Bezár

Sajtószoba

BIOMASSZÁT, SZENNYVÍZISZAPOT ÉS EGYÉB ALAPANYAGOT FELDOLGOZÓ REAKTORÜZEM PROTOTÍPUSÁNAK KIALAKÍTÁSA

BIOMASSZÁT, SZENNYVÍZISZAPOT ÉS EGYÉB ALAPANYAGOT FELDOLGOZÓ REAKTORÜZEM PROTOTÍPUSÁNAK KIALAKÍTÁSA

2022. szeptember 23.
1 perc

2022. augusztus 31-én lezárult a „Folyamatos HTC technológiára épülő biomasszát, szennyvíziszapot, és egyéb alapanyagot feldolgozó reaktorüzem prototípusának kialakítása”, GINOP-2.2.1-15-2017-00100-as azonosítószámú projekt, amely a „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések [GINOP-2.2.1-15]” konstrukció keretében nyert 1,213 milliárd vissza nem térítendő támogatást az Európai Regionális Fejlesztési Alapból.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A konzorciumi együttműködésben a konzorciumvezető „TÁRS-95” Acélszerkezet és Gépgyártó Építőipari Kereskedelmi Kft., a Szegedi Tudományegyetem Biotechnológiai Tanszék, a Miskolci Egyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont vett részt.


Tars95_reaktor


A közös K+F+I tevékenységek során megépült Szegeden egy 10 L-es termokémiai reaktort, mely alkalmas normál nyomáson 500oC-on vagy 30 bar nyomáson 300oC-on kezelni a szennyvíziszapot és egyéb biomasszát. A magas nyomáson történő kezelést hidrotermális karbonizációnak nevezzük és előnye, hogy relatív magasabb víz/nedvességtartalmú szubsztrátok konverziójára is képes. Az átalakítás hatására metántartalmú gáz, kondenzálható szénhidrogének és szilárd fázisú bioszén jellegű anyag képződik. Ezek képződésének aránya a reakció körülményeitől függ és mindhárom alkalmas lehet energiahordozóként való alkalmazásra. Nagyobb léptékű hasonló célú reaktor épült Debrecenben. A technológia alkalmas lehet szennyvíziszapok, nagyobb nedvességtartalmú biomassza hulladékok - pl. biogázüzem fermentációs maradékának - lokális energetikai hasznosítására.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek