Bezár

Sajtószoba

szte atev megállapodás

Fenntarthatóbb környezetet és új munkahelyeket teremt az SZTE és az ATEV Zrt. együttműködése

Fenntarthatóbb környezetet és új munkahelyeket teremt az SZTE és az ATEV Zrt. együttműködése

2023. március 07.
4 perc

Együttműködési megállapodást írt alá a Szegedi Tudományegyetem és az ATEV Zrt. 2023. március 7-én. A közös projekt milliárdos nagyságrendű beruházásokat, új technológiák fejlesztését és új munkahelyeket hozhat létre egy nemzetgazdasági és környezetvédelmi szempontból is jelentős ágazatban. Egyedülálló, kísérleti üvegházak létesítése és üzemeltetése is szerepel a közös tervek között, csakúgy, mint a tisztított szennyvíz felhasználása és az ATEV Zrt. technológiájából képződött hulladékhő további hasznosítása.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy felfedezzük az értéket abban is, amit korábban értéktelennek vagy feleslegesnek tekintettünk. Ez a fenntarthatóság egyik alapja. Az ATEV Zrt. ezzel a filozófiával működik évtizedek óta és a pazarlás elkerülése, a lehetőségek maximalizálása a Szegedi Tudományegyetemen is kiemelt fontosságú.

Az ATEV Zrt. jelentős történelmi hagyományokkal rendelkezik, elődjét 1949-ben hívták életre, mivel a második világháború után fehérjehiány alakult ki a takarmányiparban. Feladata volt, hogy állati eredetű melléktermékeket feldolgozva állítson elő fehérjében és nyomelemekben gazdag termékeket, amelyek a trágyázásban és a takarmányozásban egyaránt alkalmazhatók. Az ATEV Zrt. jelenlegi súlyát és jövőbeni fontosságát az adja, hogy a mezőgazdaság fehérjehiányos állapota mind a mai napig akut probléma, és ez a belátható jövőben sem lesz másképpen.

A cég és a szegedi egyetem együttműködése lehetővé teszi egyrészt a vállalat jelenleg alkalmazott gyártástechnológiai folyamatainak optimalizálását, másrészt a hosszú távú kutatási és oktatási stratégia kialakítását. Már most 30 olyan innovációs feladatot határoztak meg a szakemberek, amelyeken hatékonyan dolgozhatnak együtt. Többek között egyedülálló, kísérleti üvegházak létesítése és üzemeltetése is szerepel a közös tervek között, csakúgy, mint a tisztított szennyvíz felhasználása és az ATEV Zrt. technológiájából képződött hulladékhő további hasznosítása.

 Dr. Fendler Judit

Dr. Fendler Judit köszöntőt mond az SZTE és az ATEV Zrt. megállapodásának aláírása előtt, Fotó: Bobkó Anna

– Rövid időn belül a második megállapodást kötjük, a saját területén, Magyarországon piacvezető céggel. Ez jól mutatja, hogy a vállalatok is kezdik felismerni azokat a lehetőségeket, amelyeket tudományegyetemünk nyújtani tud. A közös pályázatokon túlmutatóan, a közös munka mindkét fél számára bevételt jelenthet, de előrelépést hozhat az oktatás és a kutatás területén is, és nem utolsó sorban az egész régió számára plusz hozzáadott értéket teremt. Egyetemünk ajtaja mindig nyitva áll az olyan vállalatok előtt, amelyek fejlődni szeretnének és értékelni, hasznosítani tudják azt az évszázadok során felhalmozott tudást, amelyet az SZTE képvisel – hangsúlyozta Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja az együttműködés aláírásakor.

A Szegedi Tudományegyetem folyamatosan fejleszti partnerhálózatát: több nemzetközi szinten is meghatározó céggel működik együtt, és biztosítja a kutatási és fejlesztési kapacitást számukra, az autóipartól, a gyógyszeriparon át az energetikai szektorig.

– Az SZTE és az ATEV között szintén jelentős kapcsolódási pont, hogy mindkettőnknek kiemelten fontos a közegészségügy. Tevékenységünk összekapcsolódhat járványügyi, higiéniai, környezetvédelmi és nem utolsó sorban gazdasági szempontból is. A cég hódmezővásárhelyi gyáregységének közelsége az egyetemhez, lehetővé teszi, hogy bizonyos kutatások ott történjenek, illetve fejlesztések ott valósuljanak meg először, nem beszélve arról, hogy a Mezőgazdasági Karunk szintén Hódmezővásárhelyen található. Ez szintén elősegíti a hatékony együttműködést – mondta Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese.

Prof. Dr. Széll Márta

 Prof. Dr. Széll Márta az együttműködés stratégiai jelentőségéről beszélt az eseményen, Fotó: Bobkó Anna

A stratégiai megállapodás jól példázza, hogy a Szegedi Tudományegyetem hogyan tud hozzájárulni a teljes hazai nemzetgazdaság fejlődéséhez.

– Fontos a természeti erőforrásokkal való bölcs gazdálkodás, a környezeti terhelés csökkentése, valamint az iparágunkban létrejövő hulladékhő és szennyvíz hasznosítása. Ezek tekintetében is komoly fejlesztéseket végzünk jelenleg is. Tekintettel a körforgásos gazdaságra, igen fontos szempont a vízfelhasználás, márpedig ez egy kifejezetten vízigényes iparág. A természeti erőforrásaink, különösen vízkincsünk megóvása alapvető nemzeti érdekünk, ezért tartom kiemelten fontosnak, hogy ennek érdekében közösen dolgozzunk az egyetemmel a még jobb megoldások megtalálásában és megvalósításában. Úgy hiszem, hogy vállalatunk és az SZTE együttműködése jó példája lesz a tudományos terület és a gazdasági szféra összekapcsolásának, amelyben mind a két fél hasznos tapasztalatokat szerezhet, és kiváló eredményeket érhet el – hangsúlyozta Kovács Lajos, az ATEV Zrt. vezérigazgatója.

Kovács Lajos

Kovács Lajos, az ATEV Zrt. vezérigazgatója bizakodó volt az együttműködés jövőjét, eredményeit illetően, Fotó: Bobkó Anna

A járvány-, illetve a közegészségügyi szabályok fokozatos előtérbe kerülésével egyre nagyobb hangsúly helyeződött az állati eredetű maradékok szakszerű és biztonságos módon történő ártalmatlanítására. Ezek hazai betartatásában és alkalmazásában kiemelt szerep jutott az ATEV Zrt-nek, amely az uniós, illetve a hazai jogszabályi előírásoknak megfelelően gyűjti be, ártalmatlanítja, dolgozza fel, illetve hasznosítja az állati melléktermékeket. Tevékenysége kiemelten fontos közegészségügyi, állategészségügyi, járványügyi, higiéniai, környezetvédelmi és gazdasági szempontból. Az ATEV Zrt. tagja az EFPRA-nak (Európai Zsírolvasztók és Fehérjefeldolgozók Szövetsége), amely 35 tagot számlál 26 európai országban.

SZTE-ATEV

Az SZTE és az ATEV Zrt. vezetősége 2023. március 7-én, az SZTE központi épületében, Fotó: Bobkó Anna

A Szegedi Tudományegyetem 12 kara biztosíték arra, hogy az együttműködés során felmerülő környezetvédelmi, gazdasági, műszaki kihívásokat, minden oldalról alaposan és hatékonyan közelítik meg a szakemberek. Az SZTE Mezőgazdasági Kar, a Mérnöki Kar, valamint a Természettudományi és Informatikai Kar oktatói és kutatói aktívan kapcsolódnak az ATEV Zrt.-vel tervezett projektekhez.

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Nyitókép: Dr. Fendler Judit, Porf. Dr. Széll Márta és Kovács Lajos aláírják az SZTE és az ATEV Zrt. megállapodását, fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek