Bezár

Internet

Nézze meg, hogyan élesztik újra a próbababát a szegedi orvosképzésben!

Nézze meg, hogyan élesztik újra a próbababát a szegedi orvosképzésben!

2019. február 09.
3 perc

Nagy csata van az egyetemek között a hallgatókért. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) új ösztöndíjakkal, új karokkal és új fejlesztésekkel száll be a hallgatókért vívott háborúba. Ez utóbbiak egyike a Skill Labornak elnevezett műtőegység és mentőautó, ahol az orvostanhallgatók valós körülmények között gyakorolhatják a műtéteket, és egy speciálisan kialakított mentőautóban az életmentést. Megmutatjuk önöknek!

Teljes, több mint háromszáz szakból álló képzési kínálatát, illetve a kormányzati és uniós forrásokból megvalósuló fejlesztéseket is bemutatta nemrégiben a nyílt napján a Szegedi Tudományegyetem.


Magyarország egyik legnagyobb egyeteme, az SZTE 12 kara és Tanárképző Központja 13 képzési területre várja a továbbtanulókat– fogalmazott a programot megnyitó köszöntőjében Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora.

A kor kihívásaira rugalmasan reagál az SZTE.


Például az új szoftverorientált villamosmérnök szakra 50, a gyakorlatorientált üzemmérnök-informatikus képzésre akár 100 gólyát is fogad 2019 szeptemberétől az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Intézet. A duális formájú mérnök, informatikus és agrárképzés mellett az országban egyetlenként az SZTE ETSZK kínálja a szociális munka szakon e tanulási formát.


Az SZTE a távoktatási lehetőségeket is bővíti, folyamatosan korszerűsíti a képzései módszertanát.


A legtöbb uniós fejlesztési forrás a Szegedi Tudományegyetemre érkezett


A legtöbb uniós pályázati forrást az SZTE nyerte a hazai felsőoktatási intézmények közül: összesen több mint 48 milliárd 679 millió forintból valósulhatnak meg az oktatást, a kutatást és a gyógyítást szolgáló fejlesztések– jelentette be Dr. Fendler Judit.


Az SZTE kancellárja több uniós projektre, például az Egészségtudományi Képzési Tömb, illetve az SZTE Fogorvostudományi Kar elhelyezésének tervére, a Skill Laborra, a mentőautó-szimulátorra és a középiskolások idegennyelv-tanulását segítő programra is felhívta a figyelmet.


Mentőautó-szimulátor az SZTE képzésében


Orvosi készségfejlesztő központ a Szegedi Tudományegyetemen


A jövő orvosai modern műtőkben gyakorolhatnak arra, hogy a diplomaszerzés után valódi műtéteket kell elvégezniük.

Az alábbi videófelvételen az látható, ahogyan orvostanhallgatók egy erre a célra fölnevelt, elaltatott malacot a legkülönbözőbb endoszkópos beavatkozásokkal vizsgálnak.


A brit Quacquarelli Symonds (QS) nemzetközi felsőoktatási listáján a legjobb magyar egyetemként rangsorolt Szegedi Tudományegyetem kiemelt célja a tehetséggondozás. A felvételizők számára 2018-ban elindított SZTE START Tehetséggondozó Programban 50-100 ezer forint ösztöndíjat nyerhetnek azok a 12. évfolyamos középiskolás diákok, akik első helyen jelentkeznek a szegedi egyetem valamely képzésére, és oda felvételt is nyernek.


A SZTE célja a nemzetközileg is versenyképes kutatás művelése. Ezt segíti – többek között – az Új Nemzeti Kiválóság Program, amely a kutatói és alkotói kiválóságot minden tudomány- és művészeti területen figyelembe veszi. Az ÚNKP ösztöndíját 2018-ban a szegedi egyetem polgárai közül az előző évinél több, összesen 228 tehetséges hallgató, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el. Ez a közel 385 millió forint támogatás javította az intézmény kutatási feltételeit.


A szegedi egyetemről és Szegedről, a városközpontban elhelyezkedő egyetemi campusról Magyarósi Csaba még 2018. szeptember közepén, a legszebb vénasszonyi nyárban forgatott lenyűgöző kisfilmet, ezt is érdemes megnézni.


Link: origo.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek