Bezár

SZTEhírek

Sebestyén Zoltán kapta a 2014. évi Szőkefalvi-Nagy Béla-érmet

Sebestyén Zoltán kapta a 2014. évi Szőkefalvi-Nagy Béla-érmet

2014. december 04.
2 perc

2014. december 4-én adták át a Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetben. Az elismerést az Acta Scientiarum Mathematicarum folyóirat szerkesztőbizottságának javaslatára a Bolyai Intézet Tanácsa Sebestyén Zoltánnak, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzorának ítélte oda.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A legendás matematikus lánya, Szőkefalvi-Nagy Erzsébet által alapított érem évente adható olyan matematikusnak, aki az Acta Scientiarum Mathematicarum folyóiratban magas szintű publikációs tevékenységet folytatott. Sebestyén Zoltán 1973 óta tizenhét nagy hatású cikket publikált az Acta Scientiarum Mathematicarum folyóiratban. Ezek közül három az operátor momentum problémával kapcsolatos alapvető eredményeket tartalmaz, szorosan kapcsolódva Szőkefalvi-Nagy Béla kutatási területéhez. További cikkek az operátorok kiterjesztésének elméletét gazdagítják jelentős tételekkel.

Az elismerést Szőkefalvi-Nagy Erzsébet adta át. Elmondta: nagyon örül, hogy az érem még élhet, és hogy minden évben megtalálják az arra legalkalmasabb matematikust. – Szőkefalvi-Nagy Béla élete utolsó éveiben sokszor vitte haza intézeti postáját és az Acta Scientiarum Mathematicarum folyóirat számait. Egyik alkalommal a szokásostól eltérő módon nézte meg a lapot, nem a tartalomjegyzékkel, hanem az impresszum áttekintésével kezdte, hogy megbizonyosodjon arról, szerepel-e még a neve a tiszteletbeli szerzők között. Ekkor döntöttem úgy, hogy Szőkefalvi-Nagy Béla neve nem szűnhet meg, nevét és a folyóirattal való szoros kapcsolatát tovább kell vinni – fogalmazott Szőkefalvi-Nagy Erzsébet.

Az emlékérem főlapján a matematikus portréja, hátlapján az Acta Scientiarum Mathematicarum címe és az 1998-as szerkesztőbizottsági névsor olvasható. A Szőkefalvi-Nagy Béla-érem átvétele után Sebestyén Zoltán „Nemkorlátos operátorok Hilbert térben” címmel tartott előadást.

 

SZTEinfo

Fotó hamarosan!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek