Bezár

SZTEhírek

20240516_105922

Skorpiót nem evett, de az agyagkatonák feltárásán meghatódott az SZTE régésze Kínában

Skorpiót nem evett, de az agyagkatonák feltárásán meghatódott az SZTE régésze Kínában

2024. július 05.
4 perc

Dr. Felföldi Szabolcs, az SZTE BTK Régészeti Tanszékének egyetemi adjunktusa július 3-án tartott élménybeszámolót kínai utazásának érdekességeiről, régészeti és oktatási vonatkozásairól. Az oktató a Szegedi Tudományegyetem delegációjának tagjaként több egyetemet, múzeumot és régészeti feltárást is meglátogatott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Amint arról beszámoltunk a Szegedi Tudományegyetem delegációja több egyetemet is meglátogatott és gyümölcsöző együttműködési tárgyalásokat folytatott Sanghajban és Xianban. A delegáció egyik tagja, Dr. Felföldi Szabolcs, az SZTE BTK Régészeti Tanszékének egyetemi adjunktusa július 3-án tartott élménybeszámolót az utazás érdekességeiről, régészeti és oktatási vonatkozásairól.

DSC_0701

2024. május 9. és 18. között egyetemi küldöttség indult Prof. Dr. Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes vezetésével két fontos kínai városba, a valódi gazdasági központnak számító, 27 milliós Shanghaiba és az egyik ősi kínai fővárosba, a közép-kínai régió gazdasági és oktatási centrumába, a 13 milliós Xi’anba.

DSC_0706

– Az egyetem és a múzeum nemzetköziesítése szempontjából is roppant eredményesnek ítélem meg az utat. Shanghaiban két egyetem, a Shanghai International Studies University és a Shanghai Jiao Tong University, Xi’anban pedig további egy felsőoktatási intézmény, a Shaanxi Normal University vezetőivel sikerült eredményes együttműködési tárgyalásokat folytatni, számomra pedig különösen fontos volt a kínai régészkollégákkal folytatott eszmecsere, valamint több világhírű múzeum, így a Shanghai Museum, a Xi’an Museum és a Terrakotta harcosok és lovak múzeumának megtekintése, ahol én vezethettem körbe a magyar delegáció tagjait szakmai tárlatvezetés keretei között. Ezek szakmai hozadékát pedig az egyetemi kurzusokon is remekül fel tudom használni – mondta el Dr. Felföldi Szabolcs, aki egyben az SZTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola titkára is.

kina_muzeum

Felföldi Szabolcs a Szegedi Tudományegyetem delegációjának tartott tárlatvezetést a kínai múzeumokban, Fotó: L.F.

A program hivatalos és szakmai elemei mellett szó esett az előadáson a különleges kulináris és kulturális tapasztalatokról, a kínai hétköznapok világáról vagy épp a nyársra húzott csemegeként fogyasztott skorpiókról is. Felföldi Szabolcs saját benyomásait osztotta meg a közönséggel, például azzal kapcsolatban, hogy a 27 milliós nagyváros, Sanghaj belvárosában a vártnál sokkal tisztább levegővel találkozott, mivel előnyben részesítik az elektromos járművek használatát, szorgalmazzák a városi zöldfelületek kialakítását. Kiderült az is, hogy az óriáspandán kívül milyen különleges állatokkal találkoztak a delegáció tagjai a város állatkertjében.

etlap

Skorpió, tücsök és bogár is volt a kínai étlapon és árusoknál. Fotó: Dr. Felföldi Szabolcs

Sanghaj_ejjel

Sanghaj éjjel. Fotó: Dr. Felföldi Szabolcs

A közönség kulisszatitkokat tudhatott meg azzal kapcsolatban is, hogy milyen szemmel néz egy múzeumot egy régész.

pl

Az agyagkatonák nyomában a Mennyei Birodalomban címmel tartott fotókkal illusztrált előadás átfogó képet nyújtott egy távol-keleti, tudományos és oktatási célú utazásról. Az SZTE BTK oktatójának fontos szerepe van a kínai‒magyar kulturális kapcsolatok elmélyítésében.

agyagkatonak

Agyagkatonák a feltárás helyszínén, Kínában. Fotó: Dr. Felföldi Szabolcs

Az elmúlt év Szegeden az intenzív kínai kapcsolatok építésének jegyében telt. A közelmúlt egyik legnagyobb kulturális szenzációja volt az alföldi városban, hogy két igen jelentős kínai tematikájú kiállítás is megnyitotta kapuit. Az Agyagkatonák ‒ Az első kínai császár halhatatlan őrei című kiállítás, amely a világhírű terrakotta hadsereget mutatta be, 2023 májusában nyílt, a három jelentős kínai múzeum gyűjteményéből válogató Az ókori Kína kincsei ‒ A jáde császárok kora pedig 2023 júniusában, a Múzeumok Éjszakáján a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. Ezekkel párhuzamosan jelentették be a valaha volt legnagyobb ipari fejlesztést is Szegeden, a világ egyik legnagyobb elektromos autógyára, a kínai BYD (Build Your Dream) gyárépítésének hírét is. A Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének adjunktusa, Dr. Felföldi Szabolcs szűkebb szakterülete a Selyemút régészete. Ő volt a fent említett két szegedi kiállítás kurátora is.

 DSC_0682.2

A magyar‒kínai kapcsolatok szegedi fejlődése több mint 10 évvel ezelőtt kapott új lendületet, amikor a Szegedi Tudományegyetem által biztosított háttérrel létrejött városunkban a világot körbeölelő kínai Konfuciusz Intézetek hálózatának legújabb tagja, az SZTE Konfuciusz Intézet, melynek deklarált célja a kínai nyelv, kultúra, gondolkodásmód minél szélesebb körben történő terjesztése

 

Lévai Ferenc

Nyitókép: Dr. Felföldi Szabolcs a kínai agyaghadsereg feltárásán, Xi'anban fotó: L.F., Fotó: Felföldi Szabolcs, Bartha Karina

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek