Bezár

Internet

Palkovics: a szegedi klinikák és a kutatók példaértékűen teljesítenek

Palkovics: a szegedi klinikák és a kutatók példaértékűen teljesítenek

2021. április 19.
3 perc

Még ha a maszkra és a távolságtartásra szükség is lesz, sokkal szabadabb életünk lesz június közepére – erről az innovációs és technológiai miniszter beszélt Szegeden. Palkovics László hétfői látogatásán elismerő szavakkal illette a szegedi Covid-ellátást és a kutatók munkáját, ugyanakkor jelezte, hogy megszüntetik a tavaly kialakított kórházat az ELI-ben.

– A Szegedi Tudományegyetem azon túl, hogy a többi egyetemi klinikához hasonlóan kiváló munkát végzett és végez a koronavírussal fertőzött betegek gyógyításában, az elmúlt egy évben nagyon komoly hozzájárulást tett a vírushelyzet megértéséhez. Ugyanis az egyetemnek a része az a kutatócsoport, amely egy évvel ezelőtt kezdte el a járvány kutatását, és amelynek a felmérései, modellezései a kormányzati döntések alapját képezték – mondta el hétfőn az innovációs és technológiai miniszter Szegeden.


Palkovics László a II-es kórházban működő járványkórházat járta be Rovó Lászlóval, a Szegedi Tudományegyetem rektorával, Fendler Judit kancellárral és Lengyel Csabával, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ igazgatójával. A miniszter korábban a Debrecenben zajló Covid-ellátást is megtekintette, hiszen bár folyamatos a konzultáció az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az egyetemek között, ezek a látogatások mégis lehetőséget adnak arra, hogy ha van még valamiben hiány, akkor azt egyeztessék, hogy pótolni tudják.


Szeged jó példa

Palkovics László elmondta, ugyan a járványhelyzet alatt is megvalósult számos fejlesztés megyeszékhelyen azért, hogy még jobb körülmények között tudják ellátni a betegeket, de a szegedi klinikák fejlesztése nem most, a vírushelyzetben kezdődött el, hanem 2014 óta folyamatos fejlődésen mennek keresztül a vidéki egyetemek.

– A vírus tavaly márciusi megjelenése óta a kormány minden területen, legyen ez a gyógyszerfejlesztés, matematikai modellezés vagy az ellátás területe, minden szükséges forrást biztosított. Plusz kapacitásokkal is készültünk, mert nem tudtuk, hogy mi várható, Szeged ebből is jó példa, hiszen az ELI nagy tisztaságú tereit is kórházzá alakítottuk. Szerencsére ezt most már valószínűleg meg tudjuk szüntetni, hiszen a vírus már nem igényli azt, hogy legyen még egy potenciális ellátóhelyünk – hangsúlyozta.

Júniusra szabadabban

A miniszter jelezte: a vírus leszálló ágban van, de ennek ellenére nem állnak meg a helyzet kezelésében, hiszen a vírus eltűnését, a korlátok visszaszorítását a vakcináktól várják, a héten pedig szeretnék elérni a 3,5 millió, egyszeresen beoltott létszámot.


– Ez feltétele annak, hogy az elmúlt egy éves bezártságot óvatosan el tudjuk kezdeni megszüntetni, ennek egyik lépése az éttermek törvényes kinyitása, valamint az, hogy tegnap az alsó tagozatos gyerekek újra beülhettek az iskolapadba, az óvodások pedig visszamehettek az intézményeikbe. Abban bízunk, hogy június közepére már – még ha a maszk és a távolságtartás ajánlott is lesz – sokkal szabadabb életünk lesz – mutatott rá.


Oktatnak és építkeznek

A most beszerzett eszközök és megvalósított fejlesztések persze a későbbiekben sem vesznek el, hiszen ahogy lapunknak Fendler Judit kancellár is elmondta, ezek a beruházások az orvostanhallgatók képzését is magasabb szintre emelik, valamint a betegellátás más területén is kamatoztatni tudják, például az összevont Belgyógyászati Klinikán. A kancellár beszélt arról is, hogy egy következő járványhelyzet kezelésére már nem lesz szükség ilyen szintű átalakításra a későbbiekben, ugyanis épül az Infektológiai Klinika.

A mintegy 4 milliárd forintból megvalósuló beruházás várhatóan 2022 júniusára készül el az Állomás utca 1-3. szám alatt.


Link: delmagyar.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek