Bezár

SZTEhírek

KJA-4644

Megnyílt a nevezés a XIII. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre

Megnyílt a nevezés a XIII. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre

2024. június 19.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem megnyitotta a nevezést a XIII. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre. A szegedi egyetem egykori, Nobel-díjas rektora előtt tisztelgő kétnapos rendezvényre magyarországi és határon túli magyar nyelvű középiskolák diákjait várják felkészítő tanáraikkal együtt. Az idei versenyen jól szereplő diákok a 2025-ös felvételi eljárásban intézményi többletpontot kaphatnak, amennyiben az SZTE egyes szakjaira jelentkeznek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány év végén rendezi meg tizenharmadik alkalommal a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt (SZGYTV), amelyre magyarországi és határon túli középiskolák csapatait – 3 diák és 1 felkészítő pedagógus – várják 2024. november 5-én és 6-án. A kétnapos versenyre az SZGYTV honlapján, a https://u-szeged.hu/szgytv/felhivas oldalon nevezhetnek a versenyzők. A nevezési határidő 2024. szeptember 15. éjfél.

A XIII. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny feladatai fizikai, biológiai és kémiai kérdéseket tartalmaznak, valamint az egyetem egykori rektora, a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merítenek, különös figyelmet fordítva Szent-Györgyi Albert korának tudománytörténeti vonatkozásaira és az idei év fő témájára.

A XIII. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny témakörei:

Szent-Györgyi Albert élete és munkássága

Az elmúlt 5 év (2019-2023) orvosi-élettani, fizikai, kémiai Nobel-díjai és díjazottjai

Magyar gyógyszerészet-magyar gyógyszergyártás

A kérdéssorokat az SZTE elismert oktatói állítják össze, a verseny tisztaságát az SZTE oktatóiból álló zsűri felügyeli.

A XIII. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny hatással lehet a diákok továbbtanulására is: a középiskolások plusz pontot kaphatnak az SZGYTV-n való részvételért az SZTE egyes szakjain, amennyiben a 2025-ös felvételi eljárásban a Szegedi Tudományegyetemre jelentkeznek.

A hagyományoknak megfelelően a csapatok kreatív kategóriában is versenyezhetnek. Az idei műfaj a slam poetry. A pályamunkáikat két témában is beadhatják a diákok. A slamverseny témája: A magyar gyógyszergyártás nagy pillanatai. A maximum 1 perc hosszú slamvideók beküldési határideje 2024. október 15., kedd 12.00 óra.

A tehetségek támogatásában partnereink a Richter Gedeon Nyrt., az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny fő támogatója; arany fokozatú együttműködő partnerünk az Akadémiai Kiadó Zrt.; további támogatónk a Maxim Könyvkiadó Kft.

SZTEinfo
Borítókép: 77 középiskolából érkeztek diákok 2023-ban a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre. Archív fotó: Kovács-Jerney Ádám
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek