Bezár

Sajtószoba

20221125_UNP_SZTE_TESTKULTÚRA

A Magyar Úszó Szövetség és az SZTE együttműködése új sikeredzőket és olimpikonokat adhat a magyar sportnak

A Magyar Úszó Szövetség és az SZTE együttműködése új sikeredzőket és olimpikonokat adhat a magyar sportnak

2022. november 30.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem részéről Prof. Dr. Gellén Klára, oktatási rektorhelyettes írta alá a Magyar Úszó Szövetséggel azt az együttműködést, amely garancia arra, hogy a jövőben kizárólag a felsőoktatási intézmények által képzett, felkészült oktatók foglalkozhassanak az Úszó Nemzet Programba bekapcsolódó gyerekekkel. A program célja, hogy a Kormány által támogatott projekt a lehető legmagasabb színvonalú, közoktatásba beillesztett ingyenes úszásoktatást biztosítsa a résztvevőknek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Újabb mérföldkőhöz érkezett az Úszó Nemzet Program: az évadzáró MÚSZ-gála előtt, sajtótájékoztatón írt alá együttműködési megállapodást Dr. Wladár Sándor MÚSZ-elnök és Prof. Dr. Sós Csaba szövetségi kapitány, valamint nyolc hazai felsőoktatási intézmény, köztük az SZTE. A Szegedi Tudományegyetem részéről Prof. Dr. Gellén Klára látta el kézjegyével a megállapodást.

20221125_UNP_sajtotajekoztato5

Fotó: MÚSZ/Derencsényi István

– Az SZTE testkultúra és sport stratégiájába kiválóan illeszkedik az Úszó Nemzet Program, mivel köznevelési intézmény fenntartójaként, számunkra is kiemelten fontos, hogy minél több iskolás tudjon vízbiztosan úszni. A programban regionális partnerként a szakemberek toborzásában, úszóedzők képzésében is részt veszünk. Az SZTE fontosnak tartja a hallgatók és a tanulók szabadidős és versenysportjának támogatását – mondta el Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese.

20221125_UNP_SZTE_MÚSZ

Fotó: MÚSZ/ Derencsényi István

„Ahogy egyre bővül a program, úgy lesz egyre égetőbb szükség jól képzett, a szakmát valóban értő oktatókra” – hangsúlyozta Wladár Sándor az Úszó Nemzet Program kapcsán. Az egykori olimpiai bajnok kiemelte, hogy az ÚNP a magyar úszósport történetének egyik, ha nem a legfontosabb kezdeményezése: bár a sportágat mindig is a klasszisai által elért fantasztikus eredmények alapján ítélik meg, ez a program hosszú távon garantálhatja a magyar úszósport jövőbeni sikereit.

Katona Zsolt, az SZTE Testnevelési és Sporttudományi Intézetének oktatója fontos részt vállal a programból: a már a rendszerben lévő és az újonnan belépő oktatók továbbképzését szervezi, irányítja, régiós szinten.

– Az SZTE Testnevelési és Sporttudományi Intézetben működő BSc úszás szakedzői képzés az elmúlt években több végzett szakembert adott a Magyar Úszósportnak. A Dél-alföldi Régióban 3 városban 5 nálunk végzett fiatal oktató dolgozik. Cél, hogy a program a jelenleg országosan működő 20 településen kívül is terjeszkedjen és minél több gyermek kapja meg azt az oktatást, amely a gyermekeknek és a szülőknek is biztonságot nyújt. Várhatóan jövő szeptemberben újabb városok csatlakozhatnak az ÚNP-hez és végzett hallgatóink közül a legfelkészültebbeknek azonnal munka lehetőséget tudunk biztosítani.

Mivel az SZTE TSTI oktatói közül ketten – Vári Beáta és én – már több hazai rendezésű úszó világverseny szervezésében tevékenykedtünk, a Magyar Úszó Szövetséggel meglévő jó kapcsolatunknak köszönhetően kézenfekvő, hogy a szakemberképzés csúcsa az, ha hallgatóinkat és oktatóinkat az egyetem által az adott sportág legfelső szintjével kapcsoljuk össze – mondta el Katona Zsolt.

tklogo

Az együttműködés valamennyi fél számára előnyökkel jár: amellett, hogy a MÚSZ kész profi szakmai támogatást nyújtani a képzéshez, szívesen fogadja a hallgatókat sportszakmai gyakorlatokon, sőt, a legjobbak ingyenesen vehetnek részt a szövetség jövőbeni, a tudásukat még inkább elmélyítő továbbképzésein.

Az SZTE hallgatói számára több módon is elérhető már most is az úszáslehetőség, például a hallgatók számára ingyenes esti úszás keretein belül. További információk az SZTE Sportközpont honlapján és Facebook oldalán.

3estiúszás_SZTE

Lévai Ferenc

Borítókép: A Magyar Úszó Szövetség és nyolc egyetem írta alá a fővárosban az együttműködési megállapodást. Fotó: Derencsényi István


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek