SZTE Info

IMG_9721

Több mint 100 ezer COVID elleni védőoltást adtak be az SZTE egészségügyi dolgozói

Jelentős oltási tevékenység zajlott pünkösd hétfőn is a Szegedi Tudományegyetemen. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ egészségügyi dolgozói mostanra több mint 100 ezer oltást adtak be. A szegedi orvosok, ápolók és önkéntesek áldozatos munkáját bizonyítja, hogy a gyógyult betegek és az intenzív osztályról gyógyultan távozók számának aránya, országos szinten, az SZTE klinikáján az egyik legjobb.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az orvosok, ápolók, segédápolók és a Szegedi Tudományegyetem önkéntes hallgatóinak küzdelme már több mint egy éve zajlik. Pünkösd hétfőn elérték, hogy több mint 100 ezer embert oltottak be az SZTE munkatársai.

 

A szegedi egészségügyi dolgozók hozzáértése, szorgalma, bátorsága és kitartása példaértékű. Több mint egy éve küzdenek a koronavírus-járvány ellen, megfeszített tempóban. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ munkatársai – orvosok, ápolók, segédápolók és a szegedi egyetem önkéntes hallgatói – nemcsak a mintavételi és oltópontokon, hanem az egészségügyi intézmény falai között helyt álltak, és jelenleg is tartják a frontot. Az elmúlt egy évben a Covid-osztályokon és a Járványügyi Ellátó Központban is folyamatosan és zavartalanul zajlott a betegek ellátása.


Ezt bizonyítja az is, hogy a gyógyult betegek és az intenzív osztályról gyógyultan távozók számának aránya, országos szinten, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban az egyik legjobb.


„A pandémia ellen folytatott küzdelemből csak akkor kerülhetünk ki győztesen, ha az egészségügyben dolgozók elhivatott és áldozatos munkájára továbbra is ugyanolyan mértékben számíthatunk, mint az elmúlt időszakban” – mondta el Prof. Dr. Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke.

 

Teherbírásuk példaértékű, több mint egy éve dolgoznak megfeszített tempóban, mégis van erejük mosolyogni, és olyan kihívásokban is részt venni, mint a Jerusalema örömtánc. Az SZTE Sürgősségi és Betegellátó Önálló Osztályának videója túlszárnyalta a 120 ezres nézettséget. Megtekinthető ezen a linken:

https://www.youtube.com/watch?v=bvK2Gh1Eo7Q&t=1s


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.