Bezár

SZTEhírek

SZTE_nemzetkozi_nyilt_nap_2023

Nyílt napot tartottak az SZTE-n a külföldi középiskolásoknak és egyetemistáknak

Nyílt napot tartottak az SZTE-n a külföldi középiskolásoknak és egyetemistáknak

2023. március 20.
3 perc

Több mint 400 külföldi érdeklődő regisztrált a Szegedi Tudományegyetem NKI Nemzetközi Beiskolázási és Együttműködési Iroda 2023. március 9-i nyílt napjára. Az online eseményen – többek között – bemutatták az idegen nyelvű képzési lehetőségeket, az elérhető ösztöndíjakat és az egyetemisták mindennapjait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nigériai, ghánai, pakisztáni, kenyai, indiai, iraki, iráni, egyiptomi, vietnámi, nepáli, orosz, német és francia diákok is részt vettek a szegedi egyetem online nyílt napján, 2023. március 9-én. Az eseményre a világ több mint 100 országából érkeztek középiskolások és alapvégzettséggel rendelkező egyetemisták. A legtöbb fiatal az orvos- és egészségtudományi, a gazdaságtudományi, valamint a bölcsészet- és társadalomtudományi terület iránt érdeklődött. A résztvevők körében a mesterképzések és az alapszakok egyaránt népszerűek voltak, sőt, akadtak olyanok is, akik a doktori képzésekről kérdeztek.

A program első részében a résztvevők megismerhették a Szegedi Tudományegyetem oktatási helyszíneit és a karok által kínált idegen nyelvű képzéseket. Megtudtuk: az intézményben 1985-ben indultak el az első idegen nyelvű képzések. Ma már több mint 70 szak érhető el, többségében angolul, de kínálnak francia és német nyelvű képzéseket is.

A Coursera és a Szegedi Tudományegyetem közötti egyedülálló együttműködésről is hallhattak az érdeklődők, és megismerhették a világ egyik vezető online oktatási platformján elérhető tananyagokat. Az RRF-2.1.2-21-2022-00012 azonosítószámú, Komplex Digitális Modellváltás – intelligens fokozatváltás projekt keretében a beérkező külföldi diákok számára készségfejlesztő képzéseket kínál a Coursera platformján megjelenő kurzusokból az egyetem. Az online térben közvetlenül tehették fel érdeklődési körüknek megfelelően kérdéseiket a karok képviselőinek, végül virtuálisan találkozhattak a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi hallgatóival, akik az egyetemi életről meséltek, és megosztották tapasztalataikat a szegedi létről.

Az eseményen részt vevők számos kérdést tettek fel az egyetemi életről, a bemeneti követelményekről, az ösztöndíj-lehetőségekről és a felvételi eljárásokról.

Az ösztöndíj-lehetőségekkel kapcsolatban az egyetem képviselői kiemelték, hogy számos kormányzati támogatás érhető el a külföldi hallgatók számára, beleértve a Stipendium Hungaricum ösztöndíjat, a keresztény fiataloknak szóló programot és a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjat. Emellett a szegedi egyetem saját ösztöndíjjal is támogatja a sikeres felvételizőket. Az 500 eurós SZTE Start ösztöndíjat kiválósági alapon ítélik oda. A képzések bemeneti követelményeiről azt is elmondták, hogy azok eltérőek lehetnek a különböző szakoknál, azonban az általános követelmények közé tartozik a nyelvtudás, az előképzettség és a jelentkezési díjak kifizetése. A felvételi eljárással kapcsolatos kérdésekre válaszolva kiemelték, hogy az eljárás magába foglalja az online szakmai elbeszélgetést és egyes szakokon az előzetes tudásszintet mérő teszteket.

A Szegedi Tudományegyetem iránt érdeklődő külföldi középiskolásokat, egyetemistákat és szüleiket 2023. május 3-án ismét online nyílt napra várják.

Az online nyílt napot az SZTE NKI Nemzetközi Beiskolázási és Együttműködési Iroda szervezte, Csúri Magosi Rita az iroda munkatársa moderálta. A karok munkatársainak, oktatóinak és az NKI más irodáinak munkatársai is hozzájárultak, ahhoz, hogy kellően informatív és érdekes legyen az esemény.

Az esemény megvalósulását az RRF-2.1.2-21-2022-00012 azonosítószámú, Komplex Digitális Modellváltás – intelligens fokozatváltás projekt támogatta.

A projekt Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének keretében valósul meg.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek