Bezár

SZTEhírek

Elhunyt Prof. Dr. H. Tóth Imre (1932-2014)

Elhunyt Prof. Dr. H. Tóth Imre (1932-2014)

2014. november 07.
2 perc

Szomorú szívvel búcsúzunk H. Tóth Imre nyelvtörténész professzortól, aki 2014. október 19-én, 83. életévében hunyt el. Halála rendkívüli veszteséget jelent, hiszen tanári és tudósi tevékenysége meghatározó volt a József Attila Tudományegyetem Orosz Nyelvi és Irodalmi Tanszékének, majd később a Szegedi Tudományegyetem Szláv Filológiai Tanszékének történetében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

profHTothImreH. Tóth Imre 1961 és 2002 között, nyugdíjba vonulásáig dolgozott a JATE Orosz Nyelvi és Irodalmi Tanszékének, majd az SZTE Szláv Filológiai Tanszékének tanszéken. 1986-ban nevezték ki egyetemi tanárnak, 2002-ben pedig a Szegedi Tudományegyetem emeritus professzora lett. Iskolateremtő tudós volt, a szegedi paleoszlavisztikai műhely megalapítója, több tanítványa dolgozik ma is a hazai egyetemeken. Sok éven át az Orosz Nyelvtörténeti Diákkör vezetője volt, a PhD-képzés bevezetésekor a Nyelvtudományi Doktori Iskola szláv nyelvtörténeti programját vezette. Jelentős érdemeket szerzett a szlavisztikai képzés (bolgár, ukrán, cseh és szerb szakok) bevezetésével, programjának kidolgozásával.


H. Tóth professzor tudományos tevékenysége nem korlátozódott az orosz nyelvtörténet területére: történeti-összehasonlító szlavisztikai, nyelvtudomány-történeti, magyar–szláv kapcsolattörténeti publikációi is számosak és jelentősek, nem beszélve a Konstantin-Cirill és Metód életét, működését taglaló több monográfiáról. A kandidátusi fokozatot 1967-ben szerezte meg (témavezetője Kniezsa István, majd Hadrovics László), a nyelvtudományok doktora címet pedig 1985-ben nyerte el Az óbolgár nyelv óorosz redakciója a XI. század végén, XII. század elején című értekezésével. Munkásságát Bulgáriában állami kitüntetéssel, a Cirill–Metód rend első fokozatával ismerték el, több bolgár egyetem díszdoktorává, a Bolgár Tudományos Akadémia pedig külföldi tagjává választotta. 2006-ban elnyerte a Szegedért Alapítvány tudományos kuratóriumának díját, 2012-ben pedig a Magyar Ruszisztikai Intézettől életmű-díjat kapott.


H. Tóth Imre aktívan részt vett a helyi tudományos közéletben is: éveken át irányította a SZAB munkabizottságát, vezette a bölcsészkar nyelvészeti habilitációs szakbizottságát, szerkesztette a szegedi szlavisták tudományos kiadványát, a Dissertationes Slavicae-t.


H. Tóth Imre professzor nemzetközi hírű tudós volt, szerteágazó tudományos kapcsolatokkal. Halála nagy vesztesége nemcsak a hazai, de a nemzetközi szlavisztikának is. Emlékét őrizni fogjuk.


SZTEinfo – Az SZTE BTK Szláv Intézetének munkatársai

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek