Bezár

Sajtószoba

MK-3959

Rehabilitációs eszközöket fejlesztenek az SZTE Mérnöki Kar oktatói az SZTE és az NKFI Hivatal közös pályázati támogatásával

Rehabilitációs eszközöket fejlesztenek az SZTE Mérnöki Kar oktatói az SZTE és az NKFI Hivatal közös pályázati támogatásával

2021. február 11.
2 perc

A soft-aktuátorral ellátott végtagoktól kezdve a kottalapozó alkalmazáson át a két kompartmentes nanorészecske formuláció applikátorig 11 féle ötlet nyert támogatást az SZTE, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közösen meghirdetett Proof of Concept Pályázatán. Például az SZTE Mérnöki Karon így fejleszthetik tovább az ember és gép együttműködését segítő, puha anyagokból épített soft-aktuátorral ellátott rehabilitációs eszközök 3D modelljét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Innovatív ötleteket megvalósító kutatókat és hallgatókat támogat a Szegedi Tudományegyetem. Az SZTE, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal először 2020-ban hirdette meg a Proof of Concept Pályázatot. Ennek célja, hogy segítsék az egyetemen keletkezett technológiák prototípusának előállítását és piaci hasznosítását. A beérkezett 31 terv közül 11 projekt megvalósítását támogatták a rendelkezésre álló 60 millió forinttal.

 

Az SZTE és az NKFI Hivatal közös Proof of Concept Pályázatán például az SZTE Mérnöki Karról Mészáros Attila és Csikós Sándor közösen nyert támogatást ahhoz, hogy egy soft-aktuátorral ellátott rehabilitációs eszköz 3D modelljét kifejlesszék. Rajtuk kívül Sárosi József, Bálint Ádám és Csík Dominik közösen dolgozik az SZTE MK projekt megvalósításán.


MK-3965_002

 

Az ember és gép együttműködését segítő, puha anyagokból épített soft-aktuátorokkal 2008 óta foglalkozik az SZTE Mérnöki Kar egyik kutatócsoportja. Az aktuátorok a robotika kulcsszereplői, mert a gép mozgását vezérlő algoritmus kimenő jeleit ezek a berendezések alakítják konkrét cselekvéssé. A ma használt eszközökkel szemben egy soft-gép esetén a sérült végtag ízületeinek, izmainak természetes elmozdulásai, elfordulásai kevésbé korlátozottak. Ez a nagyobb mozgásszabadság, amit a rugalmas elemek biztosítanak, javíthatja a rehabilitációs folyamatot. A soft-gépek előállítása, 3D szkennelési és nyomtatási technológiával támogatva, teljes mértékben az egyén alsó végtagjára szabható. Mind a gép aktuátorai, mind a végtaggal érintkező részegységek az egyéni paraméterekkel is rövid idő alatt legyárthatók.

 

Az SZTE Mérnöki Kar kutatói nyertes pályázatának elsődleges célja egy olyan soft-aktuátor megtervezése és modellezése, amely alkalmazható rehabilitációs célokra, képes megfelelő irányú mozgásra és közben akkora erőkifejtésre, hogy az egy végtag megmozdításához megfelelő legyen. A soft-aktuátorról 3D modell készül, dokumentációval ellátva.

 

MK-4021_002


Az SZTE munkatársai, valamint a kiváló szakmai tapasztalattal rendelkező, piaci szereplőkből és egyetemi oktatókból álló SZTE Virtus Program mentori team személyre szabott segítséget nyújt a tehetséges hallgatóknak és kutatóknak a különböző pályázatok kidolgozásában. Várhatóan kiemelt szerep jut továbbra is a Proof of Concept Alap működtetésének, így a jövőben is várható hasonló jellegű pályázat. Ettől függetlenül: az SZTE folyamatosan várja a hallgatói és kutatói ötleteket az SZTE Virtus Programba. Az érdeklődő egyetemi polgárok további információt kérhetnek, jelentkezhetnek a virtus@szte.hu címen.

 

További részletek, fotók: Rehabilitációs eszközöket fejlesztenek az SZTE Mérnöki Kar oktatói

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek