Bezár

SZTEhírek

IMG_0103

Kockázati tőkebefektetők támogatják a Szegedi Tudományegyetem innovatív kutatásait

Kockázati tőkebefektetők támogatják a Szegedi Tudományegyetem innovatív kutatásait

2024. július 04.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem kilenc kockázati tőkebefektetővel kötött szerződést a közelmúltban. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által meghirdetett kétmilliárd forint keretösszegű Startup Factory felhíváson 5,75 milliárd forintra pályázott 12 konzorcium közül a Szegedi Tudományegyetem kilenccel kötött támogatási szerződést.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A pályázat célja, hogy a támogatáshoz jutó konzorciumok innovatív startup vállalkozásokat segítsenek az ötletfázistól a prototípus fejlesztésen át a piacra vitelig. A tőkebefektetők megjelenése az egyetemeken a spin-off cégek alapítását indukálják és az egyetemi ökoszisztéma katalizátorai, valamint támogatják a kutatási eredmények társadalmi hasznosulását.

Az első tőkebefektetői bemutatkozáson négy innovatív fejlesztést mutattak be a kutatók az Incubator Zero accelerátortól Szirtesi Marcell ügyvezetőnek és Tens Joosef befektetési és operatív igazgatónak.

— Az Incubator Zero főképp a mesterséges intelligencia, a Big Data, a zöld technológia és a cleantech területéről keres startup ötleteket — mondta Szirtesi Marcell, akitől megtudtuk: az induló cégeket szakmailag támogatják és jelentős forrásokat tudnak hasznosítani.

tokebefektetok
Kockázati tőkebefektetők támogatják az SZTE innovatív kutatásait. Fotók: Bobkó Anna

Az eseményen részt vett Barabás Réka, a Nemzeti Innovációs Ügynökség tudáshasznosítási szolgáltatásokért felelős igazgatója és Dr. Molnár Tímea, az Eubilty Group Kft. pályázati tanácsadó cég egyetemi-vállalati kapcsolati menedzsere, akik konstruktív visszajelzéseket is megfogalmaztak az egyetemi projektek kapcsán.

Az előadásokat Dr. Sápi András kezdte, a fűtés során termelődő károsanyag kibocsátás csökkentésére feltalált katalitikus tégla bemutatásával. Dr. Péter Róbert az AVOBMAT-ról (Analysis and Visualization of Bibliographic Metadata and Texts), a többnyelvű kutatási eszközről beszélt, Pálfi Antónia egy olyan stresszkezelő munkaállomásról, amely azonnali visszajelzés alapján képes csökkenteni a stresszt. Dr. Bilicki Vilmos pedig a városi forgalomszámláló rendszert mutatta be.

Az előadásokat követően a kutatók rendkívül pozitív visszajelzést kaptak a befektetőktől, akik mind a négy bemutatott projektet kiválasztották, hogy együtt fejlesszék tovább a piaci hasznosítás irányába.

Az úgynevezett „pitching” alkalmakat megelőzte egy kommunikációs tréning, amelyet a TTC Zrt. biztosított, a kutatási projektek fejlesztését az IKIKK szakmai és operatív vezetői, mint az innovációmenedzsment csapat végezte.

Fotó és szöveg: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek