Bezár

SZTEhírek

digitális modellváltás SZTE

Újabb mérföldkőhöz érkezett a digitális modellváltás az SZTE-n

Újabb mérföldkőhöz érkezett a digitális modellváltás az SZTE-n

2023. március 09.
3 perc

A projekt útjára indulása óta, az elmúlt 7 hónapban elkezdődött a számos egyetemi épületet érintő WIFI hálózatfejlesztés első üteme, elkészültek az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Petőfi Sándor sugárúti épület energetikai beruházásának kiviteli tervei továbbá elindult a projektbe tervezett eszközök ütemezett beszerzése is. Ezzel újabb mérföldkőhöz érkezett az RRF-2.1.2-21-2022-00012 azonosítószámú Komplex digitális modellváltás – intelligens fokozatváltás című projekt a Szegedi Tudományegyetemen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Készségfejlesztő képzések az SZTE polgárainak

 

A projekt keretében készségfejlesztő képzések indultak az egyetemi dolgozók és hallgatók számára. Az ősz folyamán a dolgozók részére IT Biztonságtudatossági címen indult képzés, ami mellett rövid tréninget szerveztek számukra Okosterem a gyakorlatban címmel továbbá meghirdettek egy Alapfokú iparjogvédelmi képzést is az SZTE PhD hallgatóinak.

 

A Komplex digitális modellváltás – intelligens fokozatváltás című projekten belül a Coursera oktatási platform kínálatából célzottan, meghatározott szempontrendszer alapján összeállítottak különböző kompetenciák fejlesztésére kiajánlott csomagokat, melyek közül a projekt elkészült honlapján lehet célcsoportonként és fejlesztendő készségek szerint válogatni, IDE kattintva.

 

A hallgatók számára a Karrier Iroda, az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ és az SZTE Klebelsberg Könyvtár számos készségfejlesztő képzést hirdetett meg és új kurzusok is indulnak 2023-ban. Ilyen az Ismerd meg jövőbeli munkaadódat című kurzus és a 2023/24-es tanév őszétől egy tágabb kört megcélzó IT Biztonságtudatosság nevű képzés is, amelyen a dolgozók mellett a tanulók is részt vehetnek majd. Továbbá tananyag készül az SZTE oktatóinak Okostanterem a gyakorlatban címmel, amelyet a 2022-es személyes képzést követően, online képzésként ajánlanak majd ki.

 

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár közreműködésével egy új képzéssel a külföldi hallgatókat is szeretnék megcélozni. Az intézmény munkatársai angol nyelvű, könyvtárinformatikai témájú online tananyag fejlesztésén dolgoznak. Ám szintén a külföldi hallgatókat célozta meg egy rövid, az egyetemi elektronikus felületek használatát bemutató tréning is, amelyet 2023 februárjában az egyetemre érkező külföldi hallgatók számára rendeztek az Orientációs napokon.

 

Szabadegyetem a digitalizáció jegyében

 

Az SZTE Szabadegyetem előadássorozatának keretében a projektben meghatározott fejlesztendő területek témájában a 2023-as év tavaszi félévben Prof. Dr. Racsmány Mihály Tanító kvízek, amelyek örökre megváltoztatják az oktatást, és Dr. Geretovszky Zsolt Additív forradalom: 3D nyomtatás a tudomány és a gyógyítás szolgálatában címmel tartott előadást.

 

Fejlesztés alatt álló képzések, kurzusok

 

Szintén tavasszal szervezik meg a doktori képzésben részt vevő hallgatókat, illetve az oktatókat megcélzó kétnapos tréninget külön, mind a két célcsoportnak, Hallgatóközpontú oktatás. Tanulási eredmény alapú képzésfejlesztés a felsőoktatásban címmel. A témában online tananyag fejlesztése is a projekt céljai között szerepel, ez utóbbi színtere a Coursera oktatási platform lesz.

 

Emellett megkezdődtek a fejlesztési munkálatai egy ősszel induló új képzésnek is, amely az osztatlan tanárképzésben részt vevő hallgatókat célozza meg transzlációs pedagógiai területen. Az elkövetkező hetekben pedig az egyetem által fenntartott közoktatási intézményekben is megvalósulnak módszertani tréningek, melyek főként a pedagógusok digitális készségeinek fejlesztésére irányulnak.

 

Összehangolják a munkaerőpiacot a felsőoktatással

 

A Karrier Iroda stratégiaalkotási folyamatának elősegítésére egy weboldal fejlesztésének előkészítési munkálatai is elindultak. A projekt támogatja továbbá egy a munkaerőpiaci elvárásokat összegző, évente elvégzett munkaerőpiaci kutatás kivitelezését. A munkaadói és hallgatói preferenciák összehasonlításának céljával felmérés készül a munkaerőpiac és a felsőoktatás harmonikus együttműködése és a sikeres hallgatói életút érdekében. A 2023-as felmérés tavasszal valósul meg.

 

Az SZTE mobilapplikációja is beszerzés alatt

 

Folyamatban van egy olyan SZTE mobilapplikáció beszerzése is, amelynek célja valamennyi egyetemi digitális szolgáltatás elérésének biztosítása a tanuláshoz, valamint a munkavégzéshez szükséges információk, célzott és személyre szabott közvetítése.

 

Weboldal és hírlevél segít a tájékozódában

 

A projekt céljai és eredményei terjesztésének segítésére SZTE Digitális Jövő címmel elkészült a már említett honlap, az oldalon a projekttel kapcsolatos legfontosabb információkon túl az érdeklődők tájékozódni tudnak a megvalósuló fejlesztésekről, képzésekről, programokról is, valamint feliratkozhatnak a projekthez kapcsolódó hírlevélre, melynek első száma 2023 februárjában jelent meg.


SZTEinfo


Fotó: Canva stock

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek