Bezár

SZTEhírek

Útmutatás a külföldre készülő egyetemistáknak

Útmutatás a külföldre készülő egyetemistáknak

2014. október 30.
2 perc

A Tempus Közalapítvány 2014. október 28-án tartotta meg motivációs „túlélő” tréningjét a szegedi hallgatóknak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egyetemi évek rengeteg ösztöndíjas lehetőséget biztosítanak. A számtalan választási lehetőség közül kiemelt figyelmet kapnak a külföldi tanulmányutak. Erasmus, Erasmus+, Erasmus Mundus, Campus Hungary, CEEPUS, ezek a mobilitási programok mind a Szegedi Tudományegyetemre járó diákok interkulturális fejlődését szolgálják.

Sokan szeretnének külföldön tanulni, ezáltal új élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodni.

Azonban kevesen tudják, hogyan kell elkezdeni és sikerre vinni egy külföldi ösztöndíjat célzó pályázatot. A siker titka: a magabiztosság, a megfelelő kommunikáció, a talpraesettség, a kooperativitás, a rugalmasság, és nem utolsó sorban a tolerancia. Mindezek elsajátításában nyújtott segítséget a motivációs tréning résztvevőinek a Tempus Közalapítvány munkatársa, Medvés Dóra.

A tréning célja a személyes kompetenciák fejlesztése. Főleg azt próbálom átadni a hallgatóságnak, hogy hogyan kezeljék a kezdeti kulturális sokkot és a kulturális különbségekből adódó lehetséges konfliktusokat. A fejlődést leginkább a különböző szituációs feladatokkal próbálom náluk elérni – számolt be a felkészítés körülményeiről az SZTE Média Centrumnak Medvés Dóra.

A Tempus Közalapítvány idén harmadik alkalommal tartotta meg felkészítő tréningjét Szegeden. Az ösztöndíjasok felkészítése négy részből állt: angol nyelvi készségfelmérőből, interkulturális tréningből, kompetenciafejlesztésből és végül, de nem utolsósorban motivációs „túlélő” tréningből. Az előző három felkészítő programmal az SZTE polgárai a 2014. szeptemberben megrendezett Ösztöndíjas Börze keretein belül találkozhattak, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda szervezésében. Azok a hallgatók, akik lemaradtak a felkészítő tréningekről, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda munkatársaitól érdeklődhetnek a különböző külföldi pályázatokról.

 

SZTEinfo Cserei Bettina

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek