Bezár

Sajtószoba

IMG_8732

SZTE 3D Központ a személyre szabott orvoslásért

SZTE 3D Központ a személyre szabott orvoslásért

2021. január 27.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem – oktatási, kutatási, gyógyítási, valamint ipari kapcsolatokra vonatkozó missziójával összhangban, a korszerű technológiák megismerése, művelése és oktatása érdekében – a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program GINOP-2.3.3-15-2016-00040, „Egyénre szabott orvoslás élettudományi struktúrák 3D nyomtatása révén” című felhívás keretében, a Szegedi Biológiai Kutatóközponttal partnerségben 615.77 millió FT vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert az élettudományi fókuszú 3D nyomtató központja kialakítására.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, amelynek köszönhetően élettudományi felhasználásra alkalmas 3D professzionális és asztalinyomtatók (biológiai-szövet-, fém- és műanyag nyomtatók), valamint kiegészítő eszközök (szkenner, számítógépek, mikroszkópok stb.) beszerzése történt meg. A 3D Központ elhelyezését biztosító helyiségek 2020 nyarán kerültek kialakításra Szegeden a Tisza Lajos krt. 107-ben, ahol megtörtént a nagyértékű eszközök szakszerű beüzemelése is.

 

Napjainkban a 3D technológia – amely ötvözi az anyagtudományok, a lézerfizika, a képfeldolgozás, az informatika, a biológia és a medicina gyorsan fejlődő és egymással szoros kölcsönhatásban álló módszereit – alapjaiban változtatja meg mind a szakemberek, mind a laikusok szemléletét az egészségtudományok terén is. A terület hatalmas ütemű fejlődését egyrészt a nemzetközi szakirodalom, másrészt a 3D iparág egyre növekvő jövedelemtermelő képessége illusztrálja a leghitelesebben.

 

A fejlesztés eredményeként a Szegedi Tudományegyetemen az elmúlt három évben kialakult egy olyan multidiszciplináris csoport (mérnökök, informatikusok, fizikusok, biológusok, orvosok részvételével), amely érdemben átlátja a 3D technológia élettudományi/orvosi aspektusait, problémáit és lehetséges megoldásait, műveli egyes kutatási területeit. Az SZTE 3D Központ munkatársai leendő felhasználói rendszeresen tartottak szakmai megbeszéléseket. Kialakult egy, a nemzetközi szakirodalmat követő, a hazai viszonyokat alaposan ismerő, a problémákat és megoldásokat figyelemmel kísérő szakértői csoport, amely a jelenlegi és leendő felhasználók számára professzionális támogatást képes nyújtani, s egyben ellátja és szívén viseli a jövő generációja 3D oktatásának ügyét is. A GINOP projekt nyújtotta 615.77 millió forint európai uniós támogatás segítségével beszerzett és az élettudományi 3D nyomtatás szolgálatába állított infrastruktúra már jelenleg is számos kollaborációnak és több hazai pályázatnak biztosítja a hátteret. A projektről bővebb információt a https://u-szeged.hu/fejlesztesiprojektek/ginop-2-3-3-15-2016-171124/ginop-2-3-3-15-2016 oldalon olvashatnak.

 

További információ kérhető: Dr. Bari Ferenc egyetemi tanártól, a projekt szakmai vezetőjétől E-mail: bari.ferenc@med.u-szeged.hu

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek