Bezár

Internet

Fokozott az ápolók pszichés terhelése

Fokozott az ápolók pszichés terhelése

2021. április 20.
2 perc

Jelentősen átalakult az ápolók feladatköre is a koronavírus miatt, április 19-én tudományos ülésen beszéltek a Covid-ellátásban tapasztaltakról. Elhangzott, azoknál is gyorstesztet végeznek, akiknél nem éppen a vírusra utaló tünetek jelentkeztek.

A pandémia miatt jelentős az egészségügyben dolgozók, így az ápolók pszichés terhelése, amit a vírustagadók tovább fokoznak. Emellett a betegeken is nagy a pszichés teher, sokan már türelmetlenek és nem figyelnek a szabályokra a Covid-osztályokon, hiába kérik tőlük az egészségügyi dolgozók – ez derült ki a SZAB Orvostudományi Szakbizottság Ápolástudományi Munkabizottságának hétfői ülésén Dovalovszki Dórának, az SZTE SZAKK Sürgősségi Betegellátó Osztály okleveles ápolójának az előadásából.


Számot adott a szakember arról is, hogy a Covid-gyanús betegek ellátásba vétele miként zajlik. Ha valakinél lázat és nehéz légzést tapasztalnak, akkor egyből koronavírusra gondolnak, hiszen a betegségnek ez a két leggyakoribb tünete. De február 27-e óta Szegeden már azoknál is gyors­tesztet végeznek, akiknél nem éppen a koronavírusra utaló tünetek jelentkeztek, hogy kizárják a fertőzöttséget és megfelelő kezelést kapjon a beteg. Ha a teszt pozitív, akkor az elkülönítőben megkezdődnek a vizsgálatok, valamint az oxigénterápia, amennyiben az szükséges, majd ezek után az ellátás következik.

Az ülésen Papp László, az SZTE SZAKK Sürgősségi Betegellátó Osztály kutatás-felelős ápolója is beszélt, így derült ki az, hogy Csongrád-Csanád megyében március 24-én tetőzött igazán a járvány harmadik hulláma, utána jelentős csökkenés volt tapasztalható, majd április 14-én ismét megugrott a betegek száma, de már jóval kisebb mértékben a korábbiakhoz képest.

 

Megjegyezte, a gócpontok felismerése meghatározó volt a fertőzések csökkentésében.

 

A szakemberek szerint egyébként Szegeden a szakképzett személyzet, a tudását­adás, a rapid reakciókészség, a gyors vizsgálati lehetőségek, valamint a sürgősségi reakcióhoz szükséges eszközök rendelkezésre állása biztosítja, hogy jól tudják kezelni a járványhelyzetet.


Link: delmagyar.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek