Bezár

Sajtószoba

Gyógyszeriparhoz kapcsolódó, őssejt alapú kutatás-fejlesztés a SOLVO biotechnológiai Zrt.-nél, uniós támogatással

Gyógyszeriparhoz kapcsolódó, őssejt alapú kutatás-fejlesztés a SOLVO biotechnológiai Zrt.-nél, uniós támogatással

2022. szeptember 06.
2 perc

A SOLVO Biotechnológiai Zrt. által vezetett konzorcium 1,066 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című pályázaton a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében. A 1,354 milliárd forintos összköltségvetésű projektben őssejt alapú hepatociták előállításának kutatása zajlik, gyógyszerfejlesztési célokra. A projekt a Széchenyi 2020 projekt keretein belül valósult meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A SOLVO Biotechnológiai Zrt., a HR Pharma Kft. és Szegedi Tudományegyetem alkotta konzorcium 78,73%-os támogatási intenzitású vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című pályázati kiíráson. Az „Őssejt alapú hepatociták előállításának kutatása gyógyszerfejlesztési célokra” című, GINOP-2.2.1-15-2017-00047 azonosító számú projektben gyógyszeriparhoz kapcsolódó biotechnológiai kutatás-fejlesztési tevékenység valósult meg. A projekt egyik kiemelkedő jelentőségű eredménye egy olyan tudásalapú kapcsolat létrejötte a konzorciumi partnerek között, amely hosszútávra megalapozza a szakmai együttműködést.

A SOLVO fő profilját alkotó, membránfehérjék által mediált gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatások (DDI) vizsgálata elvárás az amerikai, európai és japán gyógyszerhatóságok által. A transzporterekkel kapcsolatos ügyfélmegkeresések egy jelentős részénél felmerül a gyógyszermetabolizáló enzimek szerepe is ezen folyamatokban, hiszen ezek egymással szorosan együttműködnek, élesen nem különíthetők el. A konzorciumi partnerek bevonásával, a vállalat ezen pályázati forrás támogatásával, versenyképes, szigorú szempontrendszer által validált innovatív, in vitro rendszereket állított be és tett elérhetővé az ügyfelek számára; belépve ezzel a metabolikus szolgáltatási piacra. Ezen felül a Szegedi Tudományegyetemen kialakításra került egy GMP Sejtterápiás laboratórium és Klinikai fázis 1. vizsgálóhelyiség is, amely megkezdte működését. Az alkalmazott eljárás kezdeti eredményei rendkívül biztatóak; a betegek esetében már az első hetekben intenzív sebgyógyulás volt megfigyelhető. Emellett fontos kiemelni, hogy a terápia biztonságosnak is bizonyult, semmilyen nem kívánatos mellékhatás vagy súlyos szövődmény nem volt detektálható.

A projekt Szegeden valósult meg, 2017. július 1. és 2022. április 30. között.

További információ kérhető:

SOLVO Biotechnológiai Zrt.

www.solvobiotech.com

SOL-office@crl.com

+36 70 799 8991

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek