Bezár

SZTEhírek

Felvilágosító tanösvény, anonim HIV-szűrés az AIDS világnapján

Felvilágosító tanösvény, anonim HIV-szűrés az AIDS világnapján

2014. december 01.
3 perc

Az AIDS világnapja alkalmából 2014. december 1-jén prevenciós napot szervezett a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete. Az Agorában rendezett programon az érdeklődőket felvilágosító előadások, véradás, interaktív játékok, óvszerfelhelyezés, egészség- és elsősegély sarok várta.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Keveset tudtunk a HIV vírusról és az AIDS-ről

 

Az AIDS elleni megelőzést helyezte középpontjába a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete egészségmegőrzést is célzó akciónapja. A mai középiskolás, egyetemista korosztály keveset tud a HIV vírusról, az AIDS elleni védekezés módszereiről. Nekik is szól mai rendezvényünk, melynek alapvető célja a prevenció, az AIDS betegséggel kapcsolatos megelőzési technikák népszerűsítése, a HIV vírus és az azzal kapcsolatos ismeretek átadása. Szeretnénk időben betölteni azt a felvilágosító szerepet, amit mind a középiskolák, mind a szülők a mai világban már egyre inkább nehezebben vesznek fel mondta el hírportálunknak Papp Viola szervező. Hozzátette: a későbbiekben még fiatalabbaknak, akár már általános iskolásoknak is szeretnék meghirdetni figyelemfelhívó, egészségmegőrző programjaikat.

 


Lufieregetés és felvilágosító tanösvény

 

A program nyitányaként közös lufieregetéssel tartottak jelképes megemlékezést az AIDS-ben elhalálozott betegek tiszteletére. A nap folyamán szakemberek számoltak be többek között a HIV vírusról és az AIDS-ről, a betegséggel kapcsolatos tévhitekről, arról, mikor és hol jelent meg először a kór, milyen tendenciák mutatkoznak világszerte és Magyarországon. A fiatalok tájékoztatást kaptak a hazánkban gyakori, nemi úton terjedő megbetegedésekről, a HPV és a méhnyakrák kapcsolatáról, valamint a méhnyakrák onkológiai kezeléséről. Az előadások mellett nyolc állomásos felvilágosító tanösvény várta az érdeklődőket, melyen kérdőívek segítségével adhattak számot a női és férfi nemi szerv felépítéséről, a menstruáció folyamatáról, a különböző fogamzásgátlási módszerekről, a HIV vírussal és az AIDS-szel kapcsolatos tudásukról, a bátrabbak pedig a szexkereket is megpörgethették. A fiatalok felvilágosít kaptak az egyéb, nemi úton terjedő betegségekről és a szexualitással kapcsolatba hozható daganatos elváltozásokról, az önvizsgálatok fontosságáról.


 

Herner_Donat_kepei
Felvilágosító tanösvény, anonim HIV-szűrés az AIDS világnapján - fotók: Herner Donát


Egészségmegőrzés és elsősegély-oktatás

 

Az egészségsarokban általános egészségnevelési tippek, életmód- és egészségesétrend-tanácsadás, vérnyomás-, vércukorszint- és testzsírszázalék-meghatározás, valamint kilégzési CO-mérés várta az érdeklődőket, míg az elsősegélysarokban elsősegély-oktatásban részesültek a fiatalok, akik az elsajátított tudásukat a gyakorlatban, műbaba újraélesztésében is kipróbálhatták. A rendezvényen a Magyar Vöröskereszt jóvoltából véradásra, anonim HIV-szűrésre és tanácsadásra is sor került. Az AIDS-ellenes prevenciós nap zárásaként jótékonysági koncertet adott a Kopott Formák, Csordás Ákos, a Vacsora Zsuzsival zenekar és a Set the Clocks to Infinity.

 


Közelebb vinni az orvostudományt a szegediekhez

 

A Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete küldetésének tekinti, hogy a fiatalokat megszólító rendezvényeken, így például a Szegedi Ifjúsági Napokon, a gólyatáborokban az egészséges életmódra és a betegségek megelőzésre hívja fel a figyelmet. Ezt a célt szolgálják saját rendezvényeik is, mint a Füstmentes Nap, az AIDS-nap és az egyetemi egészségnapok – tudtuk meg Verpeléti Bencétől, a program fő szervezőjétől. Hozzátette: mindemellett a körülbelül 100 aktív tagot számláló egyesület szeretné szorosabbá fűzni a kapcsolatot az orvostanhallgatók és a lakosság között, közelebb vinni az orvostudományt a szegediekhez. A SZOE AIDS-programja az SZTE egészségtudományhoz kötődő karain tanuló fiatalok, e karok hallgatói önkormányzatai kezdeményezésére és a medikusokat támogató oktatók összefogásaként valósult meg.


Hezso_Tamas_kepei
International AIDS Day

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotók: Herner Donát, Hézső Tamás


Korábban írtuk: Medikusok az AIDS ellen

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek