Bezár

SZTEhírek

indonez_delegacio_kiemelt

Indonéz delegációt fogadtak a szegedi egyetemen

Indonéz delegációt fogadtak a szegedi egyetemen

2015. március 03.
4 perc

Együttműködési szándékkal érkezett indonéz delegáció a Szegedi Tudományegyetemre 2015. február 27-én. Több indonéz felsőoktatási intézmény képviselője mellett Wening Esthyprobo Fatandari nagykövet asszony is Szegedre látogatott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Budapesti Indonéz Nagykövetségen keresztül több indonéz egyetem képviselője érkezett Szegedre, a 19 fős delegáció 2015. február 27-én 10 órától folytatott megbeszélést a Szegedi Tudományegyetem vezetőivel, valamint az SZTE Általános Orvostudományi Kar, az SZTE Fogorvostudományi Kar, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar, valamint az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar képviselőivel a Rektori Hivatalban.


 

Világszerte elismert a szegedi egyetem

 

Az indonéz delegációval együtt Szegedre látogatott Őexcellenciája Wening Esthyprobo Fatandari nagykövet asszony is, aki elmondta: sokat hallott már a szegedi egyetemről és örül, hogy ellátogathatott Szegedre. Kiemelte: az oktatás területén Indonézia és Magyarország között nagyon jók a kapcsolatok, számos együttműködést alakítottak már ki az intézmények.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Martinek Tamás, az SZTE rektorhelyettese fogadta a küldöttséget. Szabó Gábor köszöntőjében elmondta: a Szegedi Tudományegyetem 12 karával és Tanárképző Központjával, valamint közel huszonötezres hallgatói létszámával a régió legnagyobb felsőoktatási intézménye. Emellett a szegedi egyetem égisze alatt működik a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ, amely az egyik legnagyobb egészségügyi központ Magyarországon. Hozzátette: a Tisza-parti universitas képzési kínálata igen széleskörű; a bölcsészet- és társadalomtudományok mellett megjelennek az élő- és élettelen természettudományok is, ugyanakkor az egyetem aktív szerepet vállal a Szegeden épülő ELI lézerközpont uniós projektben is.

A szegedi egyetem négy fakultása – az SZTE Általános Orvostudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, valamint a Fogorvostudományi Kar – kapcsolódik be az egészségügyi képzésekbe magyar és idegen nyelvű szakokkal, kurzusokkal.

Szabó Gábor rektor hangsúlyozta: az egyetem világszerte elismert, ezt bizonyítja a különböző világrangsorokban elfoglalt kiemelkedő helye is.A Shanghai Jiao Tong University által készített Academic Ranking of World Universities listáján mindössze két magyar egyetem szerepel, a Szegedi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem” – mondta. A rektor köszöntőjében kiemelte Szeged város és az egyetem szoros kapcsolatát is. Elmondta: Szeged, melyet hazánkban a napfény városának neveznek, a nyolcadik legjobb egyetemi város Európában. Az egyetemnek nincs ugyan önálló campusa, a város különböző pontjain helyezkednek el az egyetemi épületek, így a város maga egy hatalmas campus. „A város vezetése szerint Szegednek van egyeteme, szerintünk viszont az egyetemnek van városa” – fogalmazott az SZTE rektora.

 

Indonez_delegacio_galeria
Indonéz delegációt fogadtak a szegedi egyetemen - GALÉRIA


Kölcsönös együttműködés

 

Az indonéz felsőoktatási intézmények képviselőiből álló delegáció látogatásának célja az esetleges együttműködési lehetőségek feltérképezése volt. „Azzal a céllal látogattunk el a Szegedi Tudományegyetemre, hogy megismerjük az intézményt, valamint a szegedi egyetem és az egészségtudomány valamely területén képzést adó indonéz felsőoktatási intézmények között együttműködési megállapodást kezdeményezzünk, erről kölcsönös szándéknyilatkozatot írjunk alá” – mondta el Dr. Ir. Budi Djatmiko, az Association of Indonesian Private Medical College vezetője. Hozzátette: az Association of Indonesian Private Medical College több mint 300 egészségügyi területen képzést nyújtó indonéz intézményt fog össze, a szervezet célja az ösztöndíj lehetőségek kiszélesítése, az indonéz hallgatók és oktatók csereprogramjainak elősegítése, valamint a tudományos kutatómunkába való bekapcsolódás. Az indonéz delegáció vezetője a szegedi egyetemet sok fakultással és széles képzési kínálattal rendelkező, kiemelkedő tudományos eredményeket elért intézményként jellemezte. Kiemelte: az egész világon ismert a Szegedi Tudományegyetem hírneve, a világ rangsorokban elfoglalt helyezései. „ Bízom benne, hogy a most aláírt szándéknyilatkozat a jövőben közös munkához vezethet, Indonéziából hallgatók és oktatók érkezhetnek majd Szegedre” – fogalmazott az indonéziai szakember.

 


Kiemelt szerepben az egészségtudományi képzések

 

A Szegedi Tudományegyetem egészségtudományokhoz kapcsolódó fakultásait és képzéseit Palkó András, az SZTE Általános Orvostudományi Kar általános és oktatási dékánhelyettese,

Héderné Berta Edina, az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar általános dékánhelyettese, Laczkóné Turzó Kinga, az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánhelyettese, valamint Gáspár Róbert, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar beiskolázási és közkapcsolati dékánhelyettese ismertette az indonéz egyetemek képviselőivel. A megbeszélésen az indonéz delegáció tagjai kiemelt érdeklődést mutattak az egészségtudományok, elsősorban az ápolónő- és a szülésznőképzés iránt, informálódtak a mester és doktori képzésekről, de felmerültek kérdések a képzésekkel járó költségekről, tandíjakról is.

A tárgyalás végén a felek Memorandum of Understanding-et írtak alá, amelyben együttműködési szándékukat rögzítették.

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Ócsai Gábor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek