszönhetően tovább bővülhet az Elsevier és a Springer kiadókkal.


További információkért és hasonló hírekért látogasson el a szerzoknek.ek.szte.hu oldalra.


SZTEinfo- Gajzer Erzsébet

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek