Bezár

SZTEhírek

Közgazdaságtudományi előadás az új paradigmákról

Közgazdaságtudományi előadás az új paradigmákról

2015. február 20.
2 perc

A Szegedi Tudósklubban járt Mellár Tamás. A Pécsi Tudományegyetem professzora 2015. február 19-én a közgazdaságtudomány hagyományos megközelítésének megkérdőjelezéséről tartott előadást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az „Új paradigma felé?” címmel a mainstream közgazdaságtudománnyal szemben felmerült kérdéseket taglalta a Szegedi Tudósklub idei második előadásán Mellár Tamás. A Pécsi Tudományegyetem Közgazdasági és Regionális Tudományok Intézetének professzora szerint "a 2008-as válság után felmerült a kérdés: vajon ismét paradigmaváltásra kerül sor, ahogy az az 1923-33 közötti válság után történt?"


  Kritikák kereszttüzében

Az elmúlt időben sokan kritikával illették a közgazdaságtudományt, mert nem tudott kimerítő válasszal és megoldással szolgálni az elmúlt évek válságára. "Ma ebből szempontból még nincs krízishelyzet, és nincs itt az ideje a váltásnak. Ám az erjedés elindult, az alternatív irányzatok megerősödtek" – jelentette ki Mellár Tamás.

A mainstream közgazdaságtudományi irányzat igaz, erősen tartja magát, ám ettől függetlenül nem tökéletes. Az előadó emellett azt is leszögezte, hogy témájával mellőzni szeretné az ortodox-unortodox vitát.


  Tudományok keresztútján

"A közgazdaságtant a fő áram a természettudományok közé szeretné sorolni, ám be kell látni, hogy sokkal inkább a társadalomtudományok közé tartozik" – jegyezte meg Mellár Tamás. A mainstream ugyanis arra alapult, hogy csakis egy közgazdaságtudományi elmélet van, amely a világ minden pontján alkalmazható.

Ez az elmélet vezetett a matematikai modellek túlhajtásához is. Ezzel szemben az előadó rámutatott, hogy ez a tudományterület igenis értékfüggő, és elemzésekre, okfejtésekre van szükség. "Nem a mainstream értékeket kell megkérdőjelezni, hanem azok egyedüliségét" – foglalta össze ide vonatkozó nézeteit a professzor. A fent taglaltakat az előadó azzal támasztotta alá, hogy a piac működése még mindig nem látható át minden részletre kiterjedően. A fő áramba tartozó nézetek például úgy kezelik a véletlent, mint egy kis hatással bíró változót. Ám be kell látni, hogy vannak előre nem látható, „vad” véletlenek, amelyek beláthatatlan változásokat okoznak.


  Új modellek

Az előadása végén Mellár Tamás felsorolt néhány új sodorbeli irányzatot, például az intézményes, evolúciós és viselkedési közgazdaságtant, ám ő maga is elismerte, hogy ezek még nem álltak össze egységes rendszerré, így nem alkalmasak arra hogy felléphessenek a mainstreammel szemben. Végső konklúzióként az előadó azt mondta ki, hogy az előrelépés érdekében meg kell erősíteni a közgazdaságtudomány társadalomtudományi jellegét, és nyílt vitákat kell folytatni.

SZTEinfo - Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek